Un pla d'igualtat local és una eina fonamental per promoure la igualtat de gènere i eliminar les desigualtats existents en una determinada localitat. En el cas concret de Caldes de Montbui, aquest pla té com a objectiu principal garantir que totes les persones, independentment del seu gènere, tinguin les mateixes oportunitats i drets en tots els àmbits de la vida.
En primer lloc, el pla d'igualtat local identifica les desigualtats de gènere existents en àrees com l'àmbit laboral, l'àmbit social, l'àmbit educatiu i l'àmbit cultural. Aquesta identificació es realitza mitjançant l'anàlisi de dades i la recopilació d'informació rellevant sobre les desigualtats de gènere en la localitat.
A continuació, es presenten vint-i-sis mesures concretes per abordar aquestes desigualtats i promoure la igualtat de gènere. Aquestes mesures, organitzades en tres línies estratègiques, poden incloure polítiques i accions per garantir la igualtat d'oportunitats en l'accés a l'ocupació i la promoció professional, promoure la conciliació de la vida laboral i familiar, fomentar la participació de les dones en la presa de decisions, eliminar els estereotips de gènere en l'àmbit educatiu i cultural, i garantir la igualtat de tracte i d'oportunitats en l'accés als serveis i recursos de la localitat.
Un Pla d’igualtat és l’instrument emprat per les empreses, organitzacions i institucions per a garantir la igualtat entre dones i homes. Els plans d’igualtat tenen nombrosos beneficis, que poden redundar en un increment de l’atracció del talent, millora del clima i satisfacció del personal laboral, major compromís amb els objectius i valors organitzacionals, major implicació amb la institució; i en una reducció de costos per a l’empresa, ja que la discriminació va lligada a l’absentisme laboral, rotació, menor productivitat i qualitat de servei.
El present Pla incorpora la perspectiva interseccional, cal entendre l’estudi realitzat com a quelcom a complementar amb altres variables com són l’origen de les persones treballadores a la institució, per veure si l’administració està representant la diversitat humana que té el poble de Caldes de Montbui, la diversitat funcional, per saber si l’Ajuntament aposta per les persones amb discapacitats com a vàlides per ocupar llocs de treball, o l’orientació sexual i identitat de gènere, a l’hora d’analitzar les discriminacions i assetjaments que es produeixen també al col·lectiu LGBTI+.
El Pla d’Igualtat consta de dues parts diferenciades: una diagnosi de gènere participativa i un Pla d’Acció, que permet assenyalar on es vol arribar, quines són les metes i quins són els principals trets que caracteritzen el procés. Així doncs, el Pla d’Acció recull 30 objectius que recullen les diferents mesures aprovades per avançar en matèria d’igualtat d’oportunitats a l’Ajuntament de Caldes de Montbui. El podeu consultar aquí.
El present document s’insereix en el marc del treball a favor de la igualtat de gènere desenvolupat a Caldes de Montbui en els darrers anys, específicament en les primeres passes empreses en relació a l'abordatge de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques als espais d’oci nocturn del municipi.
El Protocol municipal sobre violències masclistes i LGBTI-fòbiques a l’espai públic i contextos d’oci, pretén assentar les bases per donar resposta als objectius proposats, centrant-se en les violències masclistes i LGTBI-fòbic entre la població jove als espais d´oci nocturn. Aquest parteix de la voluntat d´esdevenir una eina útil i específica en aquesta línia, així com vetllar que el compliment dels objectius plantejats es realitzi de la manera més satisfactòria possible.
Seguint l’Objectiu 26 del Pla d’Igualtat d’Oportunitats 2022 – 2025, la Regidoria d’Igualtat, Feminismes, LGBTI+ i Famílies ha creat la Guia d’ús inclusiu i no sexista de l’Ajuntament de Caldes de Montbui, que pretén ser una eina d’ús habitual de totes les treballadores de l’Ajuntament.
Aquesta guia pretén ser una eina per a tot l’Ajuntament, tenint pressent que la comunicació és una eina utilitzada diàriament. A més a més d’introduir reflexions, també hi trobarem propostes de canvi per a facilitar la incorporació d’aquests canvis fins a assolir-los com a costum.