Recomanacions per passar aquests dies a casa amb situació de confinament

Divendres, 20 de març de 2020

Les psicòlogues municipals que normalment treballen a les escoles públiques han elaborat materials de suport a la ciutadania i els infants. Aquestes professionals, com d'altres, estan redefinint les seves tasques per facilitar al màxim l'estat de confinament

Entenent que la situació que estem vivint aquests dies és excepcional i desconeguda, i que genera preocupació, incertesa, i fins i tot por, les psicòlogues municipals Cecília Fernandez i Vanessa Olmos, que en situació de normalitat treballen a les escoles públiques del municipi, han elaborat un document adreçat a tota la ciutadania amb propostes, mesures i enllaços d’interès, perquè grans i petits puguem passar millor aquests dies d’excepcionalitat a casa, evitant que la por s’apoderi de les nostres emocions.

La por és una reacció adaptativa i saludable, perquè ens permet fer front a situacions que podem viure com a perilloses o amenaçadores, posant en marxa mesures que ens permetin estar alerta i evitar riscos, però hem d’evitar que ens paralitzin.

Algunes de les mesures que podem prendre per evitar la paralització o el bloqueix a causa de la situació que estem vivint són informar-nos be, a través de canals oficials i/o contrastats; evitar la sobre informació i l’alarmisme; seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries; mantenir rutines en el teu dia a dia; utilitzar el sentit de l'humor; connectar amb els nostres sentiments, acceptar-los i compartir-los amb les persones properes.

Podem aprofitar aquests dies per fer coses plegats, en la mesura que la situació laboral i familiar, ho permeti. El ritme del dia a dia, sovint, fa difícil trobar estones per jugar a jocs de taula, per estimular el joc lliure i simbòlic, per llegir, fer manualitats, ballar o inventar-se coreografies, escoltar música, cuinar, tenir cura de les plantes, dedicar estones a fer deures, a fer alguna activitat física, a mirar una pel·lícula i fins i tot, a avorrir-se. També és important mantenir rutines ja que ajuden a estructurar el dia i dóna seguretat en un moment en el que hem de passar moltes hores plegat tota la família, És important poder organitzar el dia., establir horaris pels àpats, per aixecar-se i anar a dormir, organitzar les activitats que farem i la seva durada, així com les estones de descans i lleure.

Des del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya també s’han facilitat un seguit de consells adreçats a tota la població i també per segments (adults, infants, etc) que es poden trobar al seu web Alguns d’aquests consells passen per establir rutines, aprofitar aquests dies per fer coses plegats, en la mesura que la situació laboral i familiar, ho permeti. Trobar estones per jugar a jocs de taula, per estimular el joc lliure i simbòlic, per llegir, fer manualitats, ballar o inventar-se coreografies, escoltar música, cuinar, tenir cura de les plantes, dedicar estones a fer deures, a fer alguna activitat física, a mirar una pel·lícula i fins i tot, a avorrir-se. També és important que els infants col·laborin amb les tasques de casa i que vagin assumint responsabilitats adequades a la seva edat i especialment en relació a les seves coses. A l’enllaç següent podeu consultar el document complert publicat pel Col·legi Ofical de Psicologia de Catalunya (COPC), per fer front a la situació actual.

https://www.copc.cat/ct/noticias/1026/Recomanacions-a-la-ciutadania-per-a-la-gestio-psicol-gica-de-l-alerta-per-coronavirus

Si teniu infants a càrrec

A banda dels consells generals de mantenir rutines diaries I establir horaris per fer diferents activitats, és important que puguem donar resposta als seus dubtes i preocupacions, a mesura que van apareixent i que les explicacions que donem siguin ajustades a l’edat i la comprensió de cada infant. Permetre que expressin els seus sentiments. Hem d’evitar dir mentides, tenen dret a estar informats, només cal donar respostes senzilles i clares i no anar més enllà de les seves inquietuds.

Els contes són sempre un recurs fantàstic per poder explicar i acompanyar als nens i nenes en situacions complexes i difícils d’entendre com l’actual. Per aquest motiu, l’equip de la psicòloga Mercedes Bermejo s’ha posat a treballar intensament per poder publicar un conte per a nens i nens, La Rosa contra el virus, que pot ajudar molt a les famílies a explicar què és el Coronavirus. El podeu descarregar en el següent enllaç: https://editorialsentir.com/cat/noticies/

 

En funció de l’edat, també és important que els infants que col·laborin amb les tasques de casa i que vagin assumint responsabilitats, especialment, en relació a les seves coses. Les seves joguines, la seva roba, els deures, la seva habitació, etc.

Altres enllaços interessants que ens poden ajudar són:

https://www.ccma.cat/tv3/super3/infoK

http://www.edu365.cat/

https://natibergada.cat/recursos-educatius-per-aprendre-des-de-casa

https://www.socpetit.cat

http://mon-infantil.blogspot.com/2013/02/activitats-per-treballar-la-motricitat.html

https://www.sortirambnens.com/manualitats-infantils/

https://www.sitly.es/blog/juegos-para-ninos-en-casa-15-ideas/

https://www.wonderkidsapp.com/ca/5-coses-per-fer-amb-nens-sense-sortir-de-casa/

Des del COPC (Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya) i l'Ajuntament de Tarragona, organitzen cada any un festival de curtmetratges relacionant amb la salut mental. Durant el període de confinament els directors i directores dels curtmetratges guanyadors del Festival en les seves darreres edicions, han cedit les seves obres desinteressadament perquè puguin ser projectades en streaming durant tot el temps que duri el confinament degut a la pandèmia del coronavirus.  Hi ha 3 passes al dia, a les 12h, a les 17h i a les 20h.  En el passi de les 17h, projecten curtmetratges d'animació infantil. Es poden trobar en aquest enllaç:

https://www.copc.cat/ct/noticias/1046/Els-30-curtmetratges-guanyadors-del-PSICURT-i-el-FICVI-gratu-ts-durant-tot-el-confinament.

També podeu consultar el web del Departament de Salut, en la que trobareu tota la informació actualitzada sobre el Coronavirus.: http://salutweb.gencat.cat/ca/inici

Pels casos que necessiten una atenció més concreta, des de l’Ajuntament s’ha activat el telèfon de Serveis Socials, que és el 93 865 54 20 i el correu bsocial@caldesdemontbui.cat , on es pot acudir per sol·licitar atenció i des d’on es gestionarà directament o s’adreçarà a algun altre servei més específic. Aquest telèfon està operatiu en horari de 8 a 15h. I després hi ha el telèfon de la Policia Local, 93 865 41 41, que està operatiu les 24 hores.

I recordeu que davant qualsevol dubte o consulta, ens hem d’adreçar als telèfons:

061, per consultes per coronavirus i sanitàries

012, consultes generals

112, emergències

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Darrera actualització: 23.03.2020 | 13:41