L’Escaldàrium prepara l’edició més espectacular per celebrar 30 anys

Dimarts, 25 de juny de 2024 a les 19:30

La festa del foc i l’aigua de Caldes presenta novetats en la pirotècnia, els dispositius d’aigua i el vestuari. El Judici, la representació del procés a les dones acusades de bruixeria, renova el guió i aplega més participants que mai. El Templàrium, l’espectacle de foc i aigua per a infants i joves, es consolida amb la tercera edició i estrena la música de les tres danses d’aigua

L’Escaldàrium de Caldes de Montbui compleix enguany 30 anys i les entitats responsables preparen una celebració sonada, amb novetats en molts aspectes: des de la pirotècnia, passant pels dispositius i figures d’aigua i el vestuari d’alguns personatges, fins a la formació de l’orquestra o els ritmes dels tabals. Tot plegat al servei de l’objectiu que, la mitjanit del 13 de juliol a la plaça de la Font del Lleó, l’Escaldàrium bufi 30 espelmes amb la seva versió més espectacular. D’altra banda, aquest esperit d’evolució i celebració s’expressarà també amb novetats importants en els actes que complementen la festa principal com el Templàrium, que es consolida amb la tercera edició tot estrenant la música de les tres danses d’aigua, i el Judici, que presenta guió nou i més participants que mai.

L’Escaldàrium d’enguany potenciarà encara més l’ús de la gran estructura metàl·lica on habitualment s’instal·len dispositius de foc i aigua per muntar un dispositiu pirotècnic encara més vistós i impactant. Pel que fa a l’aigua, l’organització de la festa continua actuant en conseqüència amb la situació de sequera que encara viu el país i tornarà a utilitzar aigua termal refredada, extreta uns dies abans de la Font del Lleó. A banda, els responsables anuncien sorpreses en els dispositius aquàtics a la Primera Tempesta i la Hidra, la bèstia d’aigua de la festa, i també recuperaran les quatre Harpies, figures que llencen aigua en dues de les tres tempestes, després que l’any passat es van reduir a dues.
 
Una altra de les incorporacions a la festa d’enguany és el nou vestuari de les bruixes, els personatges que obren l’espectacle i que amb els anys han anat guanyant protagonisme. La renovació s’ha fet gràcies a una campanya de micromecenatge amb l’objectiu de disposar d’uns vestits més resistents al foc i augmentar d’aquesta manera la seguretat.
 
També hi haurà novetats en els tabalers, que afegiran un ritme als que ja s’han convertit en tradició de la festa, i en el marxandatge, que estrenarà una samarreta i d’altres articles commemoratius dels 30 anys d’Escaldàrium. Totes aquestes novetats es podran comprar tant a la botiga fixa, instal·lada a la Sala Delger, com a la parada ambulant.
 
DUES RECOMANACIONS ESSENCIALS
 
Per gaudir de la festa i de tot l’univers Escaldàrium, us recomanem consultar el programa d’activitats, les recomanacions de seguretat i els  consells per gaudir de les danses de foc i aigua a www.escaldarium.com 
 
També es recorda que el parc de Can Rius és l’escenari alternatiu, amb pantalla gegant i foodtrucks, per seguir en directe l’Escaldàrium. 
 
TEMPLÀRIUM: TERCERA EDICIÓ, TRES NOVES MÚSIQUES
 
Una setmana abans de l’Escaldàrium, el públic infantil i juvenil té una cita al Templàrium, l’espectacle de foc i aigua adreçat a aquestes franges d’edat i que enguany arriba a la tercera edició amb expectatives de continuar el gran creixement de públic que es va viure l’any passat.
 
L’activitat, que contribueix també a la consolidació de la secció infantil i juvenil del Ball de Diables de Caldes de Montbui, viurà enguany l’estrena de la música de les tres danses d’aigua. Les peces les ha composat el músic local Ramon Solé, autor de les danses de l’Escaldàrium, i ja estan disponibles a Spotify aplegades en l’EP Templàrium. Danses d’aigua. Una novetat important que porten aquestes noves músiques és que, per primer cop a la història de la festa, hi haurà una dansa d’aigua interactiva en què el públic haurà d’invocar l’aigua perquè plogui.
 
Aquestes tres músiques s’afegeixen a la que Solé va escriure l’any passat, D’entre les llambordes, i mica en mica van completant la que serà la banda sonora pròpia de l’espectacle.
 
Els responsables del Templàrium insisteixen que aquesta activitat està pensada per a infants i joves i que l’edat recomanada per participar-hi és fins als 16 anys.
 
MÉS PARTICIPANTS QUE MAI AL JUDICI
 
Una altra de les activitats que continua creixent és El Judici, la representació teatral del procés i execució de 13 dones calderines acusades de bruixeria al s XVII, que cada any té lloc la vigília de l’Escaldàrium i li serveix de pròleg. L’edició d’enguany tindrà lloc el divendres 12 de juliol a 2/4 d’11 de la nit a la plaça de la Font del Lleó, amb el títol complementari Sense rostre però amb l’ànima sencera. L’Associació la Forca, responsable del muntatge, ha renovat el guió per adaptar-lo a les nombroses incorporacions al grup, que enguany tindrà més participants que mai: més d’una vintena. 
 
D’altra banda l’espectacle estrena noves músiques en la seva banda sonora i també hi haurà novetats en els vídeos que ajuden a explicar la història, a banda d’altres sorpreses com l’aparició d’un nou personatge.
 
LA MÚSICA INCORPORA SONORITATS INÈDITES FINS ARA I, PER PRIMER COP, LA VEU
 
El 30è Escaldàrium arriba carregat de novetats en matèria musical. 
 
Per un cantó, les tres danses d’aigua que estrena el Templàrium suposen un grapat d’innovacions pel que fa al tractament que s’ha donat fins ara a la música de la festa del foc i l’aigua. En primer lloc, s’incorporen sonoritats noves: dues de les tres danses són d’estils més pop per fer-les més properes al públic infantil i juvenil a qui s’adrecen, i la tercera introdueix per primer cop a l’univers Escaldàrium la psicodèlia i sons de la tradició índia. D’aquesta manera, el compositor Ramon Solé ha volgut eixamplar els sons de la festa i sortir de les cultures mediterrània i celta que les han inspirat i caracteritzat des dels inicis, mantenint en tot moment la connexió amb l’essència de l’Escaldàrium. En segon lloc, per primera vegada apareixen les veus, algunes de les quals les han aportat membres de la colla infantil del ball de diables, que també s’han encarregat de posar els títols a les danses.
 
La segona novetat important pel que fa la música és que, coincidint amb el 30è aniversari de l’Escaldàrium, per primer cop s’han endreçat, editat i actualitzat les partitures de la música de la festa. Aquesta tasca ha estat una feina conjunta del compositor Ramon Solé amb els membres calderins de l’orquestra de l’Escaldàrium Jordi Duran i Andreu Brunat. Els músics han configurat un document essencial per assegurar la continuïtat de la interpretació en directe d’aquesta música. Les noves partitures es lliuraran a l’arxiu municipal de Caldes en un acte públic l’11 de juliol.
 
Finalment, les novetats musicals també afecten l’orquestra que cada any interpreta les danses de l’Escaldàrium en directe i que enguany s’ha ampliat a 14 músics amb la incorporació d’un tercer teclista, Jordi Duran, i un nou graller, Roger Cucurella.
 
Les novetats del 30è Escaldàrium començaran dies abans, en el programa d’actes previs, amb activitats com un berenar musical el 5 de juliol, amb tabalada d’inici a la plaça de l’Àngel a les 18.30 h  o activitats per engrescar la gent i fer bullir l’olla en el compte enrere cap al gran dia; per exemple, els 30 dies anteriors a la festa s’han amagat 30 domassos pel poble i a través de les xarxes socials es donen pistes per qui s’animi a buscar-los. 
 
És una novetat important la incorporació d’“El rebost de les bruixes”, un petit mercat d’ungüents i herbes remeieres que se celebrarà el divendres 12 de juliol de les 18 a les 22 h, a la plaça de l’U d’Octubre. Aquesta petita fira és una avantsala del Judici i una ampliació de l’homenatge a les 12 dones sàvies executades per bruixes al segle XVII a Caldes de Montbui. 
 
El programa complet de l'Escaldàrium es pot consultar a escaldarium.com 
 
RODA DE PREMSA

Odre d'intervencions: 

- Laia Cuscó, regidora d’Escaldàrium
- Magda Creus, coordinadora de l’Escaldàrium 2024
- Gemma Badia, directora de l’Escaldàrium 2024
- Jordi Soler, responsable d’aigua
- Albert Renom, membres de l’equip responsables del Templàrium 
- Laura Ugarte i Rosa Calderon, membres de l’Associació La Forca
- Ramon Solé, compositor de la musica i director musical de l’Escaldàrium 
- Isidre Pineda, alcalde

 
Aquesta acció s’emmarca en l’eix núm. 5 del Pla d’Actuació Municipal 2023/2027 de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Més informació a www.caldesdemontbui.cat/pam
 
 
 
 
Darrera actualització: 25.06.2024 | 20:33