La plaça situada entre els carrers Bigues, Riells i Dr. Trueta ja porta el nom de Simone Veil

Dimarts, 22 d’octubre de 2024

La plaça que porta el nom de l’advocada i política francesa Simone Veil, supervivent de l’holocaust i primera dona presidenta del Parlament Europeu, disposa també d’un banc pintat amb els colors d’Europa

La descoberta de la plaça dedicada a Simone Veil i del banc “europeu” s’ha fet aquest dilluns a la tarda coincidint amb la celebració aquesta setmana a Caldes de Montbui de les jornades del projecte europeu ThermEcoWat i ha comptat amb la participació de l’alcalde Isidre Pineda, la regidora d’Europa i Projecció Exterior i la coordinadora del projecte ThermEcoWat.

L’acte ha comptat amb la interpretació de l’Himne d’Europa i del Cant de la Senyera a càrrec de la cantant soprano lírica de Txell Milà.

La plaça Simone Veil

La denominació de l’espai situat a la cantonada entre els carrers Bigues, Riells i Dr. Josep Trueta com a plaça Simone Veil, d'acord amb el contingut de la Comissió del Nomenclàtor de 14 de febrer de 2023  es va aprovar al ple 23 de febrer del 2023  juntament amb noves denominacions i canvis denominatius d’altres espais i places de Caldes.. Tot i que la intenció inicial de posar la placa amb el nom de Simone Veil era fer-ho amb motiu del Dia d’Europa, primer el 9 de maig del 2023 i després el 9 de maig del 2024 en ambdós casos no va ser possible per trobar-nos en període electoral. Per això, finalment s’ha decidit fer l’acte aquest dilluns coincidint amb les jornades del projecte europeu ThermEcoWat que se celebren aquest dimarts 22 i dimecres 23 d’octubre a Caldes. Es tracta d’un programa europeu impulsat pel consorci ThermEcoWat i centrat en la recuperació i la resiliència de l’ecosistema termal per tal de protegir i preservar el patrimoni natural del termalisme.

Simone Veil

Advocada i política francesa, Simone Veil (Niça, 13 de juliol de 1927 - París, 30 de juny de 2017) va ser ministra del govern francès i presidenta del primer Parlament Europeu elegit per sufragi universal (1979 - 1982). També fou membre del Consell Constitucional de França fins a la seva mort.

El març de 1944 fou deportada, juntament amb la seva família, al camp de concentració nazi d'Auschwitz i Bergen-Belsen, on van romandre fins que aquest va ser alliberat el 15 d'abril de 1945 per les forces britàniques.

Entre 1974 i 1979 fou designada ministra de Salut, Seguretat Social i Família en els governs dels primers ministres Jacques Chirac i Raymond Barre. En aquest càrrec realitzà diverses polítiques progressistes, com l'accés als anticonceptius (1974) i la legalització de l'avortament (1975).

El 1981 fou guardonada amb el Premi Internacional Carlemany en favor de la Unió Europea. El 1993 fou nomenada ministra d'Estat, d'Afers Socials, de Sanitat i dels Pobles del govern francés.

Simone Veil és coneguda internacionalment per la llei promulgada des del seu ministeri el 1975 que va permetre la despenalització de l'avortament a França.

European benches, l’origen del projecte dels bancs “europeus”

El projecte sorgeix com a resposta a la vandalització amb símbols nazis d'un banc pintat amb la bandera de la Unió Europea a Lecco (Itàlia). La secció local de la JEF en aquell municipi va iniciar una recaptació de fons a través de la plataforma Go Fund Me amb l'objectiu de reparar-lo. Davant l'alta resposta de la ciutadania, JEF Itàlia va decidir utilitzar les donacions per estendre aquesta campanya a tot el territori nacional i li va donar el nom de ‘European benches’. La campanya ha acabat ampliant-se i ara mateix ja hi ha més de cinquanta bancs arreu del territori italià, a més del nou banc a Cubelles, un a Estrasburg i un altre a Brussel·les.

Segell de "Ciutat Europea" i la projecció d'Europa al món local

Els municipis que participin en aquest projecte obtindran el segell de "Ciutat Europea" per part de la JEF Catalunya en reconeixement del seu compromís amb els valors europeus. En l’estrena de cadascun dels bancs s’organitza un diàleg entre un jove i un representant municipal per conversar sobre el futur d'Europa i els reptes a què s’enfronta el jovent de la Unió.

Més informació a la pàgina web del projecte

Darrera actualització: 22.10.2024 | 13:55