L’exposició “Enciclopèdia de Dones STEAM” que es pot visitar fins a finals de març a la Biblioteca municipal tanca el mes de les Dones a Caldes de Montbui que va començar el 8 de març amb la presentació del Pla Local d’Igualtat i la lectura del Manifest
“Enciclopèdia de dones STEAM” mostra el perfil de vint investigadores rellevants amb un retrat il·lustrat i amb un text descriptiu sobre les seves contribucions científiques, com publicacions, patents o descobriments. L’exposició, que es pot visitar a la Biblioteca municipal fins el dijous 28 de març, vol donar visibilitat a la presència de les dones en els àmbits de la ciència i la tecnologia i pretén destacar el paper de les investigadores en el progrés de la societat. Per això, posa llum sobre dones com la catedràtica del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la UB, Gemma Marfany; l’enginyeria industrial i catedràtica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Alícia Casals; la doctora en Química per la UB, Elisabet Prats; la doctora en Biologia per la UB, Núria López; la professora d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya, Núria Montserrat o la biòloga i oceanògrafa Josefina Castellví pionera de la presència catalana a l’Antàrtida i única dona que ha dirigit expedicions al continent més austral de la Terra.
L’acte d’inauguració de la mostra, que va tenir lloc el passat dissabte dia 16, va comptar amb la presentació de l’enginyera Núria Salán, coautora del projecte juntament amb la il·lustradora Sandra Uve. Les protagonistes de l'exposició són una selecció de les més de vuit mil dones investigadores, científiques i inventores que han recopilat les autores en els dos primers volums de l’enciclopèdia. Aquests dos volums s’han repartit per totes les escoles i instituts públics de Catalunya i es podran trobar també a la Biblioteca de Caldes de Montbui.
Durant l’acte també es va fer també la presentació de dues Infografies: Dones a Caldes que recull l’impacte de diversos indicadors que mostren la igualtat de gènere al municipi i que va presentar la. Coordinadora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona Laura Llinàs, i Presència de Dones a l’Escena Musical que recull dades sobre la composició de grups i artistes que actuen a les Festes Majors arreu de Catalunya i la seva comparativa amb Caldes que va presentar la tècnica de Cultura de l’Ajuntament Maria Martinez.
La infografia sobre la situació de les dones a Caldes recull, entre d’altres qüestions, la paritat de gènere als òrgans de govern del municipi i la situació d’atur per ocupació i gènere. Pel que fa als òrgans de govern, el plenari està representat per més homes que dones (9 homes i 8 dones), però tant l’equip de govern com la junta de govern tenen majoria femenina. Pel que fa a la situació d’atur per ocupació i gènere, les dades indiquen que les dones a Caldes representen la meitat de la població calderina d’entre 16 i 64 anys i que el 55% de les persones en situació d’atur al municipi són dones, de les quals més de la meitat es situen entre els 50 i els 64 anys. Tanmateix, les dades revelen diferències considerables per gèneres en la tipologia de contractes i en les jornades laborals, essent les dones les que tenen més contractes temporals i a temps parcial que els homes que tenen més contractes indefinits i de jornada completa. Pel que fa als sectors, les dades reflecteixen una baixa demanda d’ocupació femenina en sectors com la direcció i gerència (11,8%), les activitats agrícoles i ramaderes (16,7%) o el sector de l’artesania, la construcció i la maquinària industrial (15,1%), mentre que la demanda femenina és més alta en feines d’oficina, comptabilitat i administració (82%) o en els sectors de restauració i vendes (72%).
La presentació de la infografia ‘Escenaris Inclusius: generant una programació que mostri la imatge real de la societat a la FM 2023 de Caldes de Montbui’ ens mostra la bona praxis seguida durant la programació dels espectacles musicals de la Festa Major 2023 de Caldes de Montbui. Específicament, podem observar com hi ha hagut un 44% de formacions musicals composades o dirigides per dones, un 39% composades o dirigides per homes i un 17% mixtes. Aquestes dades ressalten al costat de les dades de les programacions de diversos municipis de menys de 30.000 habitants del Vallès, on les dades globals ens mostren només un 12% de representació o lideratge femení i un 75% de representació o lideratge masculí.
També s’aconsegueix iniciar el camí en una representativitat igualitària fomentant la participació de grups amb persones d’orígens diversos dins les seves formacions, concretament amb un 13% dels grups respecte el total.
El mes de les Dones
La presentació del Pla Local d’Igualtat de Caldes, el passat 8 de març, va donar el tret de sortida a la celebració del Dia Internacional de les Dones que va continuar a la tarda amb la lectura institucional del manifest.
En els dies previs al 8M, la regidora d’Igualtat, Feminisme, LGBTI+ i Famílies de l’Ajuntament, Roser Xalabarder, va visitar diversos centres educatius del municipi i va parlar amb l’alumnat calderí sobre la igualtat de gènere.
El mes de les Dones es completa amb l’exposició “Enciclopèdia de Dones STEAM” que es pot visitar a la Biblioteca Municipal fins el 28 de març, en que es traslladarà a la Sala Delger on es podrà visitar fins l’1 d’abril.