La balneoteràpia millora diversos símptomes de la COVID persistent

Dimarts, 22 d’abril de 2025

Els resultats de l’estudi impulsat per l’ajuntament de Caldes de Montbui i realitzat per l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar han estat publicats a la revista científica BMC Complementary Medicine and Therapies

L’estudi, que va incloure un programa d’un mes de tractament amb aigües termals a Caldes de Montbui, valida la utilitat de les aigües termals per millorar els símptomes de dolor i fatiga en persones afectades per COVID persistent

La balneoteràpia, la utilització d’aigües termals per a la millora de la salut, pot ser útil per al tractament dels símptomes de persones afectades per la COVID persistent. Aquest és el resultat de l’assaig clínic publicats a la revista científica BMC Complementary Medicine and Therapies, que correspon a l’estudi impulsat per l’ajuntament de Caldes de Montbui i portat a terme per un equip d’investigació de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar, metges i metgesses de l’Hospital del Mar i un equip d’investigació de l’àrea en Fragilitat i Envelliment Saludable del CIBER (CIBERFES) i de l’àrea en Malalties Infeccioses del CIBER (CIBERINFEC) i que ha demostrat que les persones amb aquesta patologia que van seguir un programa de tractament i d’exercicis en aigües termals, tenien el doble de possibilitats de reduir els seus símptomes que les que no van fer la balneoteràpia.

“La balneoteràpia els ha permès reactivar la capacitat física. Són persones molt limitades per la seva patologia. El fet d’activar-les, d’estimular-les amb activitat física i aigües termals, les ha ajudat”, explica la Dra. Natàlia Garcia-Giralt, investigadora del Grup de Recerca Musculoesquelètica de l’Hospital del Mar Research Institute i del CIBERFES. Per demostrar-ho, l’estudi va fer el seguiment d’un centenar de persones amb COVID persistent. La meitat d’elles es va sotmetre a un programa d’exercicis de balneoteràpia i la resta s’han limitat a la seva activitat diària. A l’inici de l’assaig clínic, totes presentaven una simptomatologia similar, amb fatiga, dolor, problemes respiratoris, ansietat i depressió, així com problemes de memòria.

Els exercicis consistien en 12 sessions repartides en quatre setmanes a les Termes Victòria de Caldes de Montbui. En elles, les persones voluntàries, la majoria, el 88%, dones i amb una mitjana d’edat de 48 anys, feien exercicis de respiració d’aigua termal, seguits de dutxes circulars per activar la circulació sanguínia i acabaven amb altres 15 minuts d’activitat física lleugera i altres 15-20 minuts de relaxació a la piscina.

Millora significativa de la fatiga i el dolor

L’equip d’investigació va portar a terme el seguiment de les persones participants a través d’un conjunt de tests que han hagut de completar tres vegades. A l’inici de l’estudi, un mes després i dos mesos després. Així s’ha pogut monitorar la seva evolució i establir els graus de millora assolits. En concret, els més significatius s’han registrat en els àmbits de la fatiga i el dolor. En el 75% de les persones participants es van reduir aquests símptomes de la COVID persistent. A més, la millora en aquests dos aspectes s’ha mantingut en el temps.

No passa el mateix amb altres aspectes, com l’ansietat i la qualitat del son, on les millores registrades a més de la meitat de participants s’acaben en finalitzar la balneoteràpia. A la resta de símptomes analitzats no s’han registrat canvis significatius.

Les persones voluntàries, “acabaven molt bé la balneoteràpia, però un mes després d’acabar el tractament, sense fer res, part de la simptomatologia tornava, mentre que a les millores més significatives, el dolor i la fatiga, es mantenia aquesta millora”, especifica la Dra. García-Giralt. Els efectes secundaris de l’activitat a les aigües termals han estat mínims.

La balneoteràpia com una alternativa de tractament

La COVID persistent es caracteritza pel desenvolupament de símptomes tres mesos després de la infecció per SARS-CoV-2, amb una duració de com a mínim dos mesos i sense una explicació alternativa. La simptomatologia és molt àmplia i es calcula que afecta entre el 10 i el 20% de les persones que han superat la malaltia. No existeix cap abordatge específic per aquests casos.

Davant aquest fet, la Dra. Diana Ovejero, investigadora Postdoctoral del Grup de Recerca Musculoesquelètica de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar, apunta que “les nostres dades indiquen que la balneoteràpia és una modalitat rehabilitadora segura i ben tolerada que pot alleugerir molts símptomes que caracteritzen la COVID persistent, en especial, el dolor musculoesquelètic i la fatiga”. Es desconeix el mecanisme exacte que ho provoca.

En aquesta línia, el Dr. Robert Güerri, cap de servei del Servei de Medicina Interna de l’Hospital del Mar i investigador del seu institut de recerca, destaca que “s’hauria de considerar la balneoteràpia com una opció interessant en aquests pacients, on no hi ha un tractament específic”. D’aquesta manera es pot oferir un enfocament terapèutic multidisciplinari i individualitzat a aquests pacients.

L’equip liderat per la Dra. Garcia-Giralt ja ha iniciat un nou estudi sobre els beneficis de les aigües termals, en aquest cas, en dones amb càncer de mama amb doble supressió estrogènica. L’objectiu és avaluar si poden alleujar els efectes secundaris del tractament.

Article de referència

Ovejero, D., Ribes, A., Villar-García, J. et al. Balneotherapy for the treatment of post-COVID syndrome: a randomized controlled trial. BMC Complement Med Ther 25, 37 (2025)https://doi.org/10.1186/s12906-025-04784-3

Darrera actualització: 22.04.2025 | 14:54