El Ple de l’Ajuntament aprova el nou nomenclàtor del passatge Núria Fuertes, ubicat entre el carrer del Raval Canyelles i les hortes, com a homenatge a la coneguda com la infermera de Caldes
El passat 26 de setembre del 2024, es va aprovar al Ple Municipal el nomenclàtor del passatge Núria Fuertes, en homenatge a la coneguda com a “Infermera de Caldes”, i que està ubicat entre el carrer del Raval Canyelles i les hortes, molt pròxim a un altre punt batejat en honor a una altra il·lustre calderina, el mirador de l’Ignasieta, en honor a la reconeguda llevadora.
Aquest reconeixement va ser validat i aprovat per la Comissió del Nomenclàtor per portar-ho a la seva aprovació definitiva al Ple Municipal per tal d'homenatjar a una figura calderina que és recordada, no només per l'exercici de la seva professió a la vila durant més de vint-i-cinc anys, tant d'infermera com de podòloga, sinó també per ser una de les impulsores de l'atenció primària en l'àmbit local i, també, dels primers serveis a la gent sense recursos a la vila.
Núria Fuertes, la infermera de Caldes
Núria Fuertes i Gascón (14 de febrer del 1924 – 6 de juny del 2016) va ser una destacada infermera i podòloga, reconeguda a Caldes de Montbui per la seva dedicació professional i pel seu humanisme.
Després de cursar la carrera d'infermeria a la Universitat de Barcelona, es va especialitzar en podologia. En els seus inicis laborals, treballà com a infermera a la Creu Roja de Caldes i va començar a ser reconeguda a la vila per realitzar serveis a domicili, tant a Caldes com a les masies dels voltants, als quals acudia amb la seva moto, ja que Fuertes va ser una de les primeres dones a conduir una al municipi. Posteriorment, va obrir el seu centre als carrers Madella, Asensi Vega i Major.
Fuertes va combinar, durant més de vint-i-cinc anys, el seu treball amb el d'infermera a la Vall d'Hebron, on va exercir, primerament a la unitat de grans cremats i, posteriorment, a la secció de diàlisi. Durant aquest temps, la infermera va facilitar l'estada universitària a diferents joves de Caldes, als qui portava amb el seu cotxe.
Compromesa amb els més desafavorits, va ser una de les impulsores, juntament amb la Creu Roja i Càritas, dels primers serveis a la gent sense recursos. També és reconeguda a la vila per ser impulsores de l'atenció primària en l'àmbit local.
Altres espais rebatejats, amb les dones com a protagonistes
La Comissió del Nomenclàtor és el grup encarregat d’estudiar i fer propostes de nous nomenclàtors d’espais i carrers de la vila. En aquest sentit, la comissió va decidir homenatjar dones calderines o amb rellevància a la vila com a record de la seva trajectòria i dedicació a Caldes de Montbui i com a impuls i foment de la memòria local.
Així, en el Ple Ordinari del 23 de febrer del 2023 es va acordar rebatejar l’espai que s’inicia al carrer de Montserrat Roig i que va fins a l’avinguda Pi i Margall, amb el nom de carrer de Maria del Centre. Maria Serracant Mumbrú va donar classes de teatre a molta gent gran i a joves que havien d’interpretar algun paper en representacions escolars. La placa que identifica aquest espai ja està instal·lada.
D’altra banda, també es va fer efectiu al Ple Municipal del 28 d’abril del 2022 els canvis denominatius de les actuals plaça de les Bugaderes i del mirador de l’Ignasieta.
També es va aprovar identificar l’espai situat entre els carrers Bigues, Riells i Josep Trueta, amb el nom de plaça de Simone Veil o el canvi de nom de la plaça de Jacint Verdaguer pel de plaça Villa de Siles, en homenatge a la gran quantitat de persones que viuen a Caldes procedents d’aquest municipi andalús.
Aquesta acció s’emmarca en l’eix núm. 6 del Pla d’Actuació Municipal 2023/2027 de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Més informació a www.caldesdemontbui.cat/pam