Moció en suport dels grups de cultura popular tradicional catalana que utilitzen material pirotècnicAquesta moció presentada per ERC i CiU contenia, entre d'altres punts, el contingut següent:
La cultura del foc representa una de les manifestacions més característiques de les festes populars catalanes existint arreu de Catalunya centenars de colles de diables, balls de diables i de bestiari festiu que a través del foc donen a conèixer la nostra cultura popular arreu.
La nova directiva europea 2007/23/CE ha introduït importants modificacions en l'àmbit de l'ús del material pirotècnic sense tenir en compte les nostres tradicions i referents culturals.
La moratòria efectuada l'any passat mitjançant ordre de Presidència de l'entrada en vigor de la directiva europea fa que la transposició de la mateixa a la normativa estatal plantegi diversos interrogants sobre l'esdevenidor de les nostres festes populars que ha motivat la convocatòria d'un acte festiu i reivindicatiu i la redacció d'un manifest per part de diverses entitats de cultura popular i tradicional que es reuniran a Berga, Castelló i Mallorca.
Tal i com va explicar el portaveu d'ERC Pep Gaspar, "l'estat espanyol és el que ha de fer la transposició d'aquesta directiva europea que pot acabar prohibint manifestacions com els correfocs, la Patum o les revetlles". Josep M. Tarruell, com a portaveu de CiU, va afegir que "hem d'entendre que estem tocant temes molt sensibles pels Països Catalans i que es poden perdre festes centenàries molt estimades".
El portaveu del PSC Iñaki Olaortua va afirmar que "també ens sentim identificats amb les festes del nostre país que utilitzen foc" i Pau Olóndriz d'ICV-EUiA va dir que "crec que no hi ha cap perill però si podem posar l'accent català a tot això molt millor".
Finalment la moció es va aprovar per unanimitat.
Moció per la internacionalització del dret de decidir a tenir un estat propi del poble catalàLa segona moció que els grups municipals d'ERC i CiU van dur a aprovació, tal i com va explicar el regidor Pep Gaspar, "demana que cada poble pugui decidir lliurement i de manera pacífica el seu futur". Josep M. Tarruell, de nom de CiU, va afegir que "hem de fer sentir la nostra veu i explicar el que é si el que vol el poble català".
El contingut de la moció, entre d'altres coses, explica el següent:
El dret a decidir és un dret democràtic i cívic que cal que totes les institucions sorgides de la voluntat popular pregonin i defensin. Més encara quan exercir aquest dret és la manera que avui disposem els catalans i les catalanes per encarar el nostre futur amb garanties de progrés i cohesió social. Progrés i cohesió social necessaris íntimament lligats a una llibertat i capacitat més grans del país per decidir les pròpies polítiques.
En els darrers mesos ha anat consolidant-se una iniciativa sorgida de la societat civil: Deu mil a Brussel•les per l'Autodeterminació de la nació catalana (Deumil.cat); l'objectiu de la qual és que milers de catalans i catalanes es manifestin el proper 7 de març pels carrers de Brussel•les -capital de les institucions europees- sota el crit de "Volem l'Estat propi!" en defensa i reclamant l'autodeterminació del nostre poble.
Deu mil a Brussel•les per l'Autodeterminació de la nació catalana pretén aconseguir que l'autodeterminació del nostre poble figuri en l'agenda internacional, especialment la europea, i que els partits polítics nacionals es declarin compromesos amb aquest dret i a treballar per a garantir el seu exercici.
El portaveu del PSC Iñaki Olaortua va anunciar el vot en contra del seu grup i va afirmar que "el PSC es planteja una via de federalisme polític per la convivència entre els pobles i no pas el sobiranisme particularista". D'altra banda, el grup d'ICV-EUiA es va mostrar a favor de la moció i Edilbert Comas va dir que "pensem que el dret que tenen els pobles a decidir el que volen ser el tenen tots les pobles".
Així doncs, finalment la moció es va aprovar per majoria absoluta amb els vots en contra dels regidors del PSC.