Les agents del punt lila destaquen un Escaldàrium 2024 segur

Dijous, 25 de juliol de 2024 a les 00:00

La Fundació AGI ha emès l’informe d’actuacions que es van fer des del Punt Lila durant les 2 nits de l’Escaldàrium 2024, realitzant-se una única intervenció de manera coordinada amb els agents de seguretat

La Fundació Assistència i Gestió Intergral (AGI) ha emès l’informe d’avaluació del Punt Lila de l’Escaldàrium 2024, el qual recull que durant les nits de la festa del foc i de l’aigua s’han dut a terme un total de 354 actuacions del Punt Lila, entre la carpa i la parella itinerant, essent la majoria de sensibilització. 

L’informe només destaca una intervenció, la nit del 12 al 13, quan van alertar al personal de la carpa d’una agressió masclista. Els agents de seguretat van fer una ràpida intervenció i van expulsar l’individu del recinte.

L’equip d’agents del punt lila van atendre les persones afectades i van recavar tota la informació del succés per tal de donar suport a la víctima. La segona nit, del 13 al 14, no hi va haver cap assetjament ni incidència de caire masclista o LGTBIQ+ fòbica.

El document també destaca que la nit amb més afluència de persones va ser la de dissabte, 13 de juliol, en la que es va celebrar l’Escaldàrium a la plaça de la Font del Lleó. Aquella nit, van acudir al Punt Lila un total de 210 persones (de les quals 123 eren dones, 80 homes i 7 eren persones de gènere no binari). A més, la parella itinerant, que va recórrer els voltants del parc de Can Rius, la plaça de la Font del Lleó i Les Cremades, va atendre a 29 persones (22 dones i 7 homes). En canvi, la nit de divendres, 12 de juliol, van passar pel Punt Lila 88 persones (44 dones i 48 homes) i 27 persones es van apropar a la parella itinerant.

Pel que fa a la franja d’edat i gènere, destaca un canvi significatiu en relació amb el gènere de les persones que van visitar el Punt Lila, essent el divendres 12 majoritàriament homes d’entre 17 i 25 anys. La nit de dissabte 13, en canvi, van acudir a la carpa majoritàriament dones, d’entre 17 i 25 anys, però també un gran gruix d’homes, destacant una gran afluència de persones d’entre 26 i 35 anys i, també, encara que amb menys mesura, menors de 16 anys.

La coordinació amb els agents implicats, clau en la celebració d’un Escaldàrium segur

Les agents liles destaquen en l’informe una feina destacable en la coordinació amb els agents implicats en la seguretat de la festa, fet imprescindible per a la celebració d’un Escaldàrium segur, de la mateixa forma que valora molt positivament la difusió, a través de les xarxes socials, de la presència del Punt Lila, fet que ha permès que diverses persones usuàries s’apropessin a la carpa.

Tanmateix l’informe torna a constatar, com a punts de millora l’ampliació de material de sensibilització, concretament de preservatius, dels quals no es disposaven a la carpa i que van tornar a tenir una gran demanda. 

Una altra proposta de millora que destaca a l’informe ha estat la ubicació dels lavabos. Les agents liles van detectar possibles situacions d’incomoditat per la proximitat entre els lavabos descoberts i els lavabos tancats, especialment en moments de gran volum de gent, quan la cua dels lavabos tancats quedava a la vora dels lavabos descoberts. Es valora positivament la presència dels lavabos descoberts, tot i que es planteja variar la seva ubicació per evitar aquestes situacions. 

Per últim, a l’informe es proposen accions comunicatives per informar durant la festa de la presència del Punt Lila i dels canals de contacte amb les diferents persones d’intervenció per tal de facilitar a les persones usuàries el correcte ús del servei, com podria ser la difusió d’una falca radiofònica abans, durant i després de la festa, tant a la plaça de la Font del Lleó com al parc de Can Rius.
 
La informació i sensibilització, elements claus per a prevenir qualsevol tipus de violència masclista o LGTBI-fòbica

La tasca del Punt Lila és la d’informar i sensibilitzar a qualsevol persona que s’apropi a la carpa, així com la d’intervenir i assessorar a les víctimes en cas de detectar algun tipus de violència masclista o LGTBI-fòbica.

El servei d’enguany ha comptat amb 4 professionals que han cobert la celebració, distribuint-se les tasques entre la carpa (2 persones), ubicada a l’espai de concerts del parc de Can Rius, i la itinerància (2 persones). També cal destacar que enguany s’ha augmentat l’horari del servei durant la nit de divendres (de 23.30 a 5.30 h), cobrint-se la mateixa franja horària que la nit de dissabte. L’horari de la nit de divendres d’altres edicions havia estat de 23.30 a 4.30 hores.

Pel que fa al servei, es funció de les persones encarregades de la carpa del Punt Lila, posar i disposar el material de forma visible a la carpa, realitzar tasques de sensibilització i informació sobre les agressions masclistes i/o LGTBI-fòbiques fent ús del material de sensibilització, com els jocs, coordinar-se amb la tècnica de cultura així com amb els organismes de seguretat de la festa i altres entitats presents, detectar, intervenir i acompanyar en cas necessari davant situacions d’agressions masclistes i/o LGTBI-fòbiques i tenir present el protocol d’acció segons al grau d’agressió que aquest marqui, en cas d’activació per possible violència masclista i/o LGTBI-fòbiques.

De l’altra banda, la funció de la parella itinerant és repartir material de sensibilització entre la gent, com les polseres, fer presència del Punt Lila, estar pendent per si alguna persona verbalitza que ha patit algun tipus de violència, controlar la zona per si s’observa cap comportament estrany i poder detectar incidències, així com intervenir en cas necessari, i  detectar espais insegurs i punts foscos de la festa i voltants, i comunicar-los als agents de la seguretat.

Aquesta acció s’emmarca en l’eix núm. 5 del Pla d’Actuació Municipal 2023/2027 de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Més informació a www.caldesdemontbui.cat/pam

Darrera actualització: 25.07.2024 | 11:18