L'Ajuntament de Caldes de Montbui està treballant en l'elaboració dels mapes de Patrimoni de la vila per mitjà d'un conveni signat amb la Diputació de Barcelona. L'objectiu d'aquest projecte és la recollida exhaustiva de dades sobre el patrimoni cultural i la seva valoració, permetent així l'establiment de mesures per la seva protecció i conservació, així com la planificació de la seva rendibilització social.
Aquest mes d'agost començaran les tasques per fer d'aquest projecte una realitat. El regidor de Patrimoni Pep Gaspar ha explicat que "la intenció és fer un inventari de Caldes no només físic sinó també immaterial incloent-hi temes com llegendes, festes o anècdotes".
Per tot plegat, des de l'ajuntament es vol demanar la col•laboració de la ciutadania per elaborar aquest inventari de la manera més completa possible. Gaspar ha fet una crida "perquè necessitarem l'ajuda dels calderins ja que moltes coses no estan escrites i valdria la pena inventariar-les".
Així doncs, totes les persones que vulguin fer aportacions o tinguin alguna cosa a dir sobre festes, llegendes, cases, objectes... es poden adreçar al Museu Thermalia (Plaça de la Font del Lleó, 20. Tel. 93 865 41 40) i posteriorment l'empresa encarregada de fer l'inventari es posarà en contacte amb elles.
Els mapes de patrimoniPer mitjà de la signatura d'un conveni l'Ajuntament de Caldes de Montbui i la Diputació de Barcelona col•laboren en l'elaboració dels mapes de patrimoni de la vila termal. Aquest projecte té un cost previst de 16.000 € dels quals el 60% anirà a càrrec de la Diputació de Barcelona i el 40% restant anirà a càrrec del consistori.
L'elaboració dels mapes de patrimoni inclou:- L'enumeració exhaustiva dels elements de patrimoni cultural d'un municipi- La valoració dels elements reconeguts- Propostes per a la gestió i l'adopció de mesures per a la seva protecció i conservació.- Suggeriments per a la planificació de les accions de rendibilització social i cultural, tot incloent la presa de decisions en el planejament urbanístic.
Pel que fa al contingut dels inventaris, aquests recullen el patrimoni cultural des d'una perspectiva integral, incloent dins d'aquest concepte:- Patrimoni immoble: edificis, conjunts arquitectònics, elements arquitectònics, jaciments arqueològics i obra civil- Patrimoni moble: elements urbans, objectes i col•leccions- Patrimoni documental: fons d'imatges, fons documentals i fons bibliogràfics- Patrimoni immaterial: manifestacions festives, tècniques artesanals, tradició oral, música i dansa i costumari
L'elaboració dels mapes de patrimoni començarà aquest mateix mes d'agost però es preveu que la tasca d'inventariatge s'iniciï al setembre i compti amb les aportacions de la ciutadania. Un cop finalitzi l'inventari s'entregaran a l'ajuntament dues còpies en format digital, una íntegra on hi ha tota la informació per a ús intern municipal i una de pública. A la part pública s'hi inclourà el patrimoni al que tothom té accés i a l'inventari no públic tot aquell patrimoni que tot i estar inventariat no es difondrà.