L'Ajuntament engega la recollida porta per porta als Saulons

Dimarts, 2 de març de 2010

La primera experiència de recollida de deixalles porta per porta de Caldes de Montbui s'ha engegat al barri Els Saulons l'1 de març. Aquest sistema de recollida fraccions d'orgànica i rebuig s'introdueix a títol de prova en la urbanització a l'espera d'obtenir resultats prou satisfactoris com per estendre'l a la resta del municipi, tal i com ha avançat en roda de premsa aquest matí el regidor de Medi Ambient, Jordi Coll.

 

El porta per porta ha estat introduït amb èxit en altres poblacions catalanes i, en general, ha afavorit la gestió responsable dels residus domèstics i una major comoditat per a l'usuari. Per això l'Ajuntament ha volgut introduir-lo en una part de la vila i valorar els efectes positius que pugui generar en la recollida selectiva de deixalles. L'objectiu és arribar a doblar els percentatges de residus reciclats, com ha passat en altres pobles, i estendre l'experiència a la resta d'urbanitzacions. Si els resultats són positius, Caldes no descarta establir el porta per porta a tots els habitatges del municipi.

 

El servei porta per porta consisteix en deixar les bosses de rebuig i d'orgànica a la porta de casa, en els dies i hores establerts. Per a l'usuari augmenta la comoditat, però cal que faci una correcta separació dels residus. En cas contrari, les bosses no es recullen.

 

Pel que fa a la resta de fraccions (vidre, cartró i paper i envasos), els veïns els han de continuar portant als contenidors verds, blaus i grocs que té el barri. I els residus especials i les restes de poda s'han de continuar portant a la deixalleria.

 

A banda de les reunions amb els veïns dels Saulons per coordinar la posada en marxa de la recollida porta per porta, la regidoria de Medi Ambient està repartint a totes les cases un cubell per a les bosses d'orgànica i imants i tríptics informatius amb els horaris de recollida d'orgànica i de rebuig, la descripció del funcionament del servei i les dades de contacte a les quals adreçar-se si es plantegen dubtes o incidències.

 

Per què als Saulons
La prova pilot de la recollida porta per porta és més senzilla d'introduir en zones amb cases aïllades que en zones més densament poblades. Per això les urbanitzacions suposen un escenari idoni per començar aquesta experiència. Els Saulons, a més, és una urbanització mitjana, fet que salva la dificultat de començar per un barri molt extens, com La Font dels Enamorats, o la poca representativitat d'un barri molt petit, com Els Lledoners.

 

Tant Els Saulons com Can Maspons eren els millors candidats per a iniciar el porta per porta. L'Ajuntament va acabar elegint Els Saulons perquè aquesta urbanització ja està recepcionada.

El barri té al voltant de 250 habitatges, el que suposa una població de 800 persones, aproximadament.

 

Caldes recicla el 33,8% de les deixalles
L'any 2009 Caldes de Montbui ha reciclat el 33,8 % de les deixalles, dada que suposa un augment de la recollida selectiva de 2'9 punts respecte l'any 2008. Amb tot, el municipi segueix portant el 66,2% de les deixalles que genera a l'abocador, quantitat que continua sent massa significativa i que cal continuar reduint fins aconseguir una gestió dels residus responsable i sostenible.

 

L'experiència del porta per porta en altres pobles ha demostrat que el reciclatge pot arribar a percentatges d'entre el 65 i 95% de les deixalles. La introducció d'aquest sistema als Saulons és un pas més fet per Caldes de Montbui per assolir aquests percentatges i els conseqüents beneficis ambientals que suposen.

Darrera actualització: 5.03.2013 | 11:29