El Ple aprova una moció per canviar de nom el carrer d'Espartero

Dijous, 27 de novembre de 2008

Els grups municipals d'ERC, CiU, PSC i ICV-EUiA van presentar al Ple celebrat dijous una moció per canviar el nom de l'actual carrer d'Espartero. Els portaveus d'aquests partits van explicar la motivació d'aquesta iniciativa sorgida alhora d'una iniciativa gestada a través d'un grup d'Internet. Així doncs, Pep Gaspar com a portaveu d'ERC va afirmar que "molt poques persones saben qui és aquest personatge que no es mereix que un carrer tingui el seu nom i ara tenim la possibilitat de canviar-lo". A més, Gaspar va avançar que el canvi de nom es farà amb un procés de participació ciutadana.

 

Tot seguit, Josep Ma Tarruell, portaveu de CiU, es va sumar a les paraules de Gaspar i fa afegir que "entenem que ja fa temps que s'hauria d'haver canviat el nom d'aquest carrer i pensem que seria bo plantejar el nom d'algun calderí". El portaveu del PSC, Iñaki Olaortua, va afirmar que "celebrem que el canvi de nom tiri endavant i que hi hagi hagut consens". Per últim, Pau Olóndriz com a representant d'ICV-EUiA va voler destacar l'origen de la iniciativa i va dir que "Internet i les noves tecnologies de la informació permeten que aquella gent que normalment no s'organitza tingui una eina per fer pressió a l'ajuntament".

 

Finalment la moció es va aprovar per majoria absoluta amb els vots positius de tots els regidors amb l'única excepció de la regidora del PP que es va abstenir.

 

El contingut de la moció
El text de la moció presentada per 4 dels 5 partits amb representació a l'Ajuntament de Caldes de Montbui és el següent:

 

Caldes de Montbui és, segurament, un dels únics pobles de Catalunya que té un carrer dedicat al general Espartero.

 

Aquest general, de nom Joaquín Baldomero Fernández Álvarez Espartero, nascut el 1793, fou president del Consell de Ministres espanyol i va arribar a ser cap de l'Estat com a "Regent" durant la minoria d'edat de la reina Isabel II. Lluità en moltes de les guerres en les ex-colònies espanyoles com ara el Perú reprimint els independentistes peruans, i també a les guerres carlistes.

 

Un cop fou al lloc de màxim poder executiu a l'Estat, com a Regent, la seva política dictatorial i autoritària li va valdre diversos aixecaments violents en molts punts de l'Estat espanyol. La ciutat de Barcelona no en va ser una excepció. El 1842 la Junta de Barcelona va prendre la iniciativa d'enderrocar la Ciutadella, que era el símbol de la tirania de Felip V. Aquest acte fou totalment desaprovat pel govern de l'Estat espanyol. A més, el general Espartero va voler imposar unes severes polítiques fiscals que pretenien aplicar un aranzel lliurecanvista que afavoria les importacions angleses en perjudici de la indústria catalana. A aquest descontentament popular, si va afegir l'exigència de les quintes regular a reclutar soldats. Per tot plegat, el 3 de desembre de 1842 la ciutat de Barcelona es va revoltar contra el general Espartero. Aquesta revolta va ser reprimida durament i sufocada pel bombardeig, ordenat per Espartero, des de Montjuïc. La ciutat fou ocupada militarment i sotmesa a una importantíssima multa.

 

Atès que la biografia d'aquest personatge no conté cap gesta noble per la qual la vila de Caldes hagi de recordar-lo, sinó més aviat tot el contrari,

 

Atès que des de diferents sectors de la població s'ha iniciat una campanya per fer fora el nom d'Espartero dels carrers de Caldes, el Grup Municipal d'ERC, de CiU, del PSC i d'ICV-EUiA, proposa al Ple l'aprovació dels següents


ACORDS

1. Instar al Govern Municipal a canviar el nom del carrer Espartero.

2. Instar al Govern Municipal a escollir un nou nom mitjançant el procés de participació ciutadana que es cregui més adequat.

Darrera actualització: 5.03.2013 | 11:28