Els rostres de l’Efecte Mentoria

Dilluns, 12 de febrer de 2018

Mentors i mentorats del projecte d’acompanyament per a infants i joves reagrupats participen en uns vídeos per a la promoció i la divulgació de l’Efecte Mentoria

Jordi Solé, alcalde

Pilar Aznar, regidora d'Acció Social i Igualtat d'Oportunitats

Arnau Velasco i Eric Núñez, mentor i mentorat

Silvia Carreño i Mahamadou Keita, mentora i mentorat

L’Ajuntament de Caldes de Montbui ha elaborat uns vídeos per a la promoció del projecte Mentoria per a infants i joves reagrupats de Caldes de Montbui, que lideren l’Ajuntament i Caldes Solidària.

El projecte de Mentoria per a infants i joves reagrupats és una eina de prevenció de l'exclusió social i afavoreix la integració dels infants i joves nouvinguts mitjançant l'acompanyament actiu dels mentors voluntaris.

Els mentors són un referent i els fan un acompanyament perquè puguin desenvolupar el seu potencial en un entorn que encara els és desconegut i per afavorir la seva integració cultural, social i lingüística.

·         Voleu ser mentors? http://www.caldesdemontbui.cat/actualitat/avisos/crida-a-la-participacio-en-el-projecte-mentoria-dacompanyament-a-infants-i-joves-nouvinguts.html

·         Voleu veure els vídeos? https://www.youtube.com/playlist?list=PL-_Mu-yGQTwnSyUSUUvBCVyKeBPntiPdW

·         Més informació: integraciociutadana@caldesdemontbui.cat www.caldesdemontbui.cat/mentoria

Rostres i veus que parlen de l’Efecte Mentoria

La veus dels mateixos protagonistes del projecte Mentoria de Caldes de Montbui serveixen per donar un nou impuls a aquest projecte i fer-lo extensiu a la resta de la ciutadania.

Uniunfandos ha estat l’empresa calderina encarregada de la producció d’aquest material audiovisual que capta l’essència del projecte de Mentoria des de dues vessants: què és el projecte i què aporta als seus participants. D’aquesta manera, les vivències de mentors i mentorats es converteixen en la millor narració per difondre la Mentoria i fer una crida a la ciutadania per afegir-s’hi.

El projecte conté dos vídeos de gairebé dos minuts en els quals els protagonistes expliquen que és l’Efecte Mentoria, per una banda, i que els aporta l’Efecte Mentoria, per l’altra. I també tres vídeos més breus, d’uns 35 segons, inspirats en els objectius de la campanya: què és, què aporta l’Efecte Mentoria.

L’objectiu d’aquests vídeos és ser compartits a través de les xarxes socials, les pantalles de televisió dels equipaments i els mitjans locals que s’hi vulguin afegir per tal de fer créixer l’Efecte Mentoria i, amb ell, fer de Caldes de Montbui un poble encara millor.

Els trobareu a http://www.youtube.com/AjCaldesdeMontbui

Objectius i funcionament de la Mentoria

Aquest projecte és fruit de l’objectiu de l’Ajuntament de generar polítiques que afavoreixin la cohesió, l'equitat, la inclusió social i la qualitat de vida amb estratègies de potenciació, suport i promoció del voluntariat; i de Caldes Solidària de fomentar la solidaritat dels habitants de Caldes de Montbui amb les persones que passen dificultats i patiment a causa de la pobresa.

El projecte es va iniciar l’any 2014 i ja han passat 20 parelles de Mentoria. Actualment n'hi ha 9 d'actives. Els infants i joves procedeixen de països com Mali, Senegal, Bolívia, Pakistan, Perú, Equador i Colòmbia. Els mentors són calderins d’orígens diversos: la majoria són nascuts aquí, però hi ha hagut mentors de Colòmbia, Índia i Pakistan.

Les parelles es troben un cop a la setmana i un parell de vegades a l'any es fan activitats I trobades conjuntes: tots els mentors, els nens i joves i els pares.

Els mentors són voluntaris, vinculats a l'associació local Caldes Solidària, de totes les edats i procedències que s'ofereixen a participar en el projecte. 

Els mentorats són tots infants i joves reagrupats  per les seves famílies. En el moment que els empadronen a l'Ajuntament, se li ofereix a la família la possibilitat que els seus fills entrin al programa de mentoria.

Antecedents

A l'any 2010, a la Taula d’Acollida de Caldes de Montbui, impulsada per l'Ajuntament, ja es va detectar la necessitat de fer un acompanyament als infants i joves d’origen immigrat perquè puguin conèixer de prop el seu nou entorn. Aquesta necessitat es va detectar des de les escoles, la Biblioteca municipal, l’Espai Jove el TOC i el Servei d’acollida i suport a les persones nouvingudes i es va recollir a les conclusions de la Taula en els següents termes: «Es proposa que des de l'Ajuntament es liderin "parelles d'acollida", el que facilitaria que els infants i joves nouvinguts tinguin una persona referent per a qüestions relacionades amb el poble, tant formals com socials i culturals.»

L'Ajuntament de Caldes de Montbui i l'Associació Caldes Solidària van establir un conveni  de col·laboració per desenvolupar el projecte de mentoria per a infants i joves reagrupats  a Caldes de Montbui.

Darrera actualització: 9.04.2019 | 12:45