El Museu Thermalia acollirà una exposició de gravat de l'artista Conxa Sisquella

Divendres, 7 de març de 2008

Coincidint amb la celebració del Mercat d'Artesans, el proper diumenge 16 de març a les 13 h. el Museu Thermalia inaugurarà l'exposició "Conxa Sisquella, dues dècades de gravats". Aquesta és una mostra és una producció de La Fundació Fornells-Pla i Conxa Sisquella de la Garriga que té com a objectiu donar a conèixer la interessant trajectòria plàstica d'aquesta artista i alhora contribuir a la recuperació d'una autora rellevant per la nostra història de l'art. D'aquesta manera, amb aquesta exposició els calderins i calderines tindran l'oportunitat fins el 23 d'abril de conèixer l'obra de Conxa Sisquella, una artista molt lligada a la Garriga.

 

El regidor de Cultura Pep Gaspar ha afirmat que aquesta iniciativa respon a "la intenció de potenciar Caldes com a un centre de creació i difusió artística o ser un punt de referència en aquest àmbit".

 

A més, com a complement a aquesta exposició, el Museu Thermalia oferirà al mes d'abril un curs de gravat a càrrec de l'artista calderina Rosa Permanyer. Concretament aquest curs es farà els dies 11, 12 i 13 d'abril i tindrà un cost de 75 euros que inclou els materials. La proposta d'aquest curs és donar a conèixer una de les noves tècniques de gravat no tòxic com és el fotogravat amb polímer groc, tècnica que ens permet obtenir resultats pictòrics: aiguades, pinzellades, grafismes; i la reproducció fotogràfica d'una imatge a partir d'una fotocòpia contrastada o de la manipulació digital.

 

La pròpia Rosa Permanyer ha afirmat que es tracta d'un curs "obert a totes les persones, tinguin o no coneixement de gravat, ja que serà un curs fàcil al que tothom s'hi pot apuntar".

 

Les persones interessades en inscriure's a aquest curs han enviar el full d'inscripció a l'adreça electrònica següent m.caldesm@caldesdemontbui.cat, per fax al 93 865 34 00, o personalment a Thermalia abans del dia 2 d'abril.


CONXA SISQUELLA (1921-1996)
Pintora molt vinculada la Garriga on hi creà la major part de la seva obra, es formà als anys 40 del segle XX a l'Escola de Belles Arts de Barcelona, neboda del també pintor Alfred Sisquella i esposa del pintor, escultor i dissenyador de vitralls Francesc Fornells-Pla. Destaca ja des dels inicis de la seva carrera per una tendència expressionista no massa freqüent, tan en el context català com amb les diferents variants de l'art dit femení.

 

Conxa Sisquella es distingeix per la seva energia no exempta de delicadesa, durant els anys 50 anirà derivant cap una paleta cada cop més fosca i una simplificació de les figures. Els contrastos de color i l'estudi de les possibilitats expressives del procediment comencen a tenir un paper important en els seus treballs.

 

El viatge als Estats Units de 1969-1970 estimularà la seva evolució pictòrica on comença una etapa d'investigació en la qual destaca l'interès per la matèria. Amb suports d'arpillera i collages de materials procedents de l'entorn quotidià connecta amb l'estètica de l'expressionisme abstracte. La textura es converteix en la protagonista dels seus treballs, en la seva abstracció, el gest automàtic és un mitjà d'alliberament energètic i poètic.

 

A partir dels anys 80 la seva obra esdevé més atmosfèrica. La fascinació per les grans superfícies de color, amb subtils degradats que treballa en teles de gran format, representarà la seva autentica eclosió artística. Als anys 90, es produeix una major estructuració geomètrica en les seves composicions, torna als suports d'arpillera on amb forats i incisions vol superar l'espai de la tela.

 

El Gravat de Conxa Sisquella
La producció d'obra gràfica de la pintora Conxa Sisquella s'inicia a la dècada dels setanta i es clou als primers anys noranta. L'artista obri un taller propi a la Garriga, trobant en el gravat un àmbit per una creativitat delicada i pacient, on poder experimentar les possibilitats d'un procediment que la va començar a engrescar a partir de la seva estada als Estats Units.

 

Els gravats de Conxa Sisquella són el reflex de la seva pintura: una primera etapa d'ingenuïsme expressiu orientarà la seva sensibilitat cap a la creació més simbòlica que esdevindrà gestual. Finalment, l'esclat de color i el joc de tonalitats, gradacions i contrastos marcarà la seva última etapa ja totalment informalista.

Darrera actualització: 5.03.2013 | 11:28