L'Ajuntament de Caldes de Montbui ha volgut celebrar per primera vegada el Dia d'Europa. L'acte central d'aquesta celebració va ser una conferència que va tenir lloc el mateix divendres 9 de maig al vespre a la Sala de Plens de la casa consistorial. Aquesta xerrada va comptar amb la participació de l'eurodiputat Ignasi Guardans, el president del Cercle d'Amics de Taunusstein Àngel Ampurdanès, el president del Cercle d'Amics de Caldes Klaus Möller i el propi alcalde Jordi Solé.
La trobada, però, va començar amb la interpretació de l'himne d'Europa a càrrec de 4 alumnes de l'Escola Municipal de Música Joan Valls que es va voler sumar a la celebració del Dia d'Europa. Els intèrprets van ser Bernat Puig (flauta), Abel Batlles (clarinet), Pau Garcia (violí) i Marcel Bosch (violoncel).
Tot seguit, l'alcalde va llegir un manifest, va presentar l'acte i va cedir la paraula al president del Cercle d'Amics de Caldes Klaus Möller que era a Caldes acompanyant a una comitiva d'una vuitantena d'alemanys. Möller va felicitar a l'ajuntament per celebrar aquest dia i va apuntar que potser ho podrien proposar a Taunusstein. Möller també va afegir que "només a través d'Europa es podrà aconseguir la pau, el benestar i la llibertat".
L'homòleg de Möller a Caldes, Àngel Ampurdanès, també va fer una breu intervenció abans de donar pas al principal ponent de la jornada, l'eurodiputat Ignasi Guardans. Guardans va iniciar el seu discurs explicant que "els aniversaris són convencions, moments que ens permetran recordar que som, que fem i que volem seguir fent. El Dia d'Europa és això, un recordatori de que una persona un 9 de maig només 5 anys després del final de la 2a Guerra Mundial va tenir el coratge de dir que Europa s'havia d'unir per construir un futur plegats".
L'eurodiputat va explicar a la seixantena de persones del públic el contingut del Tractat de Lisboa que entrarà en vigor el proper 1 de gener. Guardans va afirmar que "aquest dia tancarem un període d'incerteses que va començar quan es va decidir fer una constitució europea". Després d'explicar els principals canvis que planteja el nou tractat, Guardans va definir la situació actual de "fase de transició".
Per últim, l'alcalde Jordi Solé va fer la darrera intervenció de l'acte destacant que "el problema de la integració europea és la llunyania de la població respecte el centre de presa de decisions però, tot i això, les decisions que es prenen a la Unió Europea incideixen també en la nostra vida". Solé va cloure la conferència afirmant que "el Tractat de Lisboa segueix la línia d'avançar pas a pas i això al final és el que compta".
El Dia d'Europa a CaldesLa celebració del Dia d'Europa a la vila, a banda de la conferència, ha comptat amb l'elaboració d'un fons bibliogràfic sobre Europa que restarà en exposició a la Biblioteca fins el 17 de maig, la creació d'un enllaç al Portal de la Unió Europea a la pàgina web municipal o la difusió de material escolar als diferents centres de primària de la vila.
Tal i com ho ha definit el propi alcalde, la celebració d'enguany del Dia d'Europa a Caldes és una "prova pilot" i es té la intenció de dotar-la de continuïtat els propers anys.