Torna el Gaspatxo Termal coincidint amb la celebració de la 2a edició de les Jornades Gastronòmiques del Tomàquet calderí

Dilluns, 11 de juliol de 2022

Del 22 al 31 de juliol, Caldes acollirà les segones Jornades Gastronòmiques del Tomàquet, per posar en valor el tomàquet calderí amb receptes i productes genuïns com el gaspatxo termal

Caldes celebrarà la 2a edició de les Jornades Gastronòmiques del Tomàquet del 22 al 31 de juliol. L’esdeveniment està marcat per dos aspectes: D’una banda per la participació d’una desena de restaurants del municipi que, durant aquests dies, inclouran a la seva carta un plat elaborat a partir del tomàquet d’origen calderí. D’altra banda, per la possibilitat de degustar el Gaspatxo Termal, un producte genuïnament calderí pels seus ingredients: l’aigua termal i el tomàquet cultivat al municipi.

La continuïtat de les Jornades Gastronòmiques del Tomàquet es va aprovar a la Taula de Turisme i es mantenen amb la participació de tots els sectors implicats: la producció i  restauració local. Aquestes noves jornades del tomàquet mantenen la promoció i venda del gaspatxo termal fet amb l’aigua mineromedicinal de Caldes.

El tret de sortida de l’esdeveniment es farà el divendres 22 de juliol a les 23:00 h a la Plaça de Neus Català amb el concert de Sommeliers. Es tracta d’un grup format per cinc noies on combinen una base instrumental clàssica amb una personal i elegant veu de jazz. A més, durant el concert se servirà un còctel de tomàquet calderí preparat especialment per a l’ocasió.

La nova edició de les Jornades Gastronòmiques han estat presentades aquest dilluns 11 de juliol. N'han parlat, la regidora de Turisme i Termalisme, Carme Germà.

La regidora de Cultura, Laia Cuscó.

La regidora d’Agricultura, Núria Carné.

L’alcalde de Santa Eulàlia de Ronçana, Francesc Bonet.

La responsable del Sector Agroalimentari del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Carme Garrido.

Sebastià Puigdueta, pagès i productor del tomàquet utilitzat per l'elaboració del Gaspatxo Termal que es comercialitza durant les Jornades Gastronòmiques del Tomàquet.

Marta Puig, gerent del restaurant Na Madrona, i Elisabeth Seriol, gerent de la pizzeria Mediterrània, expliquen la seva participació a les Jornades Gastronòmiques del Tomàquet.

Mireia Canet i Yuri Roig, responsables d'Agrovitae, parlen de la importància de les Jornades Gastronòmiques del Tomàquet per la vesant dels productors locals.

Torna el Gaspatxo Termal

Per segon any consecutiu, Caldes de Montbui torna a promoure el tomàquet calderí a través d’aquest producte genuí. La principal particularitat d’aquest gaspatxo és la seva elaboració. Està fet amb l’aigua termal amb propietats mineromedicinals de Caldes i amb tomàquets procedents dels camps de cultiu del municipi. El gaspatxo es pot adquirir directament al Museu Thermalia.

El Gaspatxo termal va ser tot un èxit l’any passat, la primera vegada que s’elaborava. I ara, ja s’ha incorporat al catàleg de productes singulars i d’arrels calderines, al costat del brou o la cervesa elaborats també amb aigua termal.

Precisament, el dissabte, 23 de juliol a les 12:15 h, es farà la presentació i un tast del Gaspatxo Termal a la Fira del Tomàquet del Vallès que se celebra al Centre Cívic i Cultural La Fàbrica de Santa Eulàlia de Ronçana. De fet, durant tot el cap de setmana 23 i 24 de juliol es podrà comprar el Gaspatxo Termal a la parada instal·lada a la Fira del Tomàquet del Vallès de Santa Eulàlia de Ronçana.

Propostes gastronòmiques amb el tomàquet calderí com a protagonista

Una desena de restaurants de Caldes de Montbui participen a la 2a edició de les Jornades Gastronòmiques del Tomàquet calderí. Entre el 22 i el 31 de juliol els establiments adherits oferiran plats elaborats especialment per l’ocasió amb el tomàquet com a protagonista.

Els plats i establiments que participen són:

  • El Cafè del Centre: Amanida de tomàquet nas de bruixa i cor de bou amb textures de formatge, pesto d’alfàbrega i pinyols torrats.
  • El Pasqualet: Carpaccio de tomàquet amb daus de formatge suau de búfal amanit amb oli i alfàbrega
  • El Remei: Tomàquet calderí amb formatge fresc
  • Festuk Cafè: Hummus de tomàquet
  • Fika Brunch: Burrata de constratos: base de mango, burrata trencada servida amb tomàquet de temporada, meló, maduixa, piparra i pesto casolà
  • La Burra Restaurant: Còctel de gambes i tomàquet calderí
  • Mediterrània: Amanida Toscana
  • Na Madrona: Mezzi rigatoni alla checca amb tomàquet cor de bou i favetes baby
  • Rosset: Timbal de formatge, alvocat i salmó, amb ruca i olivada
  • Ukiyo Sushi Bar: Ceviche vegà d’albergínia i tomàquet blau

Productors locals de tomàquet calderí

Els productors locals actualment cultiven diverses varietats de tomàquets a les seves terres. En concret, a Caldes de Montbui es produeixen una quinzena de varietats de tomàquet: Rosa de Montserrat, Montserrat ple, Poma Rosa ple, Pometa, Pera gros, Tomàquet pebrot (nas de bruixa), Tomàquet blau, Tomàquet de penjar, Xerri, Barbastre, Montgrí, Tomàquet normal, Tres caires (tipus pometa), Pometa de Caldes, Cor de bou i Rosa ple.

Els productors locals que cultiven alguna de les varietats de tomàquet calderí són: Agrovitae, Joan Picanyol, Joan Sala, Sebastià Puigdueta i Verdures Plà.

Els orígens de les Jornades Gastronòmiques del Tomàquet calderí

La proposta de realitzar unes jornades gastronòmiques de tomàquets de varietats locals a Caldes de Montbui es remunta a l’any 2018 quan l’Ajuntament de Caldes i l’associació calderina La Panotxa van començar a plantejar la possibilitat de fer unes jornades que servissin per posar en valor les diferents varietats de tomàquets que hi ha a Caldes. Les converses es van dur a terme en el marc del projecte 12 mesos 12 varietats locals, realitzat l’any 2018 amb diversos hortolans de Caldes i amb el suport de l’Ajuntament, el Consell Comarcal del Vallès Oriental i la mateixa associació La Panotxa.

Com a resultat d’aquestes converses la regidoria de Turisme i Termalisme de l’Ajuntament de Caldes va encarregar un estudi al membre de l’associació La Panotxa Jonatan del Alamo, sobre la situació del sector del tomàquet a Caldes, l’interès dels productors en un projecte de promoció del tomàquet i la distribució de planters als productors interessats. L’associació La Panotxa té com a objectiu principal la conservació i la divulgació de les varietats tradicionals d'horta.

A partir de la realització de l’estudi, la iniciativa d’organitzar unes jornades del tomàquet va prendre força amb l’objectiu d’apostar pel producte de km.0, amb varietats locals, sostenible i de qualitat, i unir petits productors amb restauradors i comerços, que veien amb bons ulls el projecte.

Darrera actualització: 11.07.2022 | 13:56