El fundador de la Falange, Jose Antonio, i l’artista Santiago Rusiñol són les dues cares de la història d’un país, tal i com exemplifica la placa de carrer que Caldes ha convertit en escultura. Inauguració: divendres 24, 19 h. Ajuntament
L’Ajuntament inaugura l’escultura en la qual s’ha convertit la placa de carrer que el vallesà Ramon Grivé va lliurar al poble de Caldes de Montbui el passat setembre. Grivé va arrencar aquesta placa d’una façana de l’actual carrer Major a finals dels anys 70, en una lluita personal contra el franquisme. A la placa es llegia Jose Antonio, perquè el nom del fundador de la Falange Espanyola va ser també el nom del carrer Major durant els anys de dictadura. En tenir-la a les mans, Grivé va descobrir que a la cara noble del placa de marbre hi havia gravat el nom de Santiago Rusiñol, que durant la república era també el nom de l’actual carrer de Santa Teresa.
El tros de marbre que Grivé i la seva esposa van guardar i que l’any passat van tornar a Caldes de Montbui gràcies a la col•laboració d’altres vallesans, com ara Josep Mas i Vicenç Viaplana, serà ara una peça escultòrica que té per objectiu recordar a les generacions futures les de la història del país.
La inauguració de l’escultura serà el divendres 24 de maig de 2013, a les 19 h, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. L’acte comptarà també amb una conferència de l’historiador i veí de Caldes Josep Maria Solé i Sabaté, titulada “La memòria, una lluita constant”.
La convocatòria d’aquest acte ha estat feta en roda de premsa, a càrrec de l’alcalde, Jordi Solé, qui ha aprofitat per recordar els tres noms que han fet possible aquest projecte: Ramon Grivé, qui va descobrir i guardar la placa; Josep Mas, qui va ser l’enllaç entre el cuiner vallesà i l’Ajuntament; i Vicenç Viaplana, qui de manera altruista ha dissenyat la peça que actualment suporta el marbre i permet visualitzar les dues cares de la placa i de la història de Catalunya.
Durant la roda de premsa Solé ha explicat que la museïtzació de la placa de carrer compleix dos objectius institucionals: testimoniar, perquè no caigui en l’oblit, el passat fosc protagonitzat per la imposició del règim franquista a Catalunya; i fer homenatge a les persones que, de forma anònima, lluitaren pel restabliment de la normalitat catalana en els carrers de les nostres ciutats i els nostres pobles.
La inscripció feta a l’escultura
Dues cares de la història del paísAquesta placa de carrer de perfil doble mostra en una sola peça de marbre la cara i la creu de la història del país. Va ser arrencada, just a les acaballes del franquisme, d’una casa que s’enderrocava a Caldes de Montbui.
En una banda s’hi referencia el polifacètic Santiago Rusiñol, un nomenament acordat pel govern republicà de Caldes per homenatjar aquest reconegut artista modernista. Durant uns anys, el pintor i escriptor català va donar nom al carrer ara dit de Santa Teresa, la continuació del carrer Homs. Just acabada la guerra, els franquistes van despenjar la placa per reaprofitar-la gravant-hi al darrere un dels noms més representatius del seu ideari feixista.
Així doncs, l’altre costat de la peça és l’expressió de la cara més fosca de la història i exemplifica la voluntat de la dictadura de Franco d’esborrar la identitat, la llengua i la cultura catalanes per la força de les armes i de la repressió. El nom de José Antonio, fundador de Falange Española, va substituir el que sempre havia estat, i torna a ser des de 1979, el carrer Major de Caldes.
Però a més de ser un testimoni visual de la perversió de la memòria històrica del segle XX, aquesta singular i valuosa placa de carrer de dues cares vol ser també un homenatge a antifranquistes anònims com el cuiner Ramon Grivé. Compromès en la lluita pel restabliment de la democràcia, l’any 1977 la va despenjar d’una cantonada de la part alta de l’actual carrer Major, a tocar del passeig del Remei, la va guardar durant anys al seu restaurant de Granollers i, ara, l’ha volguda retornar a la població de Caldes.