L’alcalde i la regidora d’Habitatge han formalitzat el contracte per adjudicar dos habitatges públics a famílies que en situació d’emergència habitacional. En aquests moments, quatre dels cinc habitatges polivalents ja estan en ús
Aquesta setmana s’han adjudicat dos dels habitatges públics de l’antiga Sala Polivalent. L’alcalde Isidre Pineda, i la regidora d’Habitatge, Núria Carné, han formalitzat els contractes per adjudicar-los a dues famílies que estan en situació de risc d’exclusió residencial i de necessitat habitacional urgent. És a dir, es tracta de casos en què aquestes persones, procedents de l’anomenada Mesa d’Emergència, s’ha acreditat que no tenen cap altra alternativa on poder viure. L’adjudicació s’ha fet de forma coordinada entre l’Oficina d’Habitatge i el departament de Serveis Socials de l’Ajuntament.
La Mesa d’Emergència és un òrgan que estudia cada un dels casos i acredita que aquestes unitats familiars no disposen de cap alternativa habitacional i que, a més, altres mesures com per exemple les ajudes d’urgència social per fer front a un lloguer no són suficients o viables en aquests casos.
En aquests moments ja estan adjudicats 4 dels 5 habitatges que hi ha disponibles en aquest espai. Resta un habitatge que està en procés de ser adjudicat a una altra unitat familiar en situació d’emergència habitacional. En tots els casos, es fa un contracte d’un màxim de 7 anys, i les famílies paguen un lloguer adaptat als seus ingressos.
De Sala Polivalent a habitatges públics d’emergència
El projecte de transformació de la Sala Polivalent del Centre Cívic i Cultural ha permès disposar de 5 habitatges de 36 m2 cada un en una superfície total de 310 m2. Tots els habitatges tenen un espai unificat de cuina-menjador-sala d’estar, una habitació doble i un bany. A més, els inquilins disposen d’una terrassa coberta de 33 m2 destinada a usos diversos, com ara una zona comunitària per rentar la roba. El projecte va suposar una inversió de 350.000 €, dels quals 270.0000 € van anar a càrrec de l’Ajuntament i la resta es van finançar a través d’una subvenció de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.
Aquests habitatges estan destinats a atendre casos d’emergència habitacional. És a dir, són espais per poder acollir fins a 2 persones que es trobin en una situació en què no tinguin cap més alternativa per viure.
Una vintena d’habitatges públics a Caldes
Caldes de Montbui disposa en aquest moments de 27 habitatges socials. D’aquests, 5 s’han obtingut a partir del projecte de transformar la Sala Polivalent del Centre Cívic i Cultural en habitatges i 8 a partir del projecte d’habitatge jove. Els altres 7 s’han comprat directament en processos de tanteig i retracte. A aquests, cal sumar-hi també 7 habitatges privats en què la borsa d’habitatge municipal fa de mediadora per llogar-los a preus assequibles.
Durant aquest 2024 està previst que comencin les obres de construcció dels habitatges cooperatius al solar de la plaça de l’Onze de Setembre que l’Ajuntament ha cedit a la Cooperativa Matís. Dels 19 habitatges que està previst construir, 17 seran qualificats d’HPO i 2 es destinaran a persones amb diversitat funcional.