La suma de natura, història i gastronomia és la clau de l'èxit del sopar-espectacle que cada any té lloc al poblat iber de Torre Roja. Enguany, més de 200 persones hi ha participat
Divendres 22 de juliol es va repetir la peregrinació a peu o en bicicleta al jaciment iber de la Torre Roja, situat a cavall entre els dos vallesos, entre els termes municipals de Caldes de Montbui i Sentmenat. Aquest sopar, organitzat pel museu calderí Thermalia, ha esdevingut una cita anual ineludible per a molts gràcies a la simbiosi entre natura, història i gastronomia que ofereix.
Unes 200 persones es van deixar seduir per la idea de ser transportades a les èpoques ibera i romana. Per fer-ho, Thermalia els proposa pujar a peu fins el jaciment i allà gaudir d'una degustació de plats inspirats en la cuina d'aquestes civilitzacions.
El restaurant Robert de Nola és l'encarregat de l'oferta gastronòmica d'aquesta activitat, enguany basada en la informació que s'obté dels llibres L'art de la cuina (el llibre de cuina més antic que es coneix, escrit per un home anomenat Apici en el segle II dC) i Ricette della cucina Romana a Pompei e come eseguirle, de Eugenia Salza Prina Ricotti. Entre altres, el restaurant calderí va pujar fins la Torre Roja una degustació de vi amb mel i pètals de rosa, cloïsses amb mel i sobrassada, llenties dolces, crema de meló, xai amb espècies i conill a la vinagreta. Amb aquestes propostes, els 110 tiquets del sopar es van tornar a esgotar.
No tothom, però, ha de fer el sopar proposta per Thermalia. També existeix l'opció de pujar l'entrepà o la carmanyola o de senzillament passejar fins el jaciment i gaudir de l'espectacle. De fet, cada any més gent s'anima també amb aquesta opció i aquest juliol gairebé al voltant d'un centenar de persones s'hi van afegir sense tiquet.
L'espectacle és un altre dels grans atractius de la nit. Thaleia, un grup artístic dedicat a la reconstrucció històrica, oferia la nit de divendres un breu i intens repàs a l'època romana, descobrint als espectadors els instruments, l'estructura familiar, alguns personatges romans, danses i músiques característiques dels nostres avantpassats.
El jacimentEl poblat iber situat entre les poblacions de Caldes de Montbui i Sentmenat s'aixeca en terres que en l'actualitat són propietat de la família calderina Sagalés, qui ha cedit l'espai per a la recerca i les excavacions que estan servint per descobrir un dels jaciments més importants del territori.
Els primers treballs d'excavació els va dur a terme, a les acaballes de la dècada dels anys cinquanta del segle passat, Llogari Sala i Sala, erudit local de Caldes de Montbui i responsable també de les intervencions a la majoria de jaciments ibèrics de la riera de Caldes com les Cremades, Sant Miquel de l'Arn, turó Gros de can Camp, puig Alt de Viver, les Termes romanes i el Remei.
La segona tongada d'excavacions, que ja fa vuit estius que es porta a terme, està sent dirigida per FIDES, una associació de recerca i difusió històrica.
Més informació