La Taula de Cooperació estudia els projectes presentats

Divendres, 26 de juliol de 2019 a les 00:00

Les entitats defensen davant la Taula de Cooperació els 5 projectes que opten a la convocatòria d’aquest 2019 per portar a terme a Uganda, Marroc, El Salvador, Senegal i Amèrica Central

La darrera sessió de la Taula de Cooperació, Solidaritat, Pau i Drets Humans (TCSPDH) de Caldes de Montbui ha comptat amb la presència del cooperant Josep Artigas que porta 42 anys treballant al Senegal, on ha treballat en diversos projectes i vol continuar-ho fent, i ha servit també per presentar la nova regidoria de Cooperació i Solidaritat que s’ha creat per aquesta legislatura 2019-2023, sorgida de les eleccions municipals del passat mes de maig. La titular d’aquesta nova regidoria és Àngeles Llive, que també està al capdavant de les regidories d’Igualtat d’Oportunitats, Nova Ciutadania, Salut i Cooperació i Solidaritat.

A la sessió, que s’ha celebrat aquest dilluns 22 de juliol, hi han assistit, a més de l’alcalde Isidre Pineda i la regidora Àngels Llive, representants de les diverses entitats del sector relacionades directament o indirecte amb els projectes presentats (Creu Roja, Cáritas, Amics dels Infants del Marroc, Rotary Club, Caldes Solidària), així com persones a títol individual – com familiars del cooperant Arnau Baulenes-, una persona en representació de la CUP, la tècnica de cooperació de l’Ajuntament, i un tècnic del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament que té l’encàrrec de gestionar la convocatòria. En aquest sentit, la tasca del Fons és oferir una visió externa, tècnica i objectiva dels projectes així com assessorar les entitats un cop revisada la documentació dels propostes presentades.

A més de la presència del tècnic del FCCD, la convocatòria de subvencions a projectes per aquest 2019, que va finalitzar el passat 21 de juny, disposa d’una dotació econòmica de 50000€ per distribuir entre els diferents projectes.

Uganda, Marroc, El Salvador, Senegal i Amèrica Central, destins dels 5 projectes

Les entitats que han presentat els projectes van exposar-los durant 10 minuts davant els membres de la Taula de Cooperació i van respondre les qüestions plantejades pel tècnic del FCCD.

L’entitat Rotary Caldes de Montbui-Cingles de Bertí presenta el projecte Gomesi, implementat al districte de Jinja, a Uganda, i concretament a les comunitats de Buyengo, Mafubira i Butagaya. Gomesi treballa amb un total de 30 grups formats per més de 900 dones i té com a objectiu principal aconseguir l’apoderament integral de la dona a través de la promoció de grups d'estalvi a les zones rurals.

Caldes Solidària presenta dos projectes: un a El Salvador i un al Senegal.

El projecte de El Salvador s’anomena «Protegint les víctimes de la violència afectades pel desplaçament forçat intern des d’una perspectiva integral i estratègica de drets humans», i pretén donar el suport necessari a aquests col·lectius per començar una nova vida en pau, lluny dels cercles de violència. Per això oferirà ajuda humanitària, suport jurídic, psicològic i logístic per tal de poder garantir una via de sortida segura de les persones que es veuen forçades a abandonar casa seva.

El projecte del Senegal te el seu destí al Centre Catalunya-Mampatim, que es troba a la regió de Kolda, i pretén el desenvolupament humà i econòmic de la població del sector Fouladou de Mampatim i municipis veïns, mitjançant la promoció dels joves. Per això, el projecte vol organitzar progressivament un centre sòciocomunitari multifuncional que tingui espais per acollir infants i joves i la població en general, per tal de desenvolupar-hi: activitats d’acompanyament personal per a infants i joves, a partir de l’educació en el lleure, activitats esportives i culturals; activitats educatives i formatives per tal d’obtenir una autonomia econòmica i desenvolupar l’entorn social i econòmic; i activitats comunitàries que impliquin la població en general per tal de millorar l’entorn social i econòmic de la zona.

Amics dels infants del Marroc (IMA) presenta un projecte d’acompanyament de mares solteres i llurs infants, inserció sòciolaboral a Casablanca, al Marroc. Amics dels Infants del Marroc ha desenvolupat des de l’any 2015 un projecte de cooperació amb ASF, que ha ampliat a partir de l’any 2018 i que preveu continuar fins el 2020. El projecte pretén: donar suport a més de 1.650 persones de col·lectius vulnerables, principalment dones que han patit violència de gènere i mares solteres i llurs infants, reforçant l’equip humà existent al centre destinat a l'escolta, l'orientació i l'acompanyament d’aquests col·lectius amb assistents socials i escoltadores; garantir la inscripció de tots els infants de mares solteres desemparades al Registre Civil, ampliant els recursos humans destinats a aquesta tasca; i formar les mares solteres més vulnerables amb cursos d’alfabetització funcional i sensibilització sobre els seus drets i deures.

El darrer projecte presentat correspon al Centre Democràtic i Progressita i al cooperant Joan Serra, i s’anomena «Projecte Difusió de la metodologia de l’escriptura col·lectiva i tallers de foment de la lectura a l’Amèrica Central. Es tracta d’un projecte de continuïtat d’un altre del 2017 i contempla tres apartats: la publicació i socialització de Cuentos Colectivos por la Paz (Costa Rica); la Ruta de tancament i tallers del Proyecto Ja’ab (El Salvador, Hondures i Guatemala); i la culminació del documental sobre el Proyecto Ja’ab per replicar la metodologia de l’escriptura col·lectiva, subtitulat a l’anglès.

Voluntariat de cooperació

La sessió també ha servit per donar a conèixer el nombre de sol·licituds i els destins de l’edició 2019 del Voluntariat de cooperació. En aquests sentit, el passat 20 de juny, va finalitzar el termini de presentació de sol·licituds amb 4 persones joves de Caldes que realitzaran un voluntariat internacional. La distribució de les sol·licituds per països és 2 a Mèxic i 2 a Senegal, i s’acorda que el president de Caldes Solidària, Daniel López, sigui la persona designada per la Taula en la Comissió de valoració de les sol·licituds presentades.

Vacances en Pau

La Taula també va rebre informació sobre el projecte Vacances en Pau que es va iniciar l’any 95 a Catalunya i acull més de 450 infants sahrauís amb el doble objectiu d’evitar als infants les dures condicions dels mesos d’estiu als camps de refugiats i de donar més visibilitat a la causa sahrauí a nivell internacional. Un representant de Caldes Solidària, que és l’entitat que coordina aquests programa a Caldes va parlar dels 4 infants que Caldes acull aquest estiu i va explicar la recepció institucional oferta per l’ajuntament el passat dia 9 de juliol als infants sahrauís i a les famílies calderines que els acullen.

Darrera actualització: 26.07.2019 | 11:41