La campanya de lluita contra la proliferació de la processionària arriba a l’equador amb més d’un centenar de nius retirats de diversos punts i espais públics del municipi
Des del consistori es fa una crida per tal que les persones que siguin propietàries d’espais privats, que hagin detectat dins del seu terreny nius de processionària, executin les actuacions pertinents per a la seva retirada
L’Ajuntament de Caldes de Montbui va iniciar durant el mes de desembre la campanya anual per a la lluita contra la proliferació i retirada de nius de les processionàries. Tot just en l’equador, les accions s’han concentrat a retirar i destruir diversos nius que s’han localitzat a l’avinguda Pi i Margall, a tocar de l’Escola Pia, al parc de l’estació, al parc de la plaça Lluís Companys, a la plaça del carrer Sabadell i a l’entorn de l’escola El Farell.
A banda d’aquestes retirades, també s’han efectuat una cerca exhaustiva al parc de Can Rius, on no han trobat cap. De totes formes, i seguint el protocol establert, es durà un control exhaustiu a la zona per tal de prevenir l’aparició de nous i efectuar, si s’escau, la retirada de nius.
L’eliminació dels nius es fa de forma manual, i un per un, atès que des de fa anys l’Ajuntament ha renunciat a fer servir productes químics per dur a terme els tractaments fitosanitaris de l’arbrat urbà. Així, s’eviten les al·lèrgies i les molèsties que aquests productes provoquen tant a les persones com als animals. A banda d’aquestes actuacions, els responsables de la brigada de jardineria de l’Ajuntament realitzen de forma periòdica controls als parcs, places, zones verdes i equipaments públics del municipi on hi ha arbrat per detectar tan aviat com es pugui la presència d’aquests insectes i actuar de forma immediata en cas que sigui possible.
Des del consistori fa anys que es realitzen aquest tipus de campanya davant la proliferació descontrolada d’aquests insectes que generen importants problemes, tant pel que fa a la salut de persones i animals, com per a la salut de l’arbrat. Malgrat tot, l’escalfament global està provocant condicions més favorables per aquesta espècie (hiverns més suaus i primaveres més càlides), fet que suposa situacions d’emergències de les erugues cada cop més prematures i, també, afectacions més severes a les pinedes.
Les propietats privades, un escull per a l’erradicació de la processionària
Si bé l’Ajuntament realitza de forma anual la campanya de retirada de nius de processionària i fa, de forma periòdica, accions per a la seva erradicació durant tot l’any, el consistori només pot dur-les a terme en espais que siguin exclusivament públics.
En aquest sentit, des de l’Ajuntament es fa una crida perquè, totes les persones que detectin la presència de nius de processionària o creguin que poden tenir aquest tipus d’erugues en el seu arbrat, realitzin les accions necessàries per, d’una banda, aturar la proliferació i, de l’altra, es procedeixi a tractar l’arbrat afectat i a la retirada de nius.
Les actuacions als terrenys forestals, competència exclusiva de La Generalitat
Igual que amb les propietats privades, l’Ajuntament tampoc poc fer actuacions a terrenys forestals, zones rurals ni a boscos. D’ençà que l’any 2012 es van declarar d’utilitat pública els tractaments aeris de control de la processionària del pi, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya realitza tractaments aeris de control sobre unes 20.000 ha cada any en terrenys forestals a la tardor. En aquests tractaments aeris s’ha de deixar una franja de seguretat d’uns 500 metres al voltant de les àrees urbanes en les quals no està permès tractar. Unes actuacions que es duen a terme per la gravetat de la situació d’aquesta plaga, tot i que la responsabilitat legal recau sobre els propietaris dels terrenys.
La processionària del pi, un problema ambiental i de salut
La processionària del pi és un insecte que s’alimenta de les fulles de totes les espècies de pins i cedres. La intensa sequera dels últims anys i les temperatures inusualment altes de les últimes setmanes han afavorit l’expansió d’aquesta plaga de forma ràpida, perquè molts dels arbres infectats estaven debilitats per la falta d’aigua.
La infecció d’aquestes erugues debilita els arbres adults i n’alenteix el creixement, fent-los més vulnerables a l’atac d’altres insectes perforadors. A més, els pèls urticants de les erugues poden provocar complicacions per a la salut humana i animal, especialment per les lesions que poden fer als ulls o les reaccions a les persones al·lèrgiques.
Aquesta acció s’emmarca en l’eix núm. 4 del Pla d’Actuació Municipal 2023/2027 de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Més informació a www.caldesdemontbui.cat/pam.