Una representació de la comissió de l’Escaldàrium ha dut a terme la cessió de les partitures de la música a l’Arxiu Municipal de Caldes de Montbui en una acció amb la qual es pretén preservar els documents originals per a les futures generacions de músics
L’Arxiu Municipal de Caldes de Montbui ha acollit aquest dijous, 18 de juliol, la celebració de la cessió de les partitures de la música de l’Escaldàrium, una acció prevista en la commemoració del 30è aniversari de la festa del foc i de l’aigua.
L’acte ha comptat amb la presència de la regidora d’Escaldàrium, Laia Cuscó, de la regidora de Patrimoni i Memòria Local, Carme Germà, del compositor de la música de l’Escaldàrium i coeditor de les partitures, Ramon Solé, del membre de l’Orquestra de l’Escaldàrium i coeditor de les partitures, Andreu Brunat, i de la directora de l’Escaldàrium, Gemma Badia.
Preservar la tradició a futures generacions
Durant l’acte, s’ha fet palès de la importància de la música dintre de la festivitat, fent un recorregut per la seva història i les adaptacions que s’han anat realitzant fins a la celebració d’enguany, reconeixent-la, juntament amb el foc i l’aigua, una de les tres potes de l’Escaldàrium.
Amb aquesta cessió de les partitures a l’Arxiu Municipal es garanteix la conservació de la documentació original per tal que les futures generacions de músics puguin fer-ne ús, tant consultivament com musicalment, per tal de mantenir la tradició musical i garantir la continuïtat de la interpretació d’aquestes de la música i les danses a la festa.
En aquest sentit, des de l’Arxiu històric es fa una gran tasca de preservació arxivística, acollint d’altres documents personals i fotografies que han estat donats per parts de Calderines i Calderins que han volgut que els seus records no caiguin a l’oblit i siguin conservats en les millors condicions perquè les generacions futures en puguin gaudir.
Escaldàrium: festa del foc, de l’aigua i de la música
L’any 1994 es va realitzar la primera edició de l’Escaldàrium i, malgrat que la música també ha anat evolucionant, des del seu naixement tenien molt clar que aquesta seria un pilar fonamental per al seu èxit.
Així, any rere any ha anat acompanyant les diferents danses de la festa, combinant sons tradicionals mediterranis i celtes amb arranjaments simfònics i de rock elèctric, a través de les composicions del músic local Ramon Solé.
Termaliot, Salt de bruixes, Primera Tempesta, Invocació, Bram de la Quimera, Segona Tempesta, Ceptre de Foc, Tercera Tempesta i Orgia d’Aigua i Foc, totes les danses de l’Escaldàrium es combinen amb l’estructura i el disseny de la festa, unides per una música que constitueix una experiència sense precedents a Catalunya pel que fa a música per a diables.
Recupera totes les notícies de l’edició d’enguany publicades al web de l’Ajuntament:
Reviu l’Escaldàrium 2024. Imatges i vídeos:
Aquesta acció s’emmarca en l’eix núm. 5 del Pla d’Actuació Municipal 2023/2027 de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Més informació a www.caldesdemontbui.cat/pam