Mocions sobre el tancament de les urgències nocturnes del CAP de Caldes

Dijous, 25 d’abril de 2013

El Ple aprova dos mocions relacionades amb el tancament de les urgències a Caldes, una contra el tancament del CAP a les nits i l'altra a favor de l'establiment de mecanismes de control i garanties del nou model.

 

La moció per la reobertura del servei d'urgències s'aprova amb els vots a favor de PSC, ICV-EUiA i PPC, els vots en contra de CiU i les abstencions d'ERC. El text es posiciona contra el tancament del servei d'urgències nocturnes del CAP de Caldes a través d'una instància presentada per PSC i ICV-EUIA. El redactat de la moció ha estat proposat per la ciutadania mobilitzada contra el tancament nocturn del centre.

 

D'altra banda, la moció per la garantia de les urgències nocturnes a Caldes de Montbui s'aprova amb els vots a favor d'ERC i CiU, l'abstenció del PPC i els vots en contra de PSC i ICVE-EUiA. A instàncies d'ERC i CiU, el Ple ha aprovat aquest text que insta a la Generalitat a garantir l'atenció sanitària i l'atenció de les urgències un cop feta la reordenació de les urgències nocturnes a Caldes. El redactat demana l'establiment de mecanismes de control en l'actual model d'atenció nocturna

 



Text íntegre de les dues mocions

 

MOCIÓ QUE PRESENTEN ELS GRUPS MUNICIPALS DEL PSC I D'ICV-EUIA SOBRE EL TANCAMENT DEL SERVEI D'URGÈNCIES NOCTURNES AL CAP.
El passat dia 2 d'abril es va produir el tancament del servei d'urgències nocturnes del CAP de Caldes de Montbui, que afecta a la prestació del servei als municipis de Caldes de Montbui, Sant Feliu de Codines, Gallifa i Palau-Solità i Plegamans.


La decisió de tancar un servei que forma part del paquet de drets sobre els quals es sosté l'estat del benestar al nostre país, és un atemptat més en contra de la sanitat pública, una altra ofensiva d'un govern de la Generalitat de Catalunya que pretén privatitzar tots els serveis públics i empobrir, encara més, la seva població.


El tancament del servei d'urgències nocturnes s'emmarca dins del nou model d'atenció continuada implantat l'any 2011, i que té com a objectiu la reducció de la despesa econòmica del pressupost de la sanitat, ja que es deriven les consultes al número de telèfon 061 CatSalut Respon, des del qual es fa una selecció depenent del tipus de trucada.


Mesurar un servei públic sanitari en termes de números i xifres és un argument més d'una política neoliberal del govern de la Generalitat de Catalunya regida per un grup de polítics que ha decidit posar preu a la salut de les persones, fet que evidencia la manca de capacitat d'aquest grup per a prendre decisions i governar tota una nació.


Nosaltres entenem que l'accés al CAP de Caldes de Montbui és necessari també en la franja nocturna, i que no es pot tancar basant-se en unes estadístiques que, d'altra banda, són interpretades de manera tendenciosa, interessada i que falsegen el número de casos reals d'urgències, ja que només inclouen les trucades al 061, i que res tenen a veure amb les necessitats reals de les persones dels quatre municipis afectats per aquesta mesura.


Per tot això, ens neguem a romandre impassibles veient com ens desmantellen els serveis pels quals la classe treballadora d'aquest país ha lluitat tant. Entenem que s'estan fent passos enrere i que hem de ser constants en la lluita pel ple assoliment dels drets socials espoliats a la ciutadania.


Instem també als diversos Ajuntaments, com administracions més properes, que es manifestin en contra de la mesura aplicada per la Generalitat i que actuïn en conseqüència, proposant al ple de l'Ajuntament de Caldes de Montbui que acordi:


1. Una declaració institucional d'aquest Ajuntament mitjançant la qual es palesi que l'Ajuntament de Caldes de Montbui, en representació dels habitants del municipi, s'oposa al tancament del servei d'urgències nocturnes del CAP de Caldes, i que en conseqüència demana que aquest servei es reobri, amb efectes immediatament posteriors a l'aprovació d'aquesta moció al ple.


2. Que els regidors i regidores de Caldes de Montbui treballin en aquesta línia, participant en les assemblees ciutadanes que s'estan duent a terme al CAP des del passat dia 2 d'abril, apostant pel treball en comissions i recolzant presencialment la tancada a les nits a l'espai del CAP de Caldes de Montbui.


3. Que s'exigeixi al Parlament de Catalunya la reobertura immediata del servei d'urgències nocturnes, la salut de la gent no pot esperar a que s'evidenciï que cal reobrir el servei, doncs no s'entenen quins paràmetres o realitats calen per evidenciar que les persones necessitem un punt sanitari de referència, les nostres vides no són un negoci. La sanitat pública no es pot posar a prova d'aquesta manera.


4. En funció del punt número 3, establir un termini no superior a un mes per a dur a terme aquesta reclamació al Parlament català.

5. Reclamar un compromís legal que validi aquesta decisió perquè sigui una mesura permanent, que no depengui del color polític governant de torn.


6. Que aquest Ajuntament prioritzi la reobertura del servei presencial d'atenció continuada nocturna al CAP de Caldes, i que hi destini tots els recursos humans, legals i pressupostaris que es considerin necessaris per a la reobertura del servei. La decisió sobre quines mesures caldrà adoptar les prendrà l'Ajuntament de Caldes de Montbui conjuntament amb les habitants de Caldes de Montbui, en l'espai assembleari ciutadà que té lloc cada dia al CAP de Caldes de Montbui.


7. Demanar la dimissió de Boi Ruiz i Garcia com a parlamentari català i conseqüentment, la seva renúncia al sou i al càrrec de conseller de Sanitat, doncs la seva gestió fa evident que no està vetllant pel títol que ostenta, sinó que el rebaixa i el denigra, apostant per un sistema sanitari que vulnera el dret de les persones a ser ateses al seu ABS de referència.


Traslladar aquests acords als diferents grups parlamentaris i a la Mesa del Parlament de Catalunya perquè es donin per assabentats i facin les gestions necessàries per a respectar la decisió acordada en aquest ple municipal.

 

 


 

MOCIÓ QUE PRESENTEN ELS GRUPS MUNICIPALS D'ERC I DE CIU SOBRE LA REORDENACIÓ DE LES URGÈNCIES NOCTURNES A L'ÀREA BÀSICA DE SALUT DE CALDES DE MONTBUI I EN DEFENSA DEL SISTEMA PÚBLIC DE SALUT.

 

El Departament de Salut ha fet efectiu el tancament del servei d'urgències nocturnes del CAP de Caldes de Montbui el proppassat 2 d'abril i la reordenació del model de l'atenció urgent en aquesta Àrea Bàsica de Salut (ABS), que a més de Caldes de Montbui inclou els municipis de Sant Feliu de Codines i Gallifa, amb una població agregada d'aproximadament 25.000 habitants.

 

Així, de 00.00h a 8.00h del matí, amb l'actual model les persones que necessitin ser ateses per una urgència que no precisi anar a l'hospital de referència, en el nostre cas Granollers, en lloc de desplaçar-se al centre d'atenció primària hauran de trucar al Servei d'Emergències Mèdiques-061. Aquest servei, després de fer via telefònica un cribatge de la demanda, mobilitzarà un equip d'atenció domiciliària que es desplaçarà al seu domicili. Els equips d'atenció domiciliària encapçalats pels professionals sanitaris portaran un cotxe amb conductor, desfibril•lador i ordinador amb connexió a la història clínica del pacient per tal de ser més eficients.

 

Malgrat que els ajuntaments no disposen de competències pròpies sobre el sistema de salut, si que és obligació nostra vetllar per la qualitat, universalitat, gratuïtat i accessibilitat de l'assistència sanitària pública i perquè la nostra població no quedi en cap moment desatesa.

 

Per tots aquests motius, l'Ajuntament de Caldes de Montbui acorda:

 

1. Instar a la Generalitat de Catalunya que garanteixi l'atenció sanitària continuada i l'assistència amb transport sanitari urgent a Caldes de Montbui.

 

2. Instar al Departament de Salut que, conjuntament amb els ajuntaments afectats, estableixi un sistema de control i monitoratge del canvi de servei d'atenció mèdica nocturna a l'ABS de Caldes de Montbui que permeti dur a terme una avaluació qualitativa periòdica i en base a dades objectives dels resultats de la reordenació d'aquest servei.

 

3. Instar al Departament de Salut que faciliti a l'Ajuntament i a la població en general les dades necessàries per poder dur a terme aquesta anàlisi, com ara nombre de trucades al 061, nombre de derivacions a urgències, intervencions dels equips d'atenció domiciliària, temps de resposta i qualitat de l'atenció etc.

 

4. Instar al Departament de Salut que, en cas que els resultats evidenciïn una disminució real en la garantia de la qualitat del servei públic i universal de salut, o una desatenció de la població, faci reversible aquest canvi de model, tot retornant a l'obertura permanent del CAP de Caldes de Montbui.

 

5. Instar al Departament de Salut que garanteixi que l'ABS de Caldes de Montbui disposi dels mitjans humans i materials necessaris per garantir el desplaçament dels professionals sanitaris al domicili amb un temps de resposta adequat a les necessitats i les demandes reals de la població.

 

6. Defensar el sistema públic de salut com a conquesta i pilar bàsic del nostre model de benestar i rebutjar aquelles actuacions que, en part o totalment, tinguin com a resultat la privatització del sistema públic de salut

 

7. Instar la Generalitat de Catalunya a garantir la universalitat efectiva de l'atenció sanitària i l'accessibilitat al sistema sanitari a tots els ciutadans empadronats a Catalunya

 

8. Reconèixer la feina dels professionals sanitaris del nostre país, i en especial de la nostra ABS, per la seva lloable tasca en un context de dificultats pressupostàries que els exigeix esforços notables.

 

9. Posar de manifest que l'espoli fiscal i els incompliments reiterats dels governs espanyols vers Catalunya aboquen el nostre país a una situació de precarietat financera que acaba repercutint negativament en els serveis públics essencials, com ara el nostre sistema de salut. Aquesta situació es podria revertir disposant d'un estat propi que gestioni tots els recursos que genera la nostra economia en funció de les necessitats reals de la nostra gent.

 

10. Comunicar aquesta resolució al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, als Ajuntaments de Sant Feliu de Codines i Gallifa, als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya i a la direcció del CAP de Caldes de Montbui.

 

Darrera actualització: 2.05.2013 | 18:24