Aquest juny, l’Arxiu treu us descobreix l’Expedient General dels reemplaçament de 1903, un document que marcava el procés pel sorteig dels quintos, segons les lleis de l’època
La imatge que il•lustra el Document del mes de juny és la portada de l’Expedient, i va acompanyada d’alguns dels documents que inclou: el llistat de mossos que formaven el reemplaçament militar (nois que complien els 20 durant l’any), el ban anunciant l’inici del procés d’allistament i l’acta del sorteig del mossos.
Juntament a l’expedient General del reemplaçament hi ha els expedients personals dels nois que ingressaven en caixa i dels pròfugs que pretenien eludir l’allistament.
Tot plegat configurava el procés marcat per les lleis de l’època a l’hora de fer el sorteig dels quintos.
Podeu aprofitar les jornades portes obertes i visites comentades que fa l’Arxiu al juny per descobrir aquests i altres documents històrics: dimecres 5 de juny a les 11 h, i dijous 6 de juny a les 18 h, a l’edifici de la Biblioteca.
AntecedentsEn 1704 es va implementar el sistema de les quintes, que consistia en escollir per sorteig 1 de cada 5 nois que tenien l’edat militar, i el 1837 es va instaurar l’obligatorietat per a tots els homes. Tanmateix, hi havia dues formes d’evitar l’allistament: presentar un substitut o pagar una quota (un privilegi per a les classes benestants). L’any 1912 es va abolir l’opció de proposar substituts i l’any 1940, amb la instauració del Servei Militar Obligatori, va desaparèixer la possibilitat de pagar per eludir-lo.
L’allistamentEl procés d’allistament començava quan el Govern central fixava el cupo del reemplaçament, que es dividia per províncies, i les Diputacions provincials distribuïen el percentatge per a cada municipi. La resta del procediment es feia des dels negociats de quintes dels ajuntaments. Resumint, es recollien dels diferents registres (padró, registre civil, registres parroquials) les dades dels mossos que complien amb l’edat requerida.
Tots eren convocats per prendre les seves mides i determinar el seu estat de salut. Amb aquesta informació es feia la llista d’aptes i aquesta llista s’exposava per poder formular les impugnacions. Un cop confeccionat el segon llistat es procedia al sorteig i els nois que eren escollits ingressaven en la caja militar.
En aquest moment passaven a dependre de la jurisdicció militar i estaven obligats a fer 6 anys de servei actiu i 6 anys de reserva. Després de 1903 van baixar els anys en actiu i es van pujar els anys en reserva.
Font: Arxiu Municipal de Caldes de MontbuiFons: Ajuntament
Podeu veure aquests documents originals a l'Arxiu Municipal de Caldes de MontbuiTel. 93 865 56 56A/e: arxiu@caldesdemontbui.cat
Adreça i horaris:• Administratiu: Pl. de la Font del Lleó, 11. Horaris: dilluns, dimarts i divendres, de 9 a 14 h; dijous de 10 h a 14 h.• Històric: Carrer de Santa Teresa, 3-5 (Biblioteca de Caldes). Horaris: dimecres de 10 h a 13 h; dijous de 15.45 h a 19.45 h
Recordeu que podeu consultar les actes de plens en línia a l'adreça http://arxiu.caldesdemontbui.cat/