L’inici del 12è Curs de Primera Acollida per a les persones nouvingudes coincideix amb l’entrega dels Certificats d’Acollida

Divendres, 29 de novembre de 2024

Una vintena de persones procedent d’una desena de països participen aquesta setmana a la 12a edició del curs de primera acollida

El primer dia del nou Curs d’Acollida ha coincidit amb l’acte d’entrega dels Certificats d’Acollida a les 8 persones que han finalitzat amb èxit tot el circuit formatiu que els permet obtenir-lo

L’Ajuntament ha organitzat un any més el Curs d’Acollida que s’ofereix a nous veïns i veïnes que acaben d’arribar de l’estranger i que en aquesta 12a edició compta amb 23 persones procedents d’Argentina, Ucraïna, Perú, El Salvador, Guatemala, Bolívia, Hondures, Veneçuela, Colòmbia, Equador i Paraguai, que han arribat a Caldes aquest 2024.

Coincidint amb el primer dia del curs, que ha tingut lloc el dilluns 25 de novembre, l’alcalde Isidre Pineda i la regidora de Drets, Voluntariat i Atenció a la Ciutadania Laia Cuscó, han lliurat els Certificats d’Acollida a 8 persones procedents de Colòmbia (4), Argentina (2) i l’Equador (2) que han finalitzat el circuit formatiu dels 3 mòduls: curs d’Acollida, cursos de català i formació laboral.

Curs d’Acollida

Es tracta d’una formació gratuïta que té com a objectiu fer una presentació de la realitat catalana i del municipi als nous veïns i veïnes. En aquest sentit, s’aborden diferents aspectes que tenen a veure directament amb el seu dia a dia, i els ajuda a ubicar-se en el nou entorn on han vingut a viure.

La formació és transversal perquè la imparteix personal tècnic municipal de diverses àrees, com Serveis Socials, Igualtat, Policia Local, Museu i Oficina de Turisme Thermalia, Desenvolupament Econòmic, Participació Ciutadana, Oficina de Català i Biblioteca Municipal. En aquest sentit, es considera una bona pràctica perquè implica tot el consistori  en l’acollida de les persones que acaben d’arribar.

Així les persones participants reben informació sobre drets i deures en el context local; trets fonamentals geogràfics, històrics, culturals i socials; la importància del català com a llengua d’acollida, serveis socials, salut, polítiques d’igualtat, educació i treball; associacionisme i participació ciutadana.

El curs, que es celebra a la Sala de Cuines de l’Espai Can Rius i està organitzat en 8 sessions, també inclou una sessió sobre drets i deures en el món laboral i tres activitats programades dedicades al coneixement d’espais locals d’interès, com la visita guiada a la Biblioteca municipal, una ruta guiada pel Circuit Termal  i  una visita al Museu Delger com a cloenda del curs.

El curs també presenta tot el catàleg de serveis públics que hi ha disponibles des de l’Ajuntament. Així, permet als participants conèixer millor Caldes, el seu patrimoni i la història del municipi.

L’Ajuntament està compromès amb una acollida de qualitat per a nous veïns i veïnes, per tal que facin seu el poble i sentin que en formen part

El Curs d’Acollida té la finalitat de facilitar l'autonomia i la igualtat d'oportunitats de les persones estrangeres que acaben d’arribar al municipi, promou el coneixement de la societat d'acollida i del seu marc jurídic i afavoreix el coneixement de Caldes de Montbui, així com l'entorn natural del municipi.

El curs, que s'adreça especialment a les persones que vulguin obtenir el mòdul C del Certificat d'Acollida, també té efectes per a l'emissió dels informes d'arrelament i d’integració.

Servei de Primera Acollida

L’Ajuntament de Caldes de Montbui ofereix des de 2015 el Servei de Primera Acollida (S1A) a totes les persones estrangeres que acaben d’arribar al municipi. En les 12 edicions del curs que s’han celebrat durant aquests anys hi ha participat unes 200 persones. I, fins aquest any, s’han lliurat 92 certificats d’acollida a les persones que han finalitzat el procés formatiu dels 3 mòduls.

A Caldes de Montbui hi ha veïns i veïnes procedents de 71 països. Per això, l’Ajuntament, a través de la regidoria de Drets, Voluntariat i Atenció a la Ciutadania, ofereix dos projectes dirigits específicament a les persones que acaben d’arribar d’un altre país. D’una banda, el Servei de Primera Acollida destinat a persones adultes, i de l’altra, el projecte Mentoria, destinat a infants i joves reagrupats, que es duu a terme en col·laboració amb Caldes Solidària.

L’objectiu d’ambdós programes és acompanyar aquestes persones en el procés d’inclusió lingüística, social i cultural. Els dos projectes formen part de la Guia «Fer nova ciutadania des del món local: propostes per a la inclusió, la interacció i la diversitat», editada el 2020 pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, on es recullen experiències positives en l’àmbit de les polítiques migratòries i d’acollida.

Darrera actualització: 29.11.2024 | 14:58