L’Arxiu presenta un pergamí datat entre els anys 1031 i 1035

Dissabte, 1 de juny de 2024 a les 09:00

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Arxius, l’Arxiu Municipal de Caldes de Monbui dona a conèixer un document datat entre els anys 1031 i 1035 i el qual recull un jurament, fet que li dona una rellevància històrica i singular en els orígens del català

El proper diumenge, 9 de juny, se celebra el Dia Internacional dels Arxius, un esdeveniment a través del qual es duran a terme diverses activitats al municipi. Per aquest motiu, l’Arxiu Municipal presenta aquest mes un dels tres documents més antics conservats a l’equipament municipal, un pergamí datat entre els anys 1031 i 1035, que conté un jurament que, per la seva peculiaritat, el converteix en objecte de rellevància i històricament singular. Les mides del pergamí són 10x18,5 cm i està restaurat per garantir la seva conservació.

Aquest jurament que recull el pergamí és el que van haver de fer un grup de nobles que s’havien rebel·lat contra el seu senyor Feudal, el comte de Barcelona, per retornar el seu vassallatge i que s’ha pogut datar gràcies als personatges històrics que hi consten al document.

Tal i com recullen els doctors Jesus Alturo i Tània Alaix en el seu llibre Lletres que parlen: viatge als orígens del català, es tracta d’uns dels testimonis més antics de català arromançat, així com un dels primers testimonis de llatí catalanitzat escrit.

Activitats per conèixer “Els orígens del català i l’aportació de Caldes de Montbui”

En les activitats programades durant el mes de juny per commemorar el Dia Internacional dels Arxius, des de l’arxiu municipal de Caldes de Montbui s’organitzen unes visites guiades per veure i conèixer per dins l’equipament, el dia 5 de juny, a les 11 h, i  el dia 6 de juny, a les 17.30 h.

L’altra activitat prevista és la conferència “Els orígens del català i l’aportació de Caldes de Montbui”, una xerrada a càrrec de Jesús Alturo, catedràtic de Paleografia de la UAB, i de Tània Alaix, doctora en Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana, que presentaran el seu estudi dels orígens del català el divendres, 14 de juny, a les 18 hores, a la Biblioteca Municipal.

Podeu consultar tota la informació de l’Arxiu Municipal aquí.

Aquesta acció s’emmarca en l’eix núm. 6 del Pla d’Actuació Municipal 2023/2027 de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Més informació a www.caldesdemontbui.cat/pam

 

Activitats previstes en el Dia Internacional dels Arxius

Darrera actualització: 02.07.2024 | 11:04