Moció de reconeixement de l'habitatge com a dret social

Dijous, 25 d’abril de 2013

El PSC presenta una moció a favor del reconeixement de l'habitatge com a dret social i de la necessitat d'un canvi legislatiu que protegeixi a les necessitats de les famílies en risc d'exclusió.

 

La moció s'aprova amb els vots a favor d'ERC, CiU, PSC i ICV-EUiA i l'abstenció del PPC.

 

Text íntegre de la moció:

 

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DEL PSC DE RECONEIXEMENT DE L'HABITATGE COM A DRET SOCIAL.

 

Les polítiques d'habitatge són garantia de cohesió social en temps de crisi; una crisi que ha comportat l'augment de l'atur i amb ell, milers de persones en una situació límit que els impedeix cobrir les seves necessitats bàsiques com ara el pagament del seu habitatge habitual.

 

Des de l'any 2007, any en què va esclatar la crisi, fins a dia d'avui, el nombre d'execucions hipotecàries a l'Estat espanyol ha superat amb escreix les 400.000. Per exemple, només en l'últim trimestre de l'any 2012 s'han comptabilitzat, segons dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), 19.324 execucions hipotecàries a Espanya, i d'aquestes, 3.879 a Catalunya.

 

Són moments excepcionals i com a tals s'han de trobar solucions immediates i efectives, solucions reals als problemes que s'acudeix la ciutadania com és la situació que s'està produint a la nostra ciutat, a Catalunya i al conjunt d'Espanya al voltant dels processos de desnonaments de famílies dels seus habitatges habituals. Hem d'evitar que les conseqüències de la crisi no recaiguin sobre la part més vulnerable del contracte hipotecari: les famílies.


Per això, ara més que mai, són indispensables polítiques que atorguin garanties reals als afectats per una situació d'insolvència de forma immediata i en el futur, per tal que no hi hagi cap família sense llar i cap llar sense família.


Les mesures adoptades fins avui han estat insuficients per resoldre i/o pal•liar la situació dels deutors hipotecaris. I els ajuntaments, com institucions més properes a la ciutadania i coneixedores de primera mà dels seus problemes, no ens podem quedar de braços creuats.


Per tot plegat i arran del recent Decret-Llei que ha aprovat la Junta d'Andalusia per posar fre al drama dels desnonaments i en reconeixement de l'habitatge com a dret social, demanem al Govern de la Generalitat de Catalunya legislar i desenvolupar diferents mesures en la mateixa línia, com ara l'expropiació temporal de l'ús d'habitatges en processos de desnonament hipotecari en els casos més greus d'emergència social o fomentar el lloguer.


En aquesta mateixa línia, el Grup Parlamentari Socialista ha presentat una modificació de la Llei del Dret a l'Habitatge de Catalunya (Proposició de Llei de modificació de la llei 18/2007, 28 desembre) que adapta el Decret-Llei de la Junta d'Andalusia i contempla mesures excepcionals com l'expropiació temporal de l'ús dels habitatges en procediment de desnonament hipotecari a Catalunya en el cas d'entitats financeres que hagin rebut ajuts públics. L'objectiu d'aquesta és protegir les famílies en risc d'exclusió i implantar una mesura de caràcter excepcional per a casos excepcionals, que permeti disposar dels habitatges que estiguin en procés de desnonament com a habitatges habituals i permanents durant un període de tres anys, sempre i quan les entitats financeres prestadores hagin rebut ajuts públics.


Per tot plegat, insistim en la necessitat de defensar un canvi legislatiu urgent, que adapti el marc legal a la realitat social i que doni respostes a les necessitats de les persones afectades.

 

Per tot això proposem que el Ple de l'Ajuntament Caldes de Montbui acordi:

 

1.-Manifestar la nostra defensa de l'interès general davant els interessos particulars, contràriament a la submissió del Govern central als dictàmens de la banca.

 

2.-Instar el Govern central a reformar la Llei Hipotecària, així com la dació en pagament com a última solució en el cas de pèrdua de l'habitatge habitual, exigint la paralització de tots els desnonaments fins que entri en vigor el nou marc legal, així com els interessos de demora del deute.

 

3.-Instar el Govern de l'Estat a fer una llei de segona oportunitat per a les persones i de lluita contra el sobre endeutament, que pot suposar no només una solució personal per als que es trobin en una situació que la fa necessària, sinó també una solució social.


4.-Instar el Govern català a legislar reconeixent la funció social de l'habitatge, per tal de garantir-lo com a dret social: amb mesures com ara l'expropiació temporal de l'ús d'habitatges en processos de desnonament hipotecari a Catalunya en el cas d'entitats financeres que hagin rebut ajuts públics; en els casos més greus d'emergència social; fomentar el lloguer; i garantir que es pugui disposar dels habitatges que estiguin en procés de desnonament com a habitatges habituals i permanents durant un període de tres anys, sempre i quan les entitats financeres prestadores hagin rebut ajuts públics.


5.-Donar trasllat d'aquests acords al Consell de Ministres, al Ministeri d'Economia i al Ministeri de Justícia, així com als grups parlamentaris del Congrés i Senat, al Presidència del Govern de la Generalitat, Parlament de Catalunya, a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, a les entitats socials locals implicades i a les associacions de veïns de la ciutat.

 

Darrera actualització: 2.05.2013 | 18:23