Nou aspecte de les Termes Romanes de Caldes de Montbui

Dimecres, 6 de juny de 2007

Els elements que envolten les Termes Romanes a partir d'aquesta setmana han donat al monument un aspecte més integrat en l'entorn, més obert a la plaça i als visitants i completament adaptat a persones amb mobilitat reduïda. Aquesta era una de les assignatures pendents del Pla foment turístic que s'ha anat consolidant al llarg dels anys i que va proposar tota una sèrie d'accions per tal de donar valor als atractius de la vila termal.

 

Un cop retirades les tanques de les obres, les Termes Romanes es poden veure envoltades d'un mur baix de pedra que soluciona l'impacte visual de l'antic mur, per l'alçada que tenia i perquè estava malmès. També s'han col•locat vidres als arcs, de manera que les restes romanes que hi ha a l'interior queden alhora protegides i a la vista de tothom. Amb la nova estructura, les termes tornen a recuperar el seu protagonisme dins el conjunt el de la plaça de la Font del Lleó.

Les Termes Romanes de Caldes han estat catalogades com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).


Descripció de l'obra feta
L'obra ha tingut un cost de 69.000€ que assumeixen la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Caldes, com en la resta dels projectes del Pla de foment turístic que han tirat endavant les dues administracions.

 

El projecte de reforma de la tanca de les Termes Romanes de Caldes ha consistit en eliminar la barana de ferro i anivellar el muret de pedra, que s'ha revestit de pedra natural.

 

La tanca retirada de les Termes Romanes és de l'any 1956, moment es que es va fer l'última reforma important sobre l'edifici i a la qual es deu l'aspecte que ha tingut fins aquest ara el monument. El temps va degradar el tancat de pedra i ferro i es va espatllar l'impacte visual, traient protagonisme al monument que guarda.

 

La façana de les Termes que dóna a la plaça ara té els tres arcs coberts per vidre, de manera que el vidre actua com a element de protecció però alhora permet gaudir de la vista del monument sense impediments. Els dos arcs laterals tenen un vidre fix i el central és la porta d'accés al monument. El vidre és laminat transparent sobre perfils metàl•lics d'acer inoxidable mate.

 

A la banda sud, el lateral de les Termes que dóna al Museu Thermalia, s'ha instal•lat altre vidre sobre el muret, de manera que els tres accessos de les termes a la plaça queden protegits d'una manera o altra.

 

Eliminació de barreres arquitectòniques
El projecte ha eliminat la barrera arquitectònica que suposava la capa de pedres que unia la vorera amb el monument. Aquesta capa de terra i pedra volcànica protegeix les restes arqueològiques que hi ha al subsòl, per la qual cosa s'han mantingut però s'ha construït una passarel•la de fusta que permet accedir a l'arc d'entrada sense dificultat. Fins ara l'accés era difícil per la desigualtat del terreny que provoca la grava, que a més impossibilitava el pas amb cadires de rodes.

 

Les Termes
Monument del s II aC - inicis s I dC. Catalogat com a BCIN.

 

La vila de Caldes fou, en època romana, una estació termal fundada sobre les deus d'aigua calenta que hi brollen. La funció primordial d'aquest conjunt era curar els nombrosos malalts que arribaven aquí des de diferents punts de la Hispània romana. La sala que es veu és només una part del gran conjunt termal que hi havia en temps dels romans que s'estenia per l'Antic Hospital, gran part dels balnearis Rius i Broquetas i l'actual plaça de la Font del Lleó. Fins al moment, s'han localitzat onze àmbits del conjunt termal romà.

 

Actualment a les Termes Romanes hi podem veure, per una banda, una piscina rectangular central de 13,5 x 6,9m., d'aigua termal, i per una altra, dues més en forma d'exedres semicirculars frontals que fan de banys individuals. La piscina té una graderia de cinc graons coberta per una volta, més una altra graderia coberta amb volta de mig punt recolzada sobre pilars i arcs de pedra.

 

La imatge actual es deu a la restauració de 1956, que es va reconstruir la volta que cobreix la piscina i part de les arcades que formen la galeria. També d'aquell any és la tanca en tot el perímetre protegint el monument, formada per un muret de pedra i una barana de ferro pintat, que ara es farà desaparèixer.

 

Darrera actualització: 5.03.2013 | 11:18