La plaça situada sobre les hortes, que porta des d’ara el nom de Neus Català i Pallejà, acull un monòlit amb els noms de les 12 víctimes calderines dels camps de concentració nazis
Els protagonistes del primer acte d’homenatge a les víctimes calderines de l’holocaust van ser els noms de Neus Català i Pallejà, supervivent de Ravensbrück, i dels 12 calderins deportats a diferents camps de concentració ara fa 80 anys: Josep Ferrer, Josep Maria Catafau, Joan Deu, Alexandre Folch, Pasqual Gimeno, Ricardo López, Isidre Malla, Josep Manuel, Armand Pueyo, Marcel Ramon, Artur Triquell i Josep Jané.
A banda de la placa amb el nom de Neus Català i Pallejà que es va descobrir ahir, la plaça és la seu d’un monòlit en record a les 12 víctimes i d’un mapa amb la ubicació de les llambordes de la memòria que acull Caldes de Montbui i que formen part del projecte Stolpersteine al que Caldes s’ha adherit.
L’acte d’aquest diumenge, que va aplegar familiars dels deportats calderins que van dipositar una rosa blanca als peus del monòlit que presideix la nova plaça i va suposar un sentit record a les víctimes del nazisme, va comptar amb la interpretació de dues peces musicals, una a càrrec del músic calderí Joan Bosch i una altra a càrrec de la també calderina Núria Vives, acompanyada de Joan Bosch, Daina Mateu i Oriol Falqués
L’acte va comptar amb la participació de l’alcalde de Caldes Isidre Pineda, del director del Memorial Democràtic de Catalunya Vicenç Villatoro, el president de l’Amical Mauthaussen i d’altres camps, Joan Calvo, la regidora de Patrimoni i Memòria Local, Carme Germà, i la directora de l’Arxiu Municipal de Caldes de Montbui, Esther Sánchez. També va comptar amb representació de la Comissió de Nomenclàtor i dels dos equipaments que han liderat el programa, el Museu Thermalia i l’Arxiu Històric.
Mantenir una memòria dolorosa
El director del Memorial Democràtic Vicenç Villatoro va agrair a les famílies dels deportats que mantinguin la memòria dolorosa i a l’Ajuntament la realització d’aquest homenatge, i va recordar que el dol no es fa a través de l’oblit i menys de l’oblit obligatori, sinó de coneixement i del reconeixement de les persones.
Els actes d’homenatge a les víctimes del nazisme continuen
Després d’aquest primer acte de bateig de la plaça de Neus Català i Pallejà, l’homenatge a les víctimes calderines del nazisme continua amb l’exposició “Els calderins deportats als camps nazis”, produïda pel Museu Thermalia i acompanyada del catàleg de l’autor Eduard Puigventós, amb il·lustracions de l’artista calderí Ferran Vidal. L’exposició s’inaugura aquest proper dissabte 9 d’octubre a les 12 h i cal fer reserva prèvia a www.caldescultura.cat
Caldes, vila adherida al projecte Stolpersteine
Els 12 calderins deportats als camps nazis tenen una llamborda de la memòria, sòlida i duradora, per tal que el seu nom i els horrors de l’holocaust no siguin oblidats. 11 de les llambordes es troben al municipi en un recorregut que neix a la plaça de Neus Català i Pallejà i fa una parada en l’entorn dels carrers on van viure les 12 persones deportades, torturades i, en gairebé tots els casos, assassinades. La llamborda número 12 es troba en el municipi de Vilanova i la Geltrú, que va ser lloc de naixement Armand Pueyo.
L’Ajuntament té previst, entre altres accions de futur emmarcades en aquest projecte, organitzar un recorregut inaugural a l’entorn de les Stolpersteine calderines.