El Sant Antoni calderí, documentat des de l’any 1667

Divendres, 3 de febrer de 2023

La recerca amb motiu de l’exposició del Museu Thermalia dedicada a Sant Antoni Abat desvetlla que la festa ja existia l’any 1667, 200 anys més antiga del que es pensava fins ara, que era el 1873

L’exposició “Història de la festa de Sant Antoni Abat a Caldes de Montbui: 1667-2023, 356 anys documentats” s’inaugura el 12 de febrer a les 12 h i es podrà visitar fins el 4 de juny

La historiadora Laia Soler Moreno, doctora en Història de l’Art i comissària de l’exposició que el Museu Thermalia inaugura al febrer, ha descobert que la festa de Sant Antoni Abat té 356 anys d’antiguitat documentats. Segons aquesta dada, la celebració calderina té dos segles més de tradició del què s’havia pogut documentar fins ara.

Soler ha fet aquesta descoberta en el marc dels treballs de recerca per al comissariat de l’exposició titulada “Història de la festa de Sant Antoni Abat a Caldes de Montbui: 1667-2023, 356 anys documentats”, que el Museu Thermalia inaugura el diumenge 12 de febrer a les 12 h i que s’ha proposat amb motiu dels 150 anys de la Facultat de Sant Antoni.

El tret de sortida de l’exposició comença, doncs, confirmant que els orígens de la celebració calderina es remunten al segle XVII i aportant nova llum als coneixements sobre la història de les tradicions catalanes.

La descoberta s’ha fet pública en la roda de premsa celebrada divendres 3 de gener, amb l’alcalde Isidre Pineda, la regidora de Patrimoni i Memòria Local, Carme Germà, la regidora de Cultura, Laia Cuscó, el president de la Facultat de Sant Antoni, Joan Bellavista, la directora del Museu Thermalia, Anna Monleón i la doctora Laia Soler.

 L’exposició recorre la història i l’estructura de la festa

El Museu Thermalia ha aprofitat l’efemèride dels fins ara confirmats 150 anys de la festa per crear aquesta exposició que, amb fotografies i textos, explica la història i les tradicions que s’han conservat fins l’actualitat. “Història de la festa de Sant Antoni Abat a Caldes de Montbui: 1667-2023, 356 anys documentats” es podrà visitar a la Sala Sebastià Badia del 12 de febrer al 4 de juny de 2023.

Per a la població calderina la mostra serà una manera de viatjar als orígens d’una celebració que no passa desapercebuda, en especial per la celebració dels Tres Tombs i del Ball de Plaça. Per a la població en general, l’exposició servirà per explicar totes les parts, els rituals, les tradicions, els actes i les activitats a l’entorn de la versió calderina de la festa per excel·lència de la pagesia catalana.

L’exposició mostrarà documents recuperats de la Facultat de Sant Antoni i de la Parròquia de Santa Maria, reproduirà algunes escenes relacionades amb Sant Antoni Abat i exhibirà algunes peces de vestir típiques de la festa, com els que es fan servir per al Ball de Plaça o per al Ball de Nit.

Sant Antoni calderí (1667 – 2023)

El comissariat i la recerca documental fet per la Doctora Laia Soler Moreno demostra l’existència de la festa des de fa 356 anys (1667-2023) i que els orígens de la celebració es troben en la Confraria de Sant Antoni Abat, adscrita a la parròquia de Santa Maria de la vila. La confraria es va fundar el 1667,primer any en que es documenta la festa de Sant Antoni, i va estar vigent almenys fins a principis del segle XX.

El Llibra de Antradas y de Exidas y Apocas de la Confraria de St Antoni de lo any 1667 és el document inèdit, de gran valor històric i patrimonial, que es conserva a l'arxiu de l'església de Santa Maria de Caldes de Montbui i que ha estat cabdal per a les noves informacions relacionades amb Sant Antoni Abat a la vila.

L’existència de la Facultat de Sant Antoni, per la seva banda, està documentada des dels anys 20 del segle passat. Sobre ella es es desconeix la data de fundació i ara Laia Soler apunta que podria ser l’evolució natural de l’antiga confraria.

Laia Soler Moreno

La comissària de l’exposició, Laia Soler Moreno, és doctora en Història de l’Art per la UAB. Ha treballat per a diverses institucions i museus, com ara el Consorci del Patrimoni de Sitges, la Generalitat de Catalunya o el Museu Nacional de Ceràmica de València.

Actualment forma part d’un projecte de recerca del grup de treball “Museus i gènere”, en el marc de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya.

 

La descoberta feta durant la investigació ha estat presentada aquest divendres en roda de premsa.

Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui.

Laia Soler, doctora en Història de l'Art i comissària de l'exposició

Joan Bellavista, president de la Facultat de Sant Antoni

 

Darrera actualització: 3.02.2023 | 14:01