L’Ajuntament de Caldes de Montbui i l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar col·laboren en un nou estudi que analitzarà els efectes de l’aigua termal en pacients amb càncer de mama. Per aquest motiu, fan una crida a persones candidates per formar part de l’estudi. En l’assaig col·laboren la Diputació de Barcelona i l’Associació Balneària de Catalunya
Les persones que compleixin els requisits per formar part de l’estudi poden enviar ja la seva sol·licitud a www.caldesdemontbui.cat/estudicancermama. Es preveu iniciar la selecció de candidates a principis de l’any 2025
L’Ajuntament de Caldes de Montbui i l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar impulsen un assaig clínic relacionat amb els efectes de l’aigua termal en la millora de simptomatologies severes en pacients amb càncer de mama que reben una teràpia de doble supressió estrogènica. És el segon d’aquest tipus que porten a terme, després del que es va fer l’any 2022 sobre els efectes en pacients de COVID-19 persistent
L’administració local i el centre de recerca de l’Hospital del Mar han acordat aquesta col·laboració amb previsió d’iniciar l’estudi a principis de l’any 2025 i han avançat ja l’obertura d’un qüestionari perquè pacients potencials de participar-hi facin ja la sol·licitud. Al web www.caldesdemontbui.cat/estudicancermama trobareu tota la informació (consulteu els requisits i ompliu el formulari per ser candidates a participar en l’estudi).
Millora l’aigua termal la qualitat de vida de pacients amb càncer de mama?
El punt de partida d’aquest projecte és demostrar que les aigües mineromedicinals poden proporcionar beneficis a les dones amb càncer de mama tractades amb inhibidors de l’aromatasa, les quals sovint pateixen dolors múscul-articulars, símptomes de la menopausa estrès i ansietat, així com inflamació associada als tractaments oncològics.
L'ús freqüent de la balneoteràpia pot conduir a una millor son i una sensació general de benestar, així com a una reducció de la inflamació i el dolor articular.
L’estudi avaluarà la millora obtinguda en 48 dones sotmeses a una doble supressió estrogènica (inducció forçada de la menopausa) amb el tractament rebut en una estació balneària i compararà els resultats amb un grup control de 48 pacients que només rebran el tractament habitual. Mitjançant qüestionaris de qualitat de vida i avaluació del dolor, s’analitzarà l’efecte de les aigües termals en la millora de la qualitat de vida i una disminució del dolor musculoesquelètic.
La crida i els objectius d’aquest estudi han estat presentats dijous 18 d’octubre, a les portes de la celebració del Dia Mundial contra el Càncer de Mama.
La presentació ha comptat amb Isidre Pineda Moncusí, alcalde de Caldes de Montbui, municipi impulsor de l’estudi; Raquel Albiol Gilabert, diputada de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, àrea que fa una aportació de 25.000€; la Dra. Natàlia Garcia-Giralt, investigadora principal de l’estudi, del Grup de Recerca Musculoesquelètica de l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar i del CIBER en Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBERFES), i Joan Anglí Sallarés, president de l’Associació Balneària de Catalunya i director del centre que acollirà la fase de tractaments de l’estudi.
Pacients candidates a formar part de l’estudi
Per a participar a l’estudi cal fer una sol·licitud al formulari que trobareu a www.caldesdemontbui.cat/estudicandermama i complir els requisits que es detallen a continuació.
Les sol·licituds es poden fer a partir del 18 d’octubre de 2024 i el formulari es tancarà quan l’equip a càrrec de la investigació ho consideri oportú.
El contacte amb les pacients i la confirmació de formar part de l’estudi es farà a principis de l’any 2025.
REQUISITS:
Dones menors de 55 anys diagnosticades de càncer de mama en tractament amb supressió ovàrica (per exemple Zoladex) i inhibidors de l’aromatasa (per exemple letrozol o exemestà).
Pacients que tinguin efectes secundaris derivats del tractament adjuvant. Els símptomes dels efectes de la doble supressió ovàrica per a la inclusió dels pacients són: fatiga, dolor muscular, dolor articular, trastorns de la son, ansietat i alteracions de l’estat d’ànim.
CRITERIS D’EXCLUSIÓ:
Malaltia crònica prèvia al càncer de mama que afecti el sistema musculo-esquelètic, que inclou un diagnòstic d’artritis reumatoide, lupus eritematós sistèmic, fibromiàlgia i síndrome de fatiga crònica
Pacients amb síndrome ansiós-depressiu que requereixi tractament farmacològic previ a l’inici del tractament.
Pacients que tinguin por a l’aigua, incontinència, antecedent d’epilèpsia, insuficiència venosa severa i antecedents de síncope.
La balneoteràpia és gratuïta per a les participants de l’estudi i tindrà lloc al Balneari Termes Victòria, de Caldes de Montbui. Els tractaments es faran en 12 sessions, a dies alterns i en grups de 8 pacients. Cada grup de 8 pacients farà 3 sessions setmanals de manera que al cap de 4 setmanes cada grup de 8 pacients finalitzarà el tractament.