Del 10 de juny al 10 de juliol, es celebraran les Jornades Gastronòmiques de les Cireres de Caldes de Montbui, amb sopars - concerts als restaurants i degustacions inspirades en la fruita de temporada.
La cirera primerenca, producte típic de l’horta calderina, torna a ser l’eix de l’oferta gastronòmica i cultural de la vila termal durant el mes de juny. Restaurants, fleques, pastisseries, gelateries i vinoteques s’afegeixen a la celebració amb degustacions de plats, dolços i licors inspirats en la cirera.
Les jornades ens conviden a gaudir dels sopars amenitzats amb concerts a càrrec de grups musicals.
El 15 de juny, durant la Fira Botiga, se celebra el concurs “Cerquem el millor golafre de cireres”.
XI Jornades Gastronòmiques de les Cireres
A la presentació davant els mitjans d'ahir (dimecres 11 de juny) hi van assistir representants d'alguns dels tretze restaurants participants com en Vincenzo Cavallaro del restaurant Na Madrona, Pilar Pascuet del restaurant El Remei, Òscar Pardo del Robert de Nola, Iu Sans del Rosset i Joan Anglí, gerent del Balneari Termes Victòria, els quals van acompanyar al regidor de Promoció Turística de Caldes, Isidre Pineda, i van explicar alguns dels menús preparats per aquest esdeveniment, amb les cireres de la terra com a protagonista.
L'Isidre Pineda, es va referir a les jornades com una cita ja plenament consolidada, esperada per molts calderins i visitants, destacant el valor afegit de poder gaudir dels sopars a la fresca amenitzats per grups musicals.
Una selecció de restaurants, fleques i pastisseries reinventen cada any l’art de cuinar amb cireres i afegeixen propostes originals a les seves cartes i als seus mostradors. A més, la vinoteca la Vallesana s’hi suma afegint el licor de cirera.
En l'edició d'aquest any hi participen:
Restaurants: Balneari Broquetas, Balneari Termes Victòria, Burg & Gintonic, càmping El Pasqualet, El Cafè del Centre Cooperativa, El Remei, La Bóta de Caldes, La Carbonera, La Rectoria, Mediterrània, Na Madrona, Robert de Nola i Rosset.Forns i pastisseries: Forn l’Espiga d’Or (2 establiments), Pastisseries Muntada, Sant Antoni i Turón.Gelateria: Caffè Iseo GelateriaVinoteca: La Vallesana
A més, del 10 de juny al 10 de juliol, els diferents restaurants ofereixen sopars - concert amenitzats amb grups de música de la zona com ara Nirah, Jim Tersol & The Dreamers, Pokes Vergonyes, Marce i Imma, Grup H3O i Flaustaff. Es tocaran estils de música per a tots els gustos: música irlandesa i americana, pop britànic, jazz, pop-folk acústic, pop-rock, música eclèctica i cançons d'ara i sempre.
Consulteu les propostes de plats cuinats amb cirera i les propostes musicals al programa adjunt.
Cerquem els millors Golafres de CireresEl diumenge 15 de juny, Caldes de Montbui celebra la fusió entre cireres i els comerços calderins ocupant el carrer principal de la vila amb les parades de Fira Botiga i amb els actes centrals de les Jornades Gastronòmiques de les Cireres.
Uns quaranta comerços exposaran els seus articles a l'avinguda de Pi i Margall. A la parada de l'Organització de les Jornades s'oferiran degustacions de plats dolços i licors i es podran adquirir les cireres. A les 12 h es farà el concurs “Cerquem els millors golafres de cireres”, que cada any reparteix premis consistents en menús especials als restaurants de Caldes i obsequis del museu Thermalia. Les bases del concurs es poden consultar al web www.visiteucaldes.cat.
Fets i Llegendes sobre les cireres calderinesHi ha algunes raons que fan de la cirera calderina una fruita molt especial en el conjunt dels productes d’horta de Catalunya pel sabor singular que aconsegueixen, degut a que són primerenques, com a tota la zona del Vallès, i al microclima i al tipus de terra calderí.
Algunes curiositats que mostren el relleu que ha tingut la cirera calderina en alguns moments de la història són el fet que la reina regenta Maria Cristina se’n fes portar cada any de la vila catalana a Madrid, o que l’any 1937, en l’època de la República, s’emetés paper moneda que tenia a l’anvers un detall de les cireres de Caldes.
Caldes va ser una gran productora de cireres, activitat que va anar minvant amb el pas del temps i a causa de les imposicions de les grans cadenes productores de fruita. Per tot això, aquestes jornades volen ser una reivindicació i una aposta anual perquè els horticultors calderins mantinguin aquesta joia de les hortes.
La terra de sauló i el microclima calderí són els principals responsables de la qualitat d’aquesta fruita. A la vila se’n produeixen diferents tipus, però les més reconegudes són:
Per seguir tota l’oferta al voltant de la cirera calderina que Caldes de Montbui ha preparat enguany, consulteu el programa a www.visiteucaldes.cat. A més, tindreu l'ocasió de descobrir la vila termal i romana, el fons Picasso del Museu Thermalia o els entorns naturals del Vallès central.
Per a més informació:Thermalia. Oficina de TurismePlaça de la Font del Lleó, 20Caldes de Montbui. Tel. 93 865 41 40www.visiteucaldes.cat
Jocs de les Cireres“Vols anar a collir cireres?” i “Busca-hi 7 tipus de cireres” són els dos jocs que l'Oficina de Català de Caldes de Montbui proposa als usuaris, en el marc de la campanya: I tu, jugues en català.
Els trobareu al web www.visiteucaldes.cat i al tríptic Jornades gastronòmiques.
I tu jugues en català? És una campanya del Consorci per a la Normalització Lingüística en què també col·labora la Plataforma per la Llengua, que té l'objectiu de donar a conèixer l'oferta de jocs i joguines en català i fomentar-ne l'ús.
És una iniciativa per fomentar l’ús de la llengua catalana entre la ciutadania en l’àmbit lúdic i cultural mitjançant l’ús del joc i les joguines en català.
També s’adreça als establiments comercials que venen jocs i joguines en català perquè els facin més visibles, els donin a conèixer i en fomentin l’ús i el consum entre els ciutadans.
Els comerços adherits els pots identificar fàcilment perquè a l’aparador hi tenen exposada la capsa vermella.
Més informació:http://www.cpnl.cat/jocs/index.htmlhttp://www.cpnl.cat/jocs/cataleg/