S’afegeix un nou annex al llibre “Mort i oblit a Djelfa” amb documentació de dues persones que van estar a Djelfa amb Joaquim Picañol Xalabarder. La Casa Árabe de Madrid ha demanat material del fons de Joaquim Picañol per a l’exposició “Del éxodo y del viento. Exilio español en el Magreb (1939-62)”
Marta Barceló i Lupe Prades, autores del llibre i l’exposició “Mort i oblit a Djelfa. L’exili de Joaquim Picañol i Xalabarder i família”, han redactat un annex, fruit de la recepció de nova documentació rellevant, que s’ha incorporat en forma d’apèndix al document ja publicat i que es pot consultar en la versió en línia del catàleg a la web https://www.visiteucaldes.cat/catalegs/.
Amb motiu de la publicació del llibre i la realització de l’exposició “Mort i oblit a Djelfa”, que es va realitzar a l’octubre de 2023 al Museu Thermalia, la revista Sàpiens en va incloure informació al seu número del mes de novembre de 2023. La historiadora Gràcia Dorel, que actualment resideix a França, va contactar amb el Museu Thermalia per comentar que un cosí del seu pare havia estat a Djelfa amb el Joaquim Picañol i Xalabarder,, i va aportar les memòries de Ramon Vives Torrella on parla de Joaquim Picañol, del seu periple fins al camp i de la seva mort.
Mesos més tard, Antonio Fernández Huguet en una visita a Caldes de Montbui, va poder veure l’exposició temporal que es feia sobre Joaquim Picañol. El seu pare Antonio Fernández Pumares també fou internat en aquest camp de repressió francès i havia coincidit amb el Joaquim Picañol. La família facilità a les autores del llibre les seves memòries.
La història de Joaquim Picañol serà present a l’exposició “Del éxodo y del viento. Exilio español en el Magreb (1939-62)”
El proper 24 d’octubre s’inaugurarà a Madrid l’exposició “Del éxodo y del viento. Exilio español en el Magreb (1939-62)” una mostra que organitza la Casa Árabe, en conveni amb la Secretaria d’Estado de Memòria Democràtica, amb l’objectiu de donar a conèixer la història dels milers de persones que van haver de marxar a l’exili després de la Guerra Civil i que van trobar refugi a l’altra banda del mar Mediterrani, als països del Magreb (el Marroc, Algèria i Tunísia).
Es calcula que unes 13.000 persones procedents de l’Estat Espanyol el mes de març de 1939 i, 4.000 més foren deportades a Algèria des dels camps de concentració de França.
L’exposició estarà present a Madrid fins al març del 2025 i es preveu que, posteriorment, es pugui traslladar a la seu que la Casa Árabe té a la ciutat de Còrdova.
Aquesta acció s’emmarca en l’eix núm. 6 del Pla d’Actuació Municipal 2023/2027 de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Més informació a www.caldesdemontbui.cat/pam