L'Ajuntament de Caldes mostra el seu suport al poble tibetà amb l'aprovació d'una moció

Dijous, 27 de març de 2008

El Ple municipal del passat 27 de març va aprovar, amb els vots a favor de tots els partits menys el PP que es va abstenir, una moció presentada pels grups municipals d'ERC i CiU de solidaritat amb el poble tibetà. A través d'aquesta moció, el consistori calderí pretén expressar la seva solidaritat envers el poble tibetà, la seva identitat i la seva voluntat de llibertat nacional alhora que s'adhereix al manifest SOS Tibet i a aquelles campanyes de suport i convocatòries que sorgeixin i que comparteixin el sentit d'aquesta moció.

 

A més, amb aquesta iniciativa, l'Ajuntament va acordar demanar al govern de la Generalitat, al de l'estat espanyol, al COI, a l'ONU i al Parlament Europeu que exigeixin al govern xinès ple respecte als drets humans i als drets nacionals del poble tibetà i permeti l'entrada al Tibet d'observadors internacionals i mitjans de comunicació.

 

L'alcalde Jordi Solé va explicar els motius que van dur a ERC i a CiU a presentar aquesta moció dient que "entenem que en la nostra doble condició de demòcrates radicals i membres d'una nacionalitat no reconeguda ens veiem en l'obligació de mostrar la nostra solidaritat amb qualsevol altra nació que vegi trepitjats els seus drets com és el cas del Tibet".

 

El contingut de la moció
El text de la moció presentada per l'alcalde Jordi Solé, en representació de ERC, i de Josep Maria Tarruell, en representació de CiU, va ser el següent:

 

Atès que el poble tibetà constitueix un poble asiàtic amb cultura pròpia, ús de la llengua tibetana, costums comuns i diferenciats d'altres pobles d'Àsia i sobretot d'una religió pròpia (lamaïsme, variant del budisme) que l'ha dotat d'una personalitat pròpia al llarg de segles i ha consolidat la seva voluntat de decidir el seu futur lliurement.

 

Atès que el Tibet fou ocupat militarment per la República Popular Xinesa el 1950, exercint durant tot aquest temps una forta repressió, genocidi cultural i lingüístic i vulneració de drets humans envers la població tibetana amb 1.200.000 tibetans assessinats, 6.000 temples i monestirs enderrocats, més de 130.000 tibetans a l'exili i la colonització de 8 milions de xinesos en un país de 6 milions de persones.

 

Atès que aquesta repressió ha originat històricament diferents revoltes al país i una forta activitat de solidaritat de la població tibetana a l'exili, així com un fort moviment de recolzament a escala internacional al poble tibetà, a les seves llibertats i drets nacionals i a la figura del Dalai Lama.

 

Atès que l'Ajuntament de Caldes de Montbui manifesta la seva solidaritat amb els pobles del món que defensen els seus drets nacionals i les seves llibertats.


Atès que amb motiu de les noves manifestacions tibetanes d'aquest mes, la República Popular Xinesa ha reaccionat amb una duresa extrema, expulsant mitjans de comunicació internacionals i desplegant milers de militars a la zona i amb un nombre de víctimes encara desconegut, generant una onada de rebuig a tot el món.

Atès què diferents polítics, artistes, activistes i personalitats dels Països Catalans i de l'estat espanyol com Jordi Pujol, Raimon Panikkar, Carles Puyol, Frederico Mayor Zaragoza, Arcadi Oliveras han signat el manifest SOS Tibet de la Fundació Casa del Tibet en que denuncia la repressió soferta pel poble tibetà i, entre d'altres, valora que la Xina no hauria d'organitzar els jocs olímpics del 2008 mentre no es respectin els drets humans i una sortida digne pel poble tibetà.

 

El grups municipals d'Esquerra Republicana de Catalunya i de Convergència i Unió proposen al ple de l'ajuntament l'adopció dels següents

 

ACORDS:

 

PRIMER.- Expressar la nostra solidaritat envers el poble tibetà, la seva identitat i la seva voluntat de llibertat nacional.

SEGON.- Adherir-nos al manifest SOS Tibet i a aquelles campanyes de suport i convocatòries que sorgeixin i que comparteixin el sentit d'aquesta moció.

TERCER.- Demanar al govern de la Generalitat, al de l'estat espanyol, al COI, a l'ONU i al Parlament Europeu que exigeixin al govern xinès ple respecte als drets humans i als drets nacionals del poble tibetà i permeti l'entrada al Tibet d'observadors internacionals i mitjans de comunicació.

QUART.- Notificar la moció a la Fundació Casa del Tibet (Passeig de Sant Joan, 104 2n 2à 08037 Barcelona), als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat, al Ministeri d'Afers Exteriors de l'Estat Espanyol i al COI.

Darrera actualització: 5.03.2013 | 11:28