La Caixa dóna 17.995 euros a l'Ajuntament de Caldes

Dimarts, 15 de juliol de 2008
La donació servirà per finançar la rehabilitació de la façana de l'edifici municipal del carrer del Forn


L'Obra Social de la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, "La Caixa", ha fet una donació a l'Ajuntament de Caldes de Montbui per valor de 17.995 euros. El motiu d'aquesta donació és la celebració del 75 aniversari de l'oficina que aquesta entitat bancària té al n. 53 de l'avinguda Pi i Margall de Caldes de Montbui. La Caixa té un total de 3 oficines a la vila però aquesta, inaugurada el 12 de juny del 1933, és la més antiga sent la número 76 per ordre d'antiguitat de les més de 5.700 oficines que té actualment l'entitat bancària.

 

Aquest dimarts al migdia l'alcalde Jordi Solé, el regidor Josep Coral, el cap de zona del Vallès Oriental de La Caixa Ferran Villar, el director de l'oficina de Caldes Joan Alberch i el subdirector de l'oficina Josep Puigdueta han explicat en roda de premsa aquesta donació just davant de l'edifici que se'n veurà beneficiat i és que l'Ajuntament destinarà aquesta quantitat a la rehabilitació de la façana de l'edifici del carrer del Forn, n. 8.

 

En primer lloc el Sr. Alberch ha explicat que per celebrar el 75è aniversari de l'oficina que dirigeix "vam creure que podríem col•laborar amb el poble, li vam oferir aquesta possibilitat a l'alcalde i vam decidir ajudar en la restauració d'aquesta façana".

 

El regidor Josep Coral ha explicat en que consistiran les obres destacant que "refarem totes les serigrafies que són el més important d'aquesta façana, una obra que haurem de refer tota ja que la volem conservar i mantenir". Les tasques de rehabilitació de la façana van començar ja a finals de la passada setmana, es preveu que acabin en el termini de 2 o 3 setmanes i inclouran les actuacions següents:
- Repicat de la façana actual i transport de runes a l'abocador
- Revocació de tota la superfície de la façana i repàs de totes les cornises
- Col•locació de trencaaigües de gres a tots els elements de cornisa de remat superior de façana, finestres i balconada del 1er pis.
- Col•locació de sòcol amb pedra calcària fins a sota finestra de la planta baixa
- Estucats a calç sobre la base del revocat
- Pintat de les cornises de la façana
- Col•locació d'una barana de remat superior de façana amb textura raspada i esgrafiat de dibuix amb el motiu original existent anteriorment
- Col•locació de muntants de finestra
- Repàs de la fusteria de les persianes de llibret del 1er pis i substitució d'una d'aquestes persianes
- Pintat i esmaltat de les persianes de llibres i de totes les baranes

 

Per altra banda, l'alcalde ha agraït a La Caixa aquesta aportació afirmant que "gràcies a la donació serà possible restaurar la façana i suplir la mancança de sales d'exposicions ala vila" ja que està previst que després de fer algunes actuacions a l'interior de l'edifici s'utilitzi part de l'immoble per aquesta utilitat.

 

Solé ha afegit que "serà una sala d'exposicions totalment compatible amb l'esperit de la cessió inicial de la casa a l'Ajuntament ja que serà una sala annexa al Museu Delger". Per últim, l'alcalde ha destacat el fet que "és un projecte molt coherent amb tot el que vindrà amb la Llei de Barris" i que "tot i no formar-ne part, podria ser un magnífic tret de sortida a les actuacions incloses dins del Pla d'intervenció Integral del Centre Històric".

 

L'edifici del carrer del Forn
L'any 1992 es va fer el Pla especial de protecció del Centre Històric on es va catalogar la casa del carrer del Forn, 8 com a "element arquitectònic d'interès específic" per tal que es conservés la façana en considerar-se aquesta "important per la seva composició, la textura dels acabats, i per la qualitat de definició dels diferents elements arquitectònics". El document també destaca de l'edifici "la cornisa i un ampit que amaga la coberta, el treball de la barana del balcó de la primera planta, així com els elements de decoració de la façana com són els esgrafiats que en troben en els dintells i els remats de la coberta".

 

Posteriorment a la redacció del Pla especial de Protecció del Centre Històric, el Pla General del 2003 va recollir els elements que formaven part d'aquest document del 1992 com a BCIL (Bé cultural d'Interès Local).

 

Pel que fa a la història d'aquest edifici municipal cal destacar que la seva construcció data aproximadament de l'any 1930 i que l'any 1958 Mossèn Delger va donar a l'Ajuntament de Caldes de Montbui el Museu Delger juntament amb aquesta casa del carrer del Forn amb l'objectiu que formés part del museu o esdevingués una dependència annexa d'aquest. Al llarg de la seva història, l'edifici havia estat una merceria anomenada "Ca la Rosita" i va acollir posteriorment l'Escola Municipal de Música abans del seu trasllat al Centre Cívic i també la seu de GMSSA.

 

Pel que fa a la història més recent, l'edifici municipal del carrer del Forn va ser fins el mes de setembre de 2006 la seu del Setmanari Montbui i l'APECPAE. El dia 21 de setembre d'aquell any va caure una placa del sostre de l'edifici i es va procedir al desallotjament i l'apuntalament de l'edifici.

Les tasques de rehabilitació de la façana complementaran les tasques de millora de l'estructura de l'edifici i en permetran que pugui ser utilitzat de nou.

Darrera actualització: 5.03.2013 | 11:28