Del 3 de juny al 3 de juliol, Jornades Gastronòmiques de les Cireres de Caldes de Montbui, amb sopars concert als restaurants i degustacions inspirades en la fruita de temporada.
La cirera primerenca, producte típic de l'horta calderina, torna a ser l'eix de l'oferta gastronòmica i cultural de la vila termal durant el mes de juny. Restaurants, fleques, pastisseries i vinoteques s'afegeixen a la celebració amb degustacions de plats, dolços i licors inspirats en la cirera. Gaudiu també dels sopars amenitzats amb concerts a càrrec de professionals de l'Escola de Música Joan Valls.
Per seguir de prop tota l'oferta al voltant de la cirera calderina que Caldes de Montbui ha preparat enguany, consulteu el programa a www.caldesdemontbui.cat. I si voleu aprofitar l'ocasió per descobrir la vila termal i romana, el fons Picasso del Museu Thermalia o els entorns naturals del Vallès central, entreu a www.visiteucaldes.cat.
LES CIRERES ALS ESTABLIMENTSPer celebrar les Jornades Gastronòmiques de les Cireres, Caldes compta amb una selecció de restaurants, fleques i pastisseries que reinventen cada any l'art de cuinar amb cireres i afegeixen propostes originals a les seves cartes i als seus mostradors. A més, la vinoteca la Vallesana s'hi suma afegint el licor de cirera.
Enguany hi participen:
- Restaurants: Balneari Broquetas, Balneari Termes Victòria, El Bosc Gran, El Pa Torrat, El Remei, La Bóta de Caldes, Na Madrona, Robert de Nola, Rosset i Violeta de Caldes
- Forns i pastisseries: Forn de cal Pi (6 establiments), Forn l'Espiga d'Or (4 establiments), Forn La Lluna i Pastisseria Sant Antoni
- Vinoteques: La Vallesana
A més, del 3 a l'1 de juliol, els diferents restaurants ofereixen sopars concert amenitzats amb professionals de l'Escola Municipal de Música Joan Valls. Consulteu les propostes de plats cuinats amb cirera i les propostes musicals al programa adjunt.
CIRERES I LLENGUAAquest any continua la campanya "Les cireres de Caldes encomanen el català", promoguda per l'Oficina de Català local del Consorci per a la Normalització Lingüística. En aquesta ocasió, la llengua s'encomana incloent el poema "Les cireres ingènues" al tríptic. Aquests versos de Josep Carner s'han extret del recull Els fruits saborosos.
A més, en les visites als restaurants locals col•laboradors se'ls recorda que a Internet tenen al seu abast el programa Plats a la Carta, amb el qual poden crear cartes i menús en cinc llengües i se'ls informa que ara, a més, poden consultar el diccionari en línia Plats a la carta.
Els restauradors també reben un vocabulari de consulta ràpida anomenat El català a la carta. Lèxic per a restauradors i els forns i les pastisseries col•laboradors, el Vocabulari del pa i la pastisseria.
L'objectiu d'aquestes visites és facilitar l'ús del català, especialment, pel que fa a l'atenció al client i fomentar així la llengua catalana.FETS I LLEGENDESHi ha algunes raons que fan de la cirera calderina una fruita molt especial en el conjunt dels productes d'horta de Catalunya: el sabor que aconsegueixen perquè són primerenques, com a tota la zona del Vallès, i el microclima i el tipus de terra calderí.
Algunes curiositats que mostren el relleu que ha tingut la cirera calderina en alguns moments de la història són el fet que la reina regenta M. Cristina se'n fes portar cada any de la vila catalana a Madrid, o que l'any 1937, en l'època de la República, s'emetés paper moneda que tenia a l'anvers un detall de les cireres de Caldes.
Caldes va ser una gran productora de cireres, activitat que va anar minvant amb el pas del temps i a causa de la imposició de les grans cadenes productores de fruita. Malgrat això, aquestes jornades són una reivindicació i una aposta anual perquè els horticultors calderins mantinguin aquesta joia de les hortes.
La terra de sauló i el microclima calderí són els principals responsables de la qualitat d'aquesta fruita. A la vila se'n produeixen diferents tipus, però les més reconegudes són:
• La cirera burlat, d'origen francès: la més primerenca, vermellosa, dolça i tova• La cirera cor de colom: grosseta, vermella i groga, dolça; madura entre juny i juliol.• La cirera picota: de consistència carnosa i poca adherència al pinyol que es cull sense peduncle.• La cirera stark hardy/giant starking: dolça i de color vermellós intens
SI VISITEU CALDES ATRETS PER LES CIRERES, TAMBÉ PODEU:
• Fer visites guiades al circuit de l'aigua termal: font del Lleó 74ºC, Termes romanes i safareigs públics.
• Visitar el Museu Thermalia. Exposicions permanents: "L'efervescència balneària" i "Manolo Hugué i Picasso".
• Fer escapades als balnearis de Caldes de Montbui i al càmping. Informació: www.grupbroquetas.com, www.termesvictoria.com i www.elpasqualet.com.
• Fer itineraris guiats amb bicicleta i a peu. Informació: www.terradiversions.com
Per a més informació:Oficina de Turisme de Caldes de MontbuiTel. 93 865 41 40a/e: thermalia@caldesdemontbui.cat www.visiteucaldes.cat www.caldesdemontbui.cat