Moció per la defensa del model d'immersió lingüística

Dijous, 25 d’abril de 2013

A instàncies del PSC, el Ple aprova una moció a favor del model actual d'immersió lingüística a l'escola i en contra de la sentència del TSJC, que obliga a que tots els alumnes d'una classe rebin l'ensenyament en castellà si només un d'ells ho demana

 

La moció s'aprova amb els vots a favor d'ERC, CiU, PSC i ICV-EUiA i l'abstenció del PPC.

 

Text íntegre de la moció

 

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DEL PSC EN DEFENSA DEL MODEL ACTUAL D'IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA A L'ESCOLA

 

Davant la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 6 de març i feta pública dimecres 10 d'abril, derivada de la sentència del Tribunal Suprem del 22 de desembre de 2010, i que obliga a que tots els alumnes d'una classe rebin l'ensenyament en castellà (augment de les hores) si només un d'ells ho demana, volem posar de manifest la nostra defensa d'un model d'èxit que funciona.

Totes les proves que tenim demostren que les capacitats lingüístiques dels nens i nenes de Catalunya són perfectament equiparables tant en català com en castellà. En conseqüència, defensem plenament el nostre model d'escola catalana, el nostre model d'immersió lingüística, que garanteixen la convivència i la igualtat d'oportunitats a l'escola. El model actual no només ha demostrat el seu èxit sinó que garanteix que som una única comunitat parlant i no dues.


D'altra banda, rebutgem fermament la politització que constantment es fa de la llengua i d'un problema que no és real ni rellevant a la societat catalana. Utilitzarem tots els instruments disponibles i donarem suport a les accions jurídiques pertinents en defensa del nostre actual model d'immersió lingüística a l'escola catalana. I ho farem perquè creiem que és una fal•làcia afirmar que no es tracta de canviar el sistema, sinó de complir un dret reconegut pel Constitucional (que el castellà també ha de ser llengua vehicular a Catalunya), quan en realitat s'està obligant a introduir més hores de castellà perquè considera que tres no són suficients. El que és pitjor, però, d'aquesta sentència, és que obre la porta a esquerdar la convivència a les escoles, deixant en mans de les famílies el fet de valorar si consideren que es fan prou hores de castellà.


Finalment, manifestem que l'escola catalana té un model educatiu consolidat, basat en la no separació dels infants i joves per raó de llengua, que fa possible el coneixement de les dues llengües oficials per part de l'alumnat en acabar l'ensenyament obligatori, tot afavorint la cohesió social i la igualtat d'oportunitats. L'actual model d'escola és el resultat dels esforços de tota la societat, especialment de la comunitat educativa, que amb un consens absolut entorn del model lingüístic, i amb la implicació de pares, mares i del professorat, ha treballat diàriament per tenir una escola catalana, democràtica i de qualitat. La immersió lingüística i la consideració del català com a llengua vehicular han donat força i solidesa a aquest model, el qual ha estat objecte de reconeixement per part de diverses institucions internacionals, i és un referent com a model pedagògic eficient en el Marc Europeu de les Llengües. Així doncs, des del nostre ajuntament treballarem perquè el front contra aquesta sentència del TSJC s'estengui a tot Catalunya.

 

Per tot plegat proposem que el Ple de l'Ajuntament de Caldes de Montbui que acordi:

 

1.- Recolzar el recurs a la sentència del TSJC perquè considerem que l'actual model d'immersió lingüística a l'escola ha demostrat el seu èxit i garanteix la convivència i la igualtat d'oportunitats a l'escola.

 

2.- Defensar la necessitat d'impulsar un gran acord a Catalunya amb tots els representants d'entitats, agents educatius i partits polítics contra aquesta sentència.

 

3.- Seguir impulsant el model d'immersió lingüística a Catalunya: Pedagògicament sostenible, jurídicament viable i socialment acceptat.

4.-Declarar que l'actual model d'immersió lingüística ha portat resultats netament positius per l'educació del nostre país, donant lloc a un sistema educatiu que en cap cas ignora el coneixement del castellà.

 

5.- Donar el nostre total suport al Govern català per utilitzar tots els instruments disponibles i per dur a terme les accions jurídiques pertinents en defensa del nostre actual model d'immersió lingüística a l'escola catalana.

 

6.-Comunicar aquest acord al President del Govern d'Espanya, al President de la Generalitat de Catalunya, a la presidenta del Parlament de Catalunya; als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya; a la Conselleria d'Ensenyament; als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Senat; i als presidents de l'Associació Catalana de Municipis, i de la Federació de Municipis de Catalunya.

 

Darrera actualització: 2.05.2013 | 18:23