Es grava a Caldes una part del documental "Camins de retirada"

Divendres, 20 de febrer de 2009

Coincidint amb el 70è aniversari de l'Exili Republicà, el Col•lectiu Pasoapaso, amb el suport del Memorial Democràtic, està enregistrant el documental Camins de retirada que presenta un viatge intergeneracional entre una exiliada i la seva filla a través de la memòria de la diàspora republicana. I és que el documental reedita el camí i les vivències de l'exili d'una testimoni, Benita Moreno García, que com tants altres milers de Republicans va patir l'horror dels camps de concentració francesos. En aquells dies tenia 13 anys i no sabia que la portaven a França, i molt menys a una destinació tan cruel. Ara, amb 83 anys, reprèn el camí de l'èxode en companyia de la seva filla, conscient que la seva comesa és enfortir la memòria, i sobretot, transmetre el llegat a les noves generacions. El recorregut inclou Caldes de Montbui, Santa Pau, Puigcerdà (pas fronterer pel qual Benita va creuar a França), Perpinyà i Argelès-sur-Mer. En aquestes dues localitats franceses Benita va ser reclosa en camps de concentració.

 

Justament aquest divendres al matí s'ha gravat a la plaça de la Font del Lleó de Caldes i al balneari Termes Victòria la part del documental que se centra en els 2 anys que la Benita va passar en una colònia per a nens de la guerra a la vila termal. La Benita conserva molt presents els seus records d'aquella etapa i ha aprofitat per explicar algunes de les seves vivències a la seva filla i a l'equip del rodatge. La Benita afirma que "recordar tot allò ja no em genera dolor perquè el dolor ha quedat en el passat".


Camins de retirada
Camins de la Retirada és un documental de 25 minuts realitzat pel col•lectiu Pasoapaso, que compta amb el suport de Memorial Democràtic. El documental gravat en vídeo digital està adreçat al públic en general, però sobretot a les noves generacions de ciutadans catalans. El documental s'ajusta a les activitats commemoratives de l'Exili Republicà que porta a terme el Memorial Democràtic aquest any i pretén contribuir a la reconstrucció de la Memòria Oral d'aquest important període històric. A més, el Col•lectiu Pasoapaso cedeix el documental com a material de consulta del Banc Audiovisual de la Memòria Democràtica de l'esmentat organisme de la Generalitat de Catalunya, compartint els drets de difusió. Però també, la idea és que el documental es difongui a la web del 70è aniversari de l'Exili Republicà que prepara Memorial Democràtic, a centres educatius, al Museu de l'Exili, xarxes de biblioteques, museus i arxius d'història, televisió, altres espais d'Internet, i festivals de documentals.

Darrera actualització: 5.03.2013 | 11:28