El projecte es va presentar divendres amb la presència dels diferents actor que intervenen en la iniciativa
Divendres a les 12 del migdia es va presentar a la finca calderina de Torre Marimon el projecte del Centre Internacional per al Debat Científic que s'ubicarà en aquest entorn. La iniciativa proposa un model de centre de debat pioner, únic i multidisciplinari, especialitzat en la celebració de trobades científiques d'alt nivell per a grups reduïts de científics de primera línia, en un ambient que faciliti el debat i la reflexió. Només tres centres més en tot al món, a Alemanya, França i Canadà, poden fer gala d'aquesta singularitat.
L'acte de presentació del projecte va comptar amb la presència dels diferents actors que han pres part d'aquesta iniciativa pionera i va ser conduït pel meteoròleg i comunicador Tomàs Molina. La taula presidencial va estar formada pel vicepresident del Govern de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira; l'alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé; el diputat d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Josep Mayoral; el director executiu de l'Obra Social "la Caixa", Josep F. de Conrado; i el president de la Comissió Executiva de Biocat, Manel Balcells.
Justament Balcells va ser l'encarregat de fer la primera de les intervencions en l'acte que va reunir a 150 convidats en una carpa preparada per a l'ocasió. I és que Biocat és l'organització que impulsa aquest projecte, amb un patrocini de 8 milions d'euros de l'Obra Social de "la Caixa", en el marc de col•laboració d'aquesta entitat amb la Generalitat de Catalunya.
Balcells va dir en el seu parlament que "avui és la primera pedra virtual d'aquest projecte que serà una referència al sud d'Europa i que ha de situar Catalunya com a referència internacional". El president de la Comissió Executiva de Biocat també va fer esment a Caldes ja que va afirmar que el projecte "crearà riquesa a la vila, a la comarca i al país, i hi ha un compromís amb l'alcalde perquè l'activitat econòmica repercuteixi a la vila i a la comarca".
Balcells va finalitzar el seu discurs definint la iniciativa com "un gran projecte de país i un gran projecte pel país". Tot seguit van fer les seves intervencions el director executiu de l'Obra Social "la Caixa" i el diputat Josep Mayoral que va fer referència a la història de Torre Marimon i va dir que amb aquest projecte "apostem com a país, comarca i ciutat per fer de Catalunya el país que tots volem".
A continuació l'alcalde Jordi Solé va afirmar que "aquest projecte farà situar aquest tros de món que es diu Catalunya, i aquest tros de país que es diu Caldes de Montbui, entre els llocs pioners del debat i l'intercanvi d'idees d'alt nivell. Ens posicionarà millor en la societat del coneixement, ja que és aquí on hem de competir". Solé va voler destacar també el fet que l'activitat del futur Centre Internacional per al Debat Científic encaixarà perfectament en la tradició de Torre Marimon i va concloure el seu discurs dient que "des del govern municipal, ens toca treballar per a que el Centre Internacional per al Debat Científic tingui la repercussió més alta i més bona possible pel nostre poble. És el nostre deure, i així ho farem".
La darrera de les intervencions va ser la del vicepresident de la Generalitat i vicepresident del Patronat de Biocat. Carod-Rovira va definir el projecte com un "gest de reconeixement a la tasca de la comunitat científica catalana i del nostre capital humà" i també com un "gest d'autoestima perquè tenim gent competent i ara també els recursos i el lloc". El vicepresident va dir que la iniciativa és "una cosa sèria i transcendent pel futur del país".
L'acte va acabar, doncs, amb les paraules del vicepresident i amb un aperitiu a la mateixa carpa situada a les portes de l'edifici de Torre Marimon.
El futur Centre Internacional per al Debat CientíficEl Centre Internacional per al Debat Científic és un model de centre de debat pioner, únic i multidisciplinari, especialitzat en la celebració de trobades científiques d'alt nivell per a grups reduïts de científics de primera línia, en un ambient que faciliti el debat i la reflexió.
El Centre s'ubicarà a Torre Marimon acollirà unes 50 activitats cada any, amb la participació d'uns 40 investigadors a cadascuna (el 30% dels quals seran catalans). Cada setmana un expert reunirà allí la seva xarxa mundial per a debatre i trobar solucions. La convivència dels experts facilitarà l'intercanvi constant d'idees a l'entorn de qualsevol àmbit de la ciència. Aquestes trobades, liderades per un investigador de prestigi dins l'àrea que correspongui, comptaran amb una participació permanent d'un percentatge de científics catalans per a estimular i facilitar als nostres experts el contacte amb els seus homòlegs internacionals.
Els beneficis que es volen obtenir amb el nou centre són els següents:- Prestigi científic a través de l'activitat intel•lectual dels investigadors.- Incrementar l'intercanvi de coneixement internacional.- Crear una imatge científica, turística i social al voltant del projecte situat a la Torre Marimon.- Establir una marca de qualitat de país reconeguda per científics altament reconeguts.
Només tres centres més en tot al món poden fer gala d'aquesta singularitat: a Banff (Alberta, Canadà, obert des de 1933); a Oberwolfach, (Selva Negra, Alemanya, des de 1944); i a Luminy (prop de Marsella, França, en funcionament des de 1982).
El calendari del projecteTercer trimestre 2007: - Definició de Programa Global i designació de l'Oficina Tècnica que gestionarà el projecte.Primer Semestre 2008: - Definició del Projecte Executiu- Constitució del Comitè Científic i del Coneixement - Inici d'obres de rehabilitacióSegon Semestre 2008: - Contractació i execució d'obra arquitectònica i execució d'infraestructures Inici d'activitats: 2009