L'Ajuntament de Caldes col·labora en un projecte solidari al Senegal

Dilluns, 26 de novembre de 2007
Divendres es va presentar públicament aquesta iniciativa en la que treballen Caldes Solidària i Fundació Educació Solidària


El darrer divendres al vespre es va celebrar a la Sala de Plens de l'Ajuntament l'acte públic de presentació del projecte solidari que el municipi de Caldes de Montbui està duent a terme a Thiaroye al Senegal.

 

La sala es va omplir amb una cinquantena de persones i l'alcalde Jordi Solé va definir la presentació com un "acte de rendiment de comptes en que explicarem en que destinem els diners a la ciutadania ja que aquest és un exercici just i necessari".

 

El projecte
D'aquesta manera Solé va ser el primer en intervenir i ho va fer explicant l'origen d'aquest projecte cultural, social i d'inserció per als infants i joves de Thiaroye, municipi de Pikine al Senegal.

 

Aquesta va ser una proposta de Caldes Solidària a l'Ajuntament de Caldes tramitat a través Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Concretament aquest projecte està valorat en 317.383,61 euros, dels quals Caldes farà una aportació total de 226.630 euros. En els dos primers anys, el 2006 i el 2007, el consistori calderí ja ha fet una aportació econòmica de gairebé 64.731 euros.

 

L'alcalde va estar acompanyat en la presentació per Jordi Vilà de Caldes Solidària i Ramon Francolí de la Fundació Educació Solidària i és que totes dues ONG participen en el projecte. Per una banda Caldes Solidària treballa en la construcció d'un centre sociocultural mentre que Fundació Educació Solidària es centra en l'Escola Primària.

 

A més, Aquest projecte està avalat per l'experiència de Caldes Solidària en la construcció del "Centre Catalunya" a Sokone, també al Senegal, l'any 1999. L'actual projecte segueix la mateixa línia amb la diferència que si el Centre Catalunya es trobava en un àmbit rural la nova iniciativa es centra en una zona urbana.

 

D'aquesta manera, l'actual projecte preveu incidir en un sector molt urbà i pobre de Dakar, concretament al municipi de Pikine, al barri de Thiaroye Gare. Aquest iniciativa haurà de portar a una proposta d'acció concreta per als infants i els joves, principalment en l'àmbit de la promoció cultural i de la formació manual i ocupacional.

 

El desenvolupament de la iniciativa
Després de la introducció de l'alcalde, el representant de Caldes Solidària va explicar als assistents la realitat de la zona on estan duent a terme aquest projecte. Així doncs, Vilà va dir que "la zona de Thiaroye és un barri situat en un poble a les afores de Dakar anomenat Pikine i on s'ha situat tota la immigració que ha marxat del camp a la ciutat. Els carrers no estan asfaltats i no hi ha ni clavegueram, ni llum, ni mesures higièniques".

 

Després d'aquesta contextualització el representant de Fundació Escola Solidària va definir el projecte com un acte de cooperació i educació per al desenvolupament tot defensant la idea del "treball en xarxa i la col•laboració amb els agents locals per tal de donar-los cada vegada més protagonisme".

 

Francolí ja definir tot seguit els objectius del projecte que són els següents:
- escolarització dels infants, especialment de les nenes perquè són les que gestionaran l'economia familiar
- inserció laboral
- organització de l'ensenyament secundari
- desenvolupament d'activitats socioculturals i de lleure
- creació d'un centre d'auto-ocupació i d'inserció

 

Per aconseguir tots aquests objectius s'està treballant en la construcció de 2 edificis en una zona d'una hectàrea de terreny: una escola, on ja hi estudien 120 nens i nenes i que tindrà una capacitat final de 700 alumnes, i un equipament sociocultural que estarà equipat amb patis, pistes esportives, una sala polivalent...

 

Com a prova de la bona rebuda i de la repercussió que tindrà i, de fet, ja està tenint aquest projecte a la zona de Thiaroye, el representant de Caldes Solidària va presentar amb fotografies les activitats dutes a terme aquest estiu amb nens i nenes i monitors locals. Uns 140 infants van prendre part durant 3 setmanes d'un casal d'estiu on van fer tallers de boles de malabars, castells, van aprendre nous jocs... I és que, segons va afirmar Vilà, "el que volem és aportar un somriure a aquesta gent".

 

L'acte va finalitzar amb les preguntes del públic i amb el compromís de l'alcalde de seguir invertint en aquest projecte ja que, tal i com va afirmar, "no estem ni llençant els diners ni fent caritat. Estem fent solidaritat invertint en una cosa bona i ben feta".

 

Darrera actualització: 5.03.2013 | 11:23