XV Jornades Gastronòmiques de les Cireres de Caldes de Montbui, del 8 de juny al 8 de juliol, amb concerts als restaurants i degustacions inspirades en la cirera primerenca, típica del municipi
Isidre Pineda, regidor de Cultura i Patrimoni
Ebasi Campos, Balneari Broquetas
Josep Rius Busquets, Restaurant Robert de Nola
Ester Ventura, Forn de pa L'Espiga d'Or
Marga Llopis, Festuk Cafè
Araceli Arneu, La Domus Restaurant
La cirera primerenca, producte típic de l’horta calderina, és la inspiració d’activitats que fusionen gastronomia i actuacions musicals en directe durant tot el juny i part de juliol. Restaurants, fleques, pastisseries, gelateries i enoteques s’afegeixen a la celebració amb degustacions de plats, dolços i licors inspirats en la cirera.
Isidre Pineda, regidor de Cultura i Patrimoni, acompanyat de varis restauradors, ha fet la presentació de la 15ª edició de les Jornades Gastronòmiques de les Cireres als jardins del Balneari Broquetas.
Consulteu el programa a www.visiteucaldes.cat i aprofiteu l'ocasió de descobrir la vila romana, el fons Picasso del Museu Thermalia, els banys públics termals i els entorns naturals del Vallès central.
LES CIRERES ALS ESTABLIMENTS
Les cartes dels restaurants, l’oferta cultural, els aparadors i mostradors de fleques, gelateries, vinoteques i pastisseries... tot es transforma per atorgar un lloc d’honor al producte de temporada més dolç i fresc dels productes típics calderins.
A més, del 8 de juny al 8 de juliol, els diferents restaurants ofereixen sopars concert amenitzats amb grups de música de la zona. Es tocaran estils de música per a tots els gustos: jazz, blues, gospel, rithm&soul, flamenco chill, pop-folk acústic, pop-rock, country, música eclèctica, clàssica i cançons d'ara i sempre.
FETS I LLEGENDES
Hi ha algunes raons que fan de la cirera calderina una fruita molt especial en el conjunt dels productes d’horta de Catalunya: el sabor que aconsegueixen perquè són primerenques, com a tota la zona del Vallès, i el microclima i el tipus de terra calderí.
Algunes curiositats que mostren el relleu que ha tingut la cirera calderina en alguns moments de la història són el fet que la reina regenta M. Cristina se’n fes portar cada any de la vila catalana a Madrid, o que l’any 1937, en l’època de la República, s’emetés paper moneda que tenia a l’anvers un detall de les cireres de Caldes.
Caldes va ser una gran productora de cireres, activitat que va anar minvant amb el pas del temps i a causa de la imposició de les grans cadenes productores de fruita. Malgrat això, aquestes jornades són una reivindicació i una aposta anual perquè els horticultors calderins mantinguin aquesta joia de les hortes.
La terra de sauló i el microclima calderí són els principals responsables de la qualitat d’aquesta fruita. A la vila se’n produeixen diferents tipus, però les més reconegudes són:
La cirera burlat, d’origen francès: la més primerenca, vermellosa, dolça i tova
La cirera cor de colom: grosseta, vermella i groga, dolça; madura entre juny i juliol.
La cirera picota: de consistència carnosa i poca adherència al pinyol que es cull sense peduncle.
La cirera stark hardy/giant starking: dolça i de color vermellós intens
LES CIRERES I POMPEU FABRA
Cada any, l’Oficina de Català de Caldes del CNL se suma a la celebració de les Jornades Gastronòmiques de les Cireres amb homenatges amb propostes de caire lingüístic. Aquest any, el programa de les Jornades inclou una referència a Pompeu Fabra i se suma a la commemoració dels 150 anys del naixement de l’autor de la Gramàtica catalana. Aneu al programa i trobeu la solució del joc lingüístic proposat per l’Oficina de Català.
SI VISITEU CALDES ATRETS PER LES CIRERES, TAMBÉ PODEU...
Fer visites guiades al circuit de l’aigua termal: font del Lleó 74ºC, Termes romanes i safareigs públics.
Visitar el Museu Thermalia. Exposicions permanents: “L’efervescència balneària” i “Manolo Hugué i Picasso”.
Fer escapades als balnearis de Caldes de Montbui i al càmping. Informació: www.grupbroquetas.com,www.termesvictoria.com, www.safareigtermal.caHYPERLINK "http://www.safareigtermal.cat/"t
i www.elpasqualet.com.
Fer itineraris guiats amb bicicleta i a peu. Informació: www.terradiversions.com
Per a més informació:
Oficina de Turisme de Caldes de Montbui
Tel. 93 865 41 40 / a/e: thermalia@caldesdemontbui.cat / www.visiteucaldes.cat
PLATS GASTRONÒMICS AMB CIRERES ALS RESTAURANTS DE CALDES DE MONTBUI
BALNEARI BROQUETAS
Pl. de la Font del Lleó, 1. Tel. 93 865 01 00
Amanida gurmet amb formatge cruixent de cabra i vinagreta de cireres
Turnedó de vedella amb salsa de cireres
Rotlle de xocolata amb gelat i cireres
CANFANGA
C. de Montserrat, 47. Tel. 622 493 595
Gaspatxo de cireres i síndria amb menta
Melós de porc ibèric amb porto i Parmentier de cirera
Cremós de mascarpone amb cireres fresques
EL CAFÈ DEL CENTRE COOPERATIVA
C. dels Corredossos de Baix, 1. Tel. 656 311 750.
Croqueta de tres formatges amb crema de cireres
Carpaccio de llagostins amb salsa rosa de cireres, dauets de tomàquet marinat, cirera fresca i brots tendres
Dauets de cuixa de pollastre cuinada a baixa temperatura, amb cireres, bastonets de patates cruixents, cremós de cirera i reducció de la pròpia salsa.
Dauets de brownie de cireres amb coulis de cirera i rom i gelat de xocolata blanca
EL PA TORRAT
C. de Bellit, 5. Tel. 93 865 40 78
Pizza de cireres: tomàquet, mozzarella, reducció de vi de porto amb cireres, formatge de cabra, codony i nous
EL REMEI
Pg. del Remei, 78. Tel. 93 865 00 02
Amanida de fruita amb vinagreta de cireres
Filet de porc amb cireres fumades
Sopa de cireres amb gelat
FESTUK CAFÈ
C. del Forn, 22. Tel. 630 550 800
Gaspatxo de cirera
Amanida de canonges, alvocat, cireres i nous amb vinagreta de farigola
Mandonguilles d'arròs amb samfaina i cireres
Pollastre macerat amb taronja i vi rosat amb salsa de cireres
Coca de vidre amb melmelada de cireres
FIKA BRUNCH
C. del Forn, 15. Tel. 93 807 29 94
Cebiche de xiitake amb mango i cireres
Stracciatella de burrata amb gaspatxo suau de cireres
Pannacotta de cireres vegana
Clafoutis de cireres
LA DOMUS
C. del Forn, 4. Tel. 93 038 06 13
Salmorejo de cireres
Llom rostit amb salsa de cireres i aroma de romaní
Pa de pessic amb crema de cireres i cobertura de xocolata
MEDITERRÀNIA
C. Major, 42. Tel. 93 865 23 10
Amanida de mató amb cireres i cruixent de carquinyoli
Pizza de canonges, sèsam i cireres amb formatge de cabra
Crep de confitura de cireres, nata i flamejada amb rom
NA MADRONA
C. de la Canal, 8. Tel. 93 862 68 31
Carpaccio de carbassó i mozzarella fumada amb speck i gelatina de cireres Secret ibèric amb chutney de cireres i timbal de patata gratinada Strudel de poma, pistatxo i cireres
ROBERT DE NOLA
Pg. del Remei, 48. Tel. 93 865 40 47
Granissat de vermut i cireres
Daus de bacallà a l'oli de menta amb crema freda de cireres
Guisat de porc a l'antiga amb cireres
Galeta amb crema d'avellanes i cireres
ROSSET
C. d'Asensi Vega, 2. Tel. 93 865 35 31
Crema freda d'all i ametlla amb cireres
Braó de xai amb puré de cireres
Mató de Caldes amb melmelada de cirera
POSTRES I LICORS DE CALDES DE MONTBUI
Fleques i pastisseries
L'ESPIGA D'OR
Av. de Josep Fontcuberta, 134, B. Tel. 93 865 48 23 / C. Major, 12. Tel. 93 865 04 86
Magdalenes de cirera amb farina ecològica, llet d’avena i sucre morè
MUNTADA
Av. de Pi i Margall, 4. Tel. 93 115 04 83
Plum-cake de xocolata Taïnori 70 % de la República Dominicana amb cireres
SANT ANTONI
C. d'Asensi Vega, 9. Tel. 93 865 47 00
Sacher amb melmelada de cirera
Gelateria
CAFFÈ ISEO GELATERIA
Av. de Pi i Margall, 82. Tel. 93 188 98 69
Gelat artesà de cirera
Celler
LA VALLESANA
Av. de Pi i Margall, 15. Tel. 93 865 01 45
Licor de cireres de Caldes
SOPARS CONCERT D'ESTIU ALS RESTAURANTS DE CALDES DE MONTBUI
(Cal reservar taula al restaurant)
Dissabte 9 de juny - 21.30 h
Festuk Cafè (terrassa c. Forn)
Mambes, dues dones, mares, que canten les injustícies del dia a dia, amb dansa, humor i llengua de signes
Dijous 14 de juny - 21.30 h
Robert de Nola (terrassa pg. Remei)
Dos Grups: Combo del Conservatori de Música de Manresa, jazz i blues,
i GospelJoy
Tast de vins, (a partir de les 19.30 h)
Dissabte 16 de juny - 21.30 h
El Remei (terrassa)
Duo The Blosers, pinzellades de blues, rock i country
Dissabte 23 de juny - 21.30 h
Balneari Broquetas (terrassa)
Trio Bosch - Carreras - González, música clàssica
Divendres 29 de juny - 21.00 h
Canfanga (terrassa c. Montserrat)
Formula Quinto, rithm&soul, flamenco chill
Dissabte. 30 de juny - 21.30 h
Fika Brunch (terrassa c. Forn)
Música d’ambient
Divendres 6 de juliol - 21.30 h
Na Madrona (terrassa c. Major)
Esmuc Jazz Group, música italiana
Dissabte 7 de juliol - 21.30 h
La Domus (terrassa c. Forn)
Sultans Of Funk, pop-rock