Xerrada sobre l'exploració espacial per als alumnes de secundària de Caldes

Dimarts, 20 de novembre de 2012

El Centre de Recursos Pedagògics Vallès Oriental IV tria Caldes de Montbui per oferir una activitat sobre deixalles espacials i adreçada als alumnes calderins de secundària

 

La Generalitat de Catalunya, a través del Centre de Recursos Pedagògics Vallès Oriental IV, ha organitzat a Caldes la xerrada "Les conseqüències de l'exploració espacial", amb l'objectiu de compartir amb els estudiants de secundària les conseqüències d'una mala gestió de les deixalles espacials i les possibles mesures que es poden prendre.

 

L'acte ha tingut lloc el matí de dimarts 20 de novembre a la Sala Noble de l'Espai Can Rius, cedit per l'Ajuntament de Caldes de Montbui, a càrrec de l'astrofísica Alina Hischmann. Els han rebut a la Sala l'alcalde, Jordi Solé, i la regidora d'Educació, Roser Guiteras.

 

Per a l'organització d'aquesta activitat es va fer una invitació als dos centres de secundària de Caldes. En total han participat 154 alumnes de primer de Batxillerat de l'Escola Pia i de primer de Batxillerat i segon de Batxillerat Científic de l'Institut Manolo Hugué. Cal dir que a la crida per apuntar-se a aquesta activitat van respondre 270 estudiants i que ha calgut fer una selecció de grups.

 

Els participants, a més d'assistir a la xerrada, han rebut un dossier previ que els convida a analitzar un dels casos que és exemple del motiu de la trobada: la caiguda no controlada del satèl•lit 'UARS', el setembre de 2011.

 

L'activitat ha explicat als joves com l'exploració espacial ha estat una font d'evolució en la tecnologia i la ciència de valor incalculable. Però també els ha convidat a parar atenció en els problemes de contaminació espacial. La trobada serveix per explicar que es considera deixalla espacial, el seu origen, els tipus de deixalles que existeixen, les òrbites en les quals es troba, com es poden detectar i, finalment, la possible solució per la seva neteja que s'està plantejant a les agències espacials.

 

La ponent, Alina Hirshcmann, es va llicenciar en Física i Astronomia/Astrofísica a la Universitat de Florida Institute of Technology. És doctora en Astrofísica per la Universitat Politècnica de Catalunya, on va fer la investigació a l'Emissió Gamma d'Explosions de Supernoves. Ha estat professora associada del departament de Física i Enginyeria Nuclear de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de la UPC. Actualment també és responsable de l'àrea de Divulgació Científica de l'Institut de Ciències de l'Espai.

 

Darrera actualització: 5.03.2013 | 12:42