De l'1 de juny a l'6 de juliol, Jornades Gastronòmiques de les Cireres de Caldes de Montbui, amb música en viu i degustacions de plats, postres i licors inspirats en la fruita de temporada.
La cirera primerenca, producte típic de l'horta calderina, torna a ser l'eix de l'oferta gastronòmica i cultural de la vila termal durant el mes de juny i part del juliol. Restaurants, fleques, pastisseries i vinoteques s'afegeixen a la celebració amb degustacions de plats, dolços i licors inspirats en la cirera. Gaudiu també dels àpats amenitzats amb concerts a càrrec de professionals de l'Escola de Música Joan Valls. I el 17 de juny, se celebra el concurs "Cerquem el millor golafre de cireres".
Per seguir de prop tota l'oferta al voltant de la cirera calderina que Caldes de Montbui ha preparat enguany o per descobrir la vila termal i romana, el fons Picasso del Museu Thermalia o els entorns naturals del Vallès central, entreu a www.visiteucaldes.cat.
LES CIRERES ALS ESTABLIMENTSPer celebrar les Jornades Gastronòmiques de les Cireres, Caldes compta amb una selecció de restaurants, fleques i pastisseries que reinventen cada any l'art de cuinar amb cireres i afegeixen propostes originals a les seves cartes i als seus mostradors. A més, la vinoteca la Vallesana s'hi suma afegint el licor de cirera.
Enguany hi participen:
- Restaurants: Balneari Broquetas, Balneari Termes Victòria, El Pa Torrat, El Remei, La Bóta de Caldes, Mediterrània, Na Madrona, Robert de Nola, Rosset i Violeta de Caldes
- Forns i pastisseries: Forn de cal Pi (6 establiments), Forn l'Espiga d'Or (4 establiments), Forn La Lluna i Pastisseria Sant Antoni
- Vinoteques: La Vallesana
A més, de l'1 de juny al 6 de juliol, els diferents restaurants ofereixen àpats concert amenitzats amb professionals de l'Escola Municipal de Música Joan Valls. Consulteu les propostes de plats cuinats amb cirera i les propostes musicals al programa adjunt.
CONCURS CERQUEM EL MILLOR GOLAFRE DE CIRERESEl diumenge 17 de juny Caldes de Montbui celebra la fusió entre cireres i parades dels comerços calderins ocupant el carrer principal de la vila amb Fira Botiga i amb els actes centrals de les Jornades Gastronòmiques de les Cireres. Prop de 40 comerciants exposaran els seus articles a Pi i Margall mentre se celebra el concurs "Busquem els millors golafres de cireres". Es reparteixen premis com menús especials als restaurants de Caldes i obsequis del museu Thermalia.
A més, la parada de les Jornades oferirà degustacions de plats dolços i licors i venta de cireres. El concurs comença a les 12 h i les inscripcions són a partir de les 10h, a la mateixa parada. Les bases del concurs es poden consultar al web.
CIRERES I LLENGUAAquest any els restaurants, pastisseries, fleques i vinoteques que participen a les IX Jornades Gastronòmiques de les Cireres col•laboren en el programa Voluntariat per la llengua.
Què és el programa Voluntariat per la llengua?
És un programa de la Generalitat de Catalunya i del Consorci per a la Normalització Lingüística que pretén fomentar l'ús de la llengua catalana en les relacions personals.
Facilita que persones que habitualment parlen català es trobin amb persones que volen practicar-lo i conversin en un ambient real i distès, durant un mínim de 10 hores.
Què són els establiments col•laboradors?
Per tal de potenciar el programa Voluntariat per la llengua, s'ha creat una xarxa d'establiments col•laboradors que adquireixen el compromís de garantir que les persones que vagin a l'establiment trobaran facilitats per expressar-se i ser ateses en català encara que el parlin amb dificultat.
Com s'identifiquen?
Per mitjà d'aquest logotip, adherit en un lloc visible de l'establiment.
Voluntariat per la llenguawww.vxl.cat
FETS I LLEGENDESHi ha algunes raons que fan de la cirera calderina una fruita molt especial en el conjunt dels productes d'horta de Catalunya: el sabor que aconsegueixen perquè són primerenques, com a tota la zona del Vallès, i el microclima i el tipus de terra calderí.
Algunes curiositats que mostren el relleu que ha tingut la cirera calderina en alguns moments de la història són el fet que la reina regenta M. Cristina se'n fes portar cada any de la vila catalana a Madrid, o que l'any 1937, en l'època de la República, s'emetés paper moneda que tenia a l'anvers un detall de les cireres de Caldes.
Caldes va ser una gran productora de cireres, activitat que va anar minvant amb el pas del temps i a causa de la imposició de les grans cadenes productores de fruita. Malgrat això, aquestes jornades són una reivindicació i una aposta anual perquè els horticultors calderins mantinguin aquesta joia de les hortes.
La terra de sauló i el microclima calderí són els principals responsables de la qualitat d'aquesta fruita. A la vila se'n produeixen diferents tipus, però les més reconegudes són:
• La cirera burlat, d'origen francès: la més primerenca, vermellosa, dolça i tova• La cirera cor de colom: grosseta, vermella i groga, dolça; madura entre juny i juliol.• La cirera picota: de consistència carnosa i poca adherència al pinyol que es cull sense peduncle.• La cirera stark hardy/giant starking: dolça i de color vermellós intens
• Fer visites guiades al circuit de l'aigua termal: font del Lleó 74ºC, Termes romanes i safareigs públics.
• Visitar el Museu Thermalia. Exposicions permanents: "L'efervescència balneària" i "Manolo Hugué i Picasso".
• Fer escapades als balnearis de Caldes de Montbui i al càmping. Informació: www.grupbroquetas.com, www.termesvictoria.com i www.elpasqualet.com.
• Fer itineraris guiats amb bicicleta i a peu. Informació: www.terradiversions.com
Per a més informació:Oficina de Turisme de Caldes de MontbuiTel. 93 865 41 40a/e: thermalia@caldesdemontbui.cat
www.visiteucaldes.cat www.caldesdemontbui.cat