Dimarts al matí l'alcalde Jordi Solé, el regidor de Medi Ambient Jordi Coll i el gerent de GMSSA Jaume Francisco van explicar en roda de premsa a l'embassament de la Pedrera la situació de les reserves d'aigua de la vila i les actuacions previstes des de l'empresa municipal i l'administració local.
L'alcalde va obrir la roda de premsa explicant que "com a govern municipal no podíem restar impassibles davant la greu situació i hem dissenyat un pla d'actuació que requereix la col•laboració de la ciutadania". L'Ajuntament de Caldes de Montbui i l'empresa municipal GMSSA han treballat conjuntament per elaborar un tríptic informatiu sobre l'estat de les reserves d'aigua i les accions que la ciutadania i el mateix consistori han de dur a terme per intentar fer un bon ús dels recursos hídrics del municipi.
D'aquesta manera, l'alcalde va presentar aquest tríptic que, sota el títol "Lluitem contra la sequera!", arribarà a totes les llars calderines amb el proper rebut de l'aigua i també es podrà trobar als equipaments municipals. Els 8.000 exemplars que s'han editat en paper reciclat d'aquest tríptic formen part de la campanya informativa que l'Ajuntament i GMSSA volen dur a terme per conscienciar a la població de la necessitat de fer un ús responsable de l'aigua. En aquest sentit, l'edició d'aquest mes del butlletí municipal "Casa de la vila" recordarà també quines són les mesures d'estalvi que cal seguir i en quins casos no es pot fer servir aigua apta per al consum humà.
Solé va voler destacar que "les pluges de la setmana passada no han solucionat la situació i, per tant, hem de seguir lluitant contra la sequera tal i com diu el lema del tríptic". L'alcalde va afegir que "cada gota que estalviem és un favor que fem a la col•lectivitat" i va destacar que "és nota que la ciutadania està fent un esforç en aquest sentit".
Situació de les reserves d'aiguaEl gerent de GMSSA, Jaume Francisco, va ser l'encarregat d'explicar quina és la situació actual de les reserves d'aigua al municipi. Francisco va informar als mitjans que l'escassetat de pluges continuada ha provocat que en aquests moments les reserves d'aigua dels embassaments del país estiguin al 21 % de la seva capacitat i que Caldes es trobi en fase d'excepcionalitat II, al llindar de l'entrada en situació d'emergència que es produirà quan els embassaments estiguin per sota del 20 %.
Caldes s'abasteix de tres fonts: l'aigua de captació pròpia de la riera de Caldes, els pous municipals i l'aigua que subministra Aigües Ter-Llobregat i que prové dels embassaments del país.
En aquests moments la reserva d'aigua municipal a l'embassament de la Pedrera està situada al 26 % de la seva capacitat amb 65.000 m3. El consum mitjà diari està situat en 2.921 m3/dia (març), amb els següents percentatges d'origen: 36% aigua de l'embassament, 50% aigua Ter-Llobregat i 16% aigua dels pous.
La dotació diària per persona resultant d'aquest consum s'ha situat entre els 130 i els 190 litres durant el mes de març, amb una mitjana de 160 litres/persona/dia. Francisco va explicar que "els consums que estem registrant estan per sota d'aquestes dotacions i això vol dir que la població està responent bé".
La fase d'excepcionalitat IICaldes es troba en fase d'excepcionalitat II i per aquesta raó, segons el Ban municipal publicat el darrer mes de febrer, no es pot usar aigua apta per al consum humà per a:- Reg de jardins, prats i horts.- Reg o aigualeig de vials, carrers, sendes i voreres.- Emplenament de piscines.- Rentat de mànega de tota mena de vehicles exceptuant els que fan les empreses dedicades a aquesta activitat.
Les mesuresEl regidor de Medi Ambient Jordi Coll va demanar un cop més a la població que continuï estalviant aigua ja que "la situació a curt termini no és gaire engrescadora". Tot i això, cal destacar que els consums mensuals d'aigua del primer trimestre del 2008 a Caldes han disminuït un 5,5 % respecte al mateix període de 2007. A més, gràcies a l'esforç conjunt de tota la ciutadania s'ha situat la dotació litres/habitatge/dia un 36 % per sota de la dotació que en situació d'excepcionalitat II exigeix el Decret de sequera.
Però totes aquestes actuacions no són suficients, cal que entre tots continuem treballant per reduir el consum d'aigua. D'acord amb això, l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua) estableix les dotacions límit que indiquen el consum màxim que pot fer cada persona en els diferents casosñ
Tot el consum que superi aquestes dotacions estarà subjecte a possibles inspeccions i sancions.
Coll va informar que l'Ajuntament està estudiant l'establiment de sancions per als usos indeguts de l'aigua i per als consums que excedeixin l'estalvi d'obligat compliment que s'exposa en el quadre anterior. Les sancions podrien oscil•lar entre els 750 € per una sanció lleu i els 3.000 € per una de molt greu. El regidor va afirmar que "a l'ajuntament començarem a prendre'ns seriosament les accions incíviques i tindrem la potestat de poder sancionar els mals usos de l'aigua perquè ens hi juguem molt".
Per altra banda, Coll també va explicar que l'Ajuntament, mitjançant la companyia GMSSA, està lluitant contra el perill de sequera realitzant accions destinades a augmentar la disponibilitat de recursos propis i reduir així la necessitat d'aigua del sistema Ter-Llobregat. Algunes d'aquestes accions són les següents:- Reparació i posada en funcionament de 4 pous avariats.- Posada en funcionament d'un pou antic per al subministrament d'aigua als serveis de parcs i jardins, neteja i clavegueram.- Estudi de la possibilitat de construcció de pous a diversos punts del municipi.- Properament es posarà a l'abast de la població uns kits d'estalvi amb mecanismes de reducció de cabal per a les aixetes dels domicilis. Aquests estalviadors asseguren un estalvi d'entre el 30 i el 50 % de l'aigua de cada aixeta.
Consells pràctics per estalviar aigua a casaPer últim, una vegada més, des de l'Ajuntament i des de GMSSA es va demanar la col•laboració de la ciutadania i per això el regidor va recordar els següents consells i va instar a la ciutadania a aplicar-los:- Tanqueu les aixetes quan us ensaboneu, us renteu les dents o us afaiteu. - Feu servir la rentadora i el rentavaixelles només quan estiguin plens, d'aquesta manera estalviarem de 30 a 40 litres per rentada.- Dutxeu-vos enlloc de banyar-vos. En una dutxa podem gastar uns 100 litres d'aigua i en un bany, de 200 a 300 litres.- Vigileu que les aixetes no degotin, ni les cisternes dels WC perdin.- Procureu no utilitzar el WC com a paperera o cendrer. En cada descàrrega podem gastar 15 litres d'aigua.- Podeu reduir la capacitat de la cisterna del WC posant-hi una ampolla d'aigua a l'interior.- No utilitzeu l'aigua per substituir l'escombrada quan netegeu garatges i terrasses.- Podeu reduir el cabal de les aixetes tancant una mica la clau de pas general de l'habitatge.- Regueu les plantes amb aigua reutilitzada de bon matí o al vespre, per evitar la vaporització.- Instal•leu cisternes de vàter amb doble descàrrega i feu servir economitzadors a les aixetes.