Dilluns a les 8 del vespre la Sala d'Actes de l'Escola Pia del carrer Bellit va acollir una sessió oberta a tota la ciutadania per proposar millores al Centre Històric de la vila. L'objectiu de la trobada va ser explicar als 120 assistents què és la Llei de Barris, quina és la motivació que empeny a l'equip de Govern a pretendre optar a la subvenció, comunicar que s'està elaborant un Projecte d'intervenció integral del Centre Històric i fer, posteriorment, un debat en grups de treball on els participants van poder suggerir les actuacions que van considerar que eren oportunes per afegir al projecte.
L'alcalde Jordi Solé va ser l'encarregat d'obrir la sessió explicant que aquest projecte té com a objectiu presentar una candidatura a una convocatòria de subvenció de la Generalitat de Catalunya que rep el nom de Llei de Barris, Llei 2/2004 de 4 de juny, per a tots els ajuntaments amb la necessitat d'obtenir una ajuda econòmica per portar a terme la rehabilitació integral dels barris del seu municipi que presentin problemàtiques específiques, evitar la seva degradació i millorar les condicions de vida dels seus habitants.
En aquest cas, l'àmbit d'actuació escollit és el que s'ha anomenat Centre Històric de Caldes i que inclou el Casc Antic i part dels barris de la Bolera i del Camp de l'Arpa. L'alcalde va explicar que aquesta trobada "és la tercera fase de definició del projecte que inclourà algunes de les propostes recollides per tal de presentar-lo el dia 23 d'abril tot esperant rebre els recursos necessaris de la subvenció per tirar-lo endavant".
Solé va afirmar que "l'opinió de la ciutadania és molt important i essencial perquè els veïns són els que millor coneixen el barri i les seves problemàtiques". L'alcalde, a més, va voler deixar ben clar que el projecte és encara una hipòtesi, una possibilitat de subvenció ja que sense l'ajuda de la Generalitat, que pot suposar el 50% dels recursos totals necessaris (entre 7 i 9 milions d'euros), "no tenim la capacitat financera de tirar endavant el projecte".
El procés de participació ciutadanaDesprés de la introducció de l'alcalde, Sergi Fernàndez, director de la consultoria Portacabot, va presentar als assistents la diagnosi de l'estat actual del barri i quins àmbits de millora i actuacions es podrien dur a terme. Tot seguit es va dividir al públic assistent en 4 grups de treball per fer la recollida de propostes i la seva síntesi.
A continuació, un portaveu de cadascun dels grups va exposar a tots els participants les propostes d'actuació sorgides del debat anterior. Algunes de les propostes van fer referència a temes com el soterrament de contenidors, la definició dels usos de Can Rius, l'arranjament de carrers i de façanes o la dinamització del barri, entre molts altres temes. Un cop recollida l'opinió de la ciutadania, i tal i com va explicar l'alcalde, "haurem de fer un triatge entre les propostes i idees limitat als recursos que demanem".
La candidatura per a la subvenció es presentarà abans del proper dia 23 d'abril. És preveu que el resultat de les subvencions es doni a conèixer a finals de maig o a inicis de juny.