L’Ajuntament convoca els nous ajuts escolars municipals pel curs 2024/2025

Dimarts, 23 de juliol de 2024 a les 00:00

El període de presentació de sol·licituds dels ajuts escolars a l’alumnat calderí amb necessitats educatives específiques pel curs 2024/2025 s’obre el 3 de setembre i s’allarga fins el 27 del mateix mes

Els i les alumnes han d’estar empadronats a Caldes de Montbui , matriculats a centres públics o concertats d’educació infantil, primària i secundària i ser reconeguts com a alumnat “NEE B” per la Generalitat

Després que el ple del passat mes de juny aprovés les bases reguladores de la convocatòria per a l’atorgament d’ajuts escolars a l’alumnat calderí amb necessitats educatives específiques pel curs 2024/2025 i el document de la sol·licitud per a demanar-los, la Junta de Govern ha aprovat aquest dimarts les dates i condicions de presentació de les sol·licituds en el període que va del 3 al 27 de setembre.

Les bases aprovades al juny regeixen la convocatòria per a l’atorgament d’ajuts escolars, a l’alumnat empadronat a Caldes de Montbui i matriculat a centres públics o privats concertats d’educació infantil, primària i secundària, que es trobin en una especial situació familiar amb necessitats socials i/o econòmiques i estigui reconegut com alumnat amb necessitats educatives específiques derivades de situacions socioeconòmiques o socioculturals (NEE B), pel departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Els nous ajuts sorgeixen de la revisió i redefinició dels ajuts escolars municipals, amb la finalitat de complementar sense duplicar els ajuts que ofereix la Generalitat

Des de l’any 2016, l’Ajuntament atorga a l’alumnat calderí ajuts de material i llibres, i colònies i crèdits de síntesi per facilitar l’accés a l’àmbit escolar en termes d’igualtat, ja que  no existia cap línia d’ajut econòmic per aquest concepte per part de la Generalitat. Una situació que en els darrers anys ha canviat ja que el Departament d’Educació del Govern català ha incorporat diverses línies d’ajuts econòmics per diferents conceptes que se solapaven.

El 2021, el Govern va aprovar el Decret 11/2021, de 16 de febrer, que estableix que per escolaritzar equilibradament l’alumnat, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha de garantir els recursos per atendre infants i joves amb necessitats educatives específiques, de la programació de l’oferta educativa i del procediment d’admissió en els centres del Servei d’Educació de Catalunya. 

Per donar resposta a aquesta necessitat, el Departament d’Educació de la Generalitat, va impulsar les motxilles escolars, una dotació econòmica que reben directament els centres educatius que s’orienten a promoure i garantir l’accés i la participació de l’alumnat en situació socioeconòmica i sociocultural desafavorida en les activitats complementàries i en les activitats escolars curriculars.

Aquesta mesura, que es va posar en funcionament el curs 2022/2023 i s’estén en el curs 2024/2025 als nivells d’I3, I4, i I5, i 1r, 2n i 3r d’ESO, en els centres educatius del Servei d’Educació de Catalunya, implica la disminució del cost i, en alguns casos, la gratuïtat, del material escolar i de les sortides dels alumnes d’aquests nivells que tinguin el reconeixement de necessitats específiques derivades de situacions socioeconòmiques o socioculturals (NEE B).

Tanmateix, durant el curs 2023/2024 la Generalitat de Catalunya va atorgar a totes  les famílies amb infants que estudien educació primària en una escola pública o privada concertada, un val de 100 euros per a material escolar per bescanviar per llibres, diccionaris, elements de papereria i escriptura, calculadores, motxilles i jocs educatius. Pel curs 2024/2025, aquest val escolar s’estén també a l’alumnat de secundària i es redueix a 60 euros.

Donat que l’article 63 del Decret 11/2021, de la programació de l’oferta educativa i del procediment d’admissió en els centres del Servei d’Educació de Catalunya, determina que «El Departament, en col·laboració, si escau, amb les administracions locals, promou la participació de l’alumnat en situació socioeconòmica i sociocultural desfavorida en les activitats complementàries i en els serveis escolars coma mesura d’equitat escolar i garanteix a aquest alumant l’accés a aquestes activitats i serveis en condicions d’equitat mitjançant l’establiment d’ajuts econòmics o d’altres mesures en funció de les seves característiques socioeconòmiques.», l’Ajuntament de Caldes de Montbui ha valorat la necessitat de revisar i redefinir les bases dels ajuts escolars municipals, amb la finalitat de complementar i no duplicar les ajuts destinats a les famílies pel concepte d’ajut escolar.

D’aquí sorgeixen els nous ajuts municipals, estimats aquest 2024 en uns 40.000€, dels quals uns 13.500€ ja s’han destinat a finançar les colònies d’aquest curs 2023/2024 que ja s’ha acabat i uns 26.500€ es destinaran a ajuts escolars pel curs 2024/2025 que començarà aquest setembre.

Les sol·licituds pels ajuts escolars municipals a l’alumnat amb necessitats educatives específiques pel curs vinent s’han de presentar entre el 3 i el 27 de setembre a l’Ajuntament físicament o telemàticament.

La presentació de sol·licituds s’ha de fer presencialment al Departament d’Atenció Social de l’Ajuntament per tal de revisar la documentació. Cal demanar cita prèvia trucant al telèfon 93 865 56 56 o a través de l’enllaç al web seleccionant en el desplegable de l’oficina d’atenció “Serveis Socials”. Posteriorment, caldrà lliurar la documentació a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament per al seu registre.

Més informació als documents adjunts o al departament de Serveis Socials de l’Ajuntament ( telèfon 93 865 54 20 / bsocial@caldesdemontbui.cat ). Accedeix a la sol·licitud clicant aquí.

Darrera actualització: 28.08.2024 | 14:12