Thermalia inaugura l'exposició de fotografia Joaquim Martí Rodés. Visió fotogràfica de Caldes de Montbui. 1922-1934

Diumenge, 14 de desembre de 2008

Diumenge a les 12 del migdia es va inaugurar al Museu Thermalia l'exposició titulada Joaquim Martí Rodés. Visió fotogràfica de Caldes de Montbui. 1922-1934. Aquesta mostra presenta un total de 247 plaques de vidre que el senyor Guillem Bas va cedir a l'Arxiu Municipal de Caldes de Montbui amb l'objectiu de veure exposada l'obra fotogràfica del seu oncle Joaquim Martí Rodés.


L'acte d'inauguració es va iniciar amb el parlament del regidor de Cultura Pep Gaspar que va destacar la doble importància de l'exposició tan pel que fa a la tecnologia estereoscòpica que presenta com pel fet que "volem que la fotografia pugui tenir més importància al museu i aquesta exposició permet fer un pas més en aquest sentit". Tot seguit, la comissària de la mostra Maria Fontcuberta va afirmar que aquesta "permetrà als calderins fer un exercici d'apropament a la Caldes d'inicis del segle XX, la Caldes dels nostres avis, i ens pot esperonar a la recuperació d'algun d'aquests espais".


El senyor Guillem Bas, per la seva banda, va parlar de la figura del seu oncle Joaquim Martí Rodés, un gran aficionat a la fotografia, que "va deixar de Caldes un record gràfic per la població actual i venidera molt important". Bas va agrair la tasca feta des del Museu i des de l'Arxiu Municipal i va regalar a l'Ajuntament de Caldes una capsa amb imatges del seu oncle de Barcelona.


Per últim, el regidor de Règim Intern Josep Maria Tarruell va voler agrair al Sr. Bas la seva donació i també la tasca conjunta feta des del Museu i l'Arxiu Municipal "que han treballat per fer possible aquesta exposició que ens apropa a la Caldes dels anys 20-30".


Un cop acabats els parlaments, el públic assistent va tenir l'oportunitat de gaudir de l'exposició que, a més de les fotografies, compta amb un audiovisual amb imatges que es poden veure amb ulleres 3D. Així doncs, la col•lecció consta de 247 plaques de vidre fetes amb fotografia estereoscòpica que mostren imatges de Caldes i també d'altres indrets que va visitar la família Rodés. Les fotografies que fan referència a Caldes són una selecció representativa que s'ha agrupat per temes. Gràcies a aquesta exposició els visitants podran gaudir d'una visió única de la vila i fer un passeig per racons i paratges de Caldes tot viatjant als anys 20 i 30.


Per acompanyar l'exposició l'Ajuntament de Caldes de Montbui ha editat uns punts de llibre i un complet catàleg on s'explica qui era Joaquim Martí Rodés, quina va ser la seva relació amb Caldes, que conté aquesta col•lecció i quin és l'objectiu de l'exposició.


La col•lecció s'exposarà a Thermalia fins el 18 de gener però està previst que a finals del proper any es pugui tornar a exposar al mateix museu.

 

Què són vidres estereoscòpics o fotografia estereoscòpica?
Molt poc temps després d'haver-se fet públic l'invent de la fotografia, el 1839, van començar les investigacions per aconseguir imatges en relleu. Durant la segona meitat del segle XIX va triomfar la fotografia estereoscòpica que consisteix en una presa doble de cada fotografia. Per obtenir l'efecte tridimensional cal prendre dos negatius simultàniament (un amb cada objectiu) que després s'hauran de positivar per contacte sobre una placa igual que l'original. Una vegada positivades i copiades en paper o vidre, les imatges eren contemplades en barraques de fira, amb música de gramòfons o orgues de maneta, a través d'uns visors especials, l'estereoscopi, amb dos objectius equivalents als de la càmera que els donaven una sensació tridimensional permetent apreciar la profunditat i el relleu. Aquesta moda, però, va decaure amb el sorgiment del cinema.

 

La fotografia estereoscòpica, altrament dita 3D, pretén transmetre la sensació de profunditat que tenim en la visió natural. Si prenem dues imatges amb la separació adequada i les mirem a través d'un visor que també ho sigui podrem gaudir d'aquesta profunditat.

Darrera actualització: 5.03.2013 | 11:28