L’Ajuntament intensifica les actuacions per retirar els nius de processionària del pi de l’arbrat urbà i n’elimina una quinzena

Divendres, 23 de febrer de 2024

S’han retirat nius de processionària del pi d’una quinzena de punts del municipi. Les actuacions municipals s’han intensificat per lluitar contra la proliferació d’aquesta plaga en l’arbrat urbà

La sequera i la calor faciliten la propagació d’aquest insecte. Per això, a banda de les accions de les diferents administracions, també és important que els propietaris privats actuïn si en detecten la presència en els seus terrenys

Les darreres setmanes s’han retirat els nius de processionària del pi d’una quinzena d’espais del nucli urbà. L’Ajuntament ha intensificat les actuacions davant la proliferació descontrolada d’aquesta plaga d’insectes, que genera problemes importants tant en l’àmbit de la salut de l’arbrat com en la salut de persones i animals. La sequera dels últims anys i les elevades temperatures de les últimes setmanes han facilitat la propagació d’aquests insectes a uns nivells molt per sobre del que era habitual fins ara.

Les accions s’han concentrat a retirar i destruir els nius que s’han localitzat a: dins de l’Escola El Farell, a l’entorn de l’Escola Montbui, al parc de Can Rius, al parc de l’estació, a la plaça de Romà Martí, a la plaça Jacint Verdaguer i a l’aparcament de l’avinguda de Josep Fontcuberta. A banda d’aquests punts, s’ha actuat de manera més intensa en dos espais en què l’accés als nius era més complicat. D’una banda, al parc de l’Ametller, i de l’altra, als pins que hi ha a tocar de l’Escola Pia, a l’avinguda de Pi i Margall. En aquests dos casos, s’ha hagut primer de retirar algunes branques dels arbres afectats abans de poder accedir als nius. A més, en el cas dels arbres del parc de l’Ametller s’instal·laran trampes per impedir que la processionària torni a infectar els arbres.

L’eliminació dels nius es fa de forma manual, i un per un, atès que des de fa anys l’Ajuntament ha renunciat a fer servir productes químics per dur a terme els tractaments fitosanitaris de l’arbrat urbà. Així, s’eviten les al·lèrgies i les molèsties que aquests productes provoquen tan a les persones com als animals.

A banda d’aquestes actuacions, els responsables de la brigada de jardineria de l’Ajuntament realitzen de forma periòdica controls als parcs, places, zones verdes i equipaments públics del municipi on hi ha arbrat per detectar el més aviat possible la presència d’aquests insectes i actuar de forma immediata en cas que sigui possible. Les actuacions però, es limiten als espais públics urbans, perquè l’Ajuntament no pot actuar ni en els espais privats ni en els boscos de l’entorn del municipi, que majoritàriament són de propietat privada.

La Generalitat, responsable de les actuacions als terrenys forestals

L’any 2012 es van declarar d’utilitat pública els tractaments aeris de control de la processionària del pi. Des d’aquell moment, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya realitza tractaments aeris de control sobre unes 20.000 ha cada any en terrenys forestals a la tardor. En aquests tractaments aeris s’ha de deixar una franja de seguretat d’uns 500 metres al voltant de les àrees urbanes en les quals no està permès tractar. Unes actuacions que es duen a terme per la gravetat de la situació d’aquesta plaga, tot i que la responsabilitat legal recau sobre els propietaris dels terrenys.

Actualment a Catalunya hi ha unes 100.000 ha de superfícies afectada per la processionària del pi. Per això, cada any els tècnics en sanitat forestal de la Generalitat seleccionen les zones més afectades que requereixen de tractament. Aquesta valoració es realitza en base a diversos paràmetres (grau d’afectació de l’any anterior, reiteració de les afectacions al llarg del temps, sensibilitat de les masses forestals, ubicació de les zones i logística dels tractaments, inclusió en espais naturals protegits, etc.).

La processionària del pi, un problema ambiental i de salut

La processionària del pi és un insecte que s’alimenta de les fulles de totes les espècies de pins i cedres. La intensa sequera dels últims anys i les temperatures inusualment altes de les últimes setmanes han afavorit l’expansió d’aquesta plaga de forma ràpida, perquè molts dels arbres infectats estaven debilitats per la falta d’aigua. Això ha convertit en un problema de primer ordre ambiental i sanitari la processionària del pi.

La infecció d’aquestes erugues debilita els arbres adults i n’alenteix el creixement, fent-los més vulnerables a l’atac d’altres insectes perforadors. A més, els pèls urticants de les erugues són també un perill per a la salut humana i animal, especialment per les lesions que poden provocar als ulls o les reaccions a les persones al·lèrgiques.

Les actuacions en contra de la proliferació d’aquesta plaga són diverses. La més efectiva és la lluita mecànica, retirant manualment les branques dels arbres on hi ha les bosses, i la posterior destrucció dels nius. També hi ha l’opció d’utilitzar trampes amb feromones.

Darrera actualització: 23.02.2024 | 14:01